14 Haziran 2007 00:00

AKP işgali sürüyor

AKP Diyarbakır İl Binası’nı işgal ederek sorunlarının çözülmesini isteyen Akyıl işçilerinin eylemi sürüyor. Yasalar gereği başka bir işte çalışamadıklarını, fabrika önünde bekleyemediklerini dile getiren işçiler...

Paylaş

AKP Diyarbakır İl Binası’nı işgal ederek sorunlarının çözülmesini isteyen Akyıl işçilerinin eylemi sürüyor. Yasalar gereği başka bir işte çalışamadıklarını, fabrika önünde bekleyemediklerini dile getiren işçiler, sendikalaşmayı kırmak için kanunları çiğneyen patrona da yasaların uygulanmasını istedi. 7 aydır yasal olarak grevde olan işçiler, hükümet olan AKP’nin bu sorunu çözmekle yükümlü olduğunu belirttiler.
TEKSİF üyesi işçilerin eylemi, üçüncü gününü geride bıraktı. Parti binasında bulunan sandalyelerin üzerinde uyumak zorunda kalan işçilere, diğer sendikalar ve kitle örgütleri gıda yardımında bulunuyor.
Eylemle ilgili açıklama yapan TEKSİF Diyarbakır İrtibat Büro Sorumlusu Aziz Bürçün, “Bu ülkede Anayasa ve hukuk varsa, bu hukukun üstünlüğü herkese eşit ise bu eşitliği kollayıp gözetmek devletin görevidir. Devletin yürütme kolu hükümettir. Diyarbakır’da hükümeti temsil eden AKP’ye geldik. Bu bir rica değil; AKP’nin, işverenin sendikayı kabul etmesi için yükümlülük vermesi gerekiyor” dedi.
Sorumluluk hükümette
Yasal olarak grevde olan bir işyerinde, patronun dışarıdan işçi çalıştıramayacağını ifade eden Bürçün, ancak şu an Akyıl’da 350’yi aşkın kaçak işçi çalıştığını söyledi. Grevde olan işçilerin ise başka bir işyerinde çalışamadığını ve toplu halde fabrikanın önünde bekleyemediğini kaydeden Bürçün, şöyle devam etti: “Bize uygulandığı gibi yasalar işverene uygulanmadı. İşverenin kaçak işçi çalıştırdığı ve grev kırıcılığına yönelik fiiliyatta eylemlerde de bulunduğu tespit edildi. Raporlar elimizde. İdari para cezaları ve Cumhuriyet Savcılığı’na yasaların ihlalinden dolayı suç duyurusunda bulunuldu. Ancak işveren bunlardan etkilenmedi.” Bürçün, yasalların kendi lehlerine karar vermesine karşın patronun bu tutumu sürdürmesinin sorumluluğunun hükümette olduğunu belirtti.
Lafla gelmeyin!
Talepleri kabul edilene kadar AKP binasında kalacaklarını anlatan Çilek Arslan, iktidar partisinin sorunlarına çözüm bulması gerektiğini söyledi. Sendikanın verdiği 150 YTL ile geçinmeye çalıştıklarını anlatan Arslan, “Artık bakkaldan borçla alışveriş yapıyoruz. Evinde buzdolabını satan, alyansını satan arkadaşlarımız var. Eve gidecek yol parası dahi yok. Ailesi dağılmak üzere olan arkadaşlarımız var. 7 aydır her zorluğu yaşadık. Buna rağmen kimse hiçbir şey yapmadı” diye konuştu. Seçim döneminde partilerin vaatlerle geleceklerini dile getiren Arslan, Akyıl işçilerinin aileleriyle birlikte 2 bin oyunun olduğunu hatırlatarak “Ancak artık yeter, kimse bize lafla gelmesin. İcraat olmadıkça oy veremeyeceğiz” dedi.
Ömer Sinan da bu sorunun bir an önce çözülmesini istedi. 8’i AKP, 2’si CHP olmak üzere Diyarbakır’ın 10 milletvekili olduğunu, ancak hiçbirinin sorunlarını çözmek için girişimde bulunmadığını söyleyen Sinan, “Herkes haklı olduğumuzu, işverenin yaptığı hukuksuzluğu biliyor, ancak kimse işverenle baş edemiyor” diye konuştu. Kenan Aslan da Diyarbakır’ın temsilcisi olarak Meclis’e girenlerden bir yarar görmediklerini dile getirdi. (Diyarbakır/DİHA)
Nesrin Yazar/Evrim Dengiz
ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçi sendikasına sahip çıkıyor

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...