14 Haziran 2007 00:00

Şırnak’ta köylere ‘gıda ambargosu’

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Yemişli, Andaç, Ortasu ve Irak sınırında bulunan birçok köyüne gıda ambargosu uygulandığı iddia edilirken, tarım alanlarına korucu ve askerler tarafından mayın döşendiği ve ekin biçmeye giden

Paylaş

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Yemişli, Andaç, Ortasu ve Irak sınırında bulunan birçok köyüne gıda ambargosu uygulandığı iddia edilirken, tarım alanlarına korucu ve askerler tarafından mayın döşendiği ve ekin biçmeye giden vatandaşların baskılara maruz kaldığı öne sürüldü. DTP Uludere İlçe Başkanı Abdulkerim Altun, İHD gibi kurumların bölgeye gelerek inceleme yapması çağrısında bulundu.
Genelkurmay açıklaması
Edinilen bilgiye göre Irak sınırında bulunan Uludere’nin Yemişli, Andaç, Ortasu gibi birçok köye, çatışmaların en yoğun yaşandığı 1991 ve 1992 yıllarına benzer uygulamaların gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Köylülerin yolculuk sırasında sık sık aramalardan geçirildiği ve 10 kilogramdan fazla gıda maddesi taşındığı zaman asker ve korucular tarafından el konulduğu iddia edildi. Uludere ve köylerinin tek geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olmasına rağmen, çobanların operasyonlar ve çatışmalar nedeniyle sürüleri otlatamadığı öğrenildi. Uygulamalardan bıkan ve isimlerini açıklamayan köylüler, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın açıklamalarının ardından bu tür uygulamaların arttığını savundular.
Mayın patlamasından sonra
Andaç köyünde ismini vermek istemeyen bir köylü, can güvenliklerinin olmadığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen mayın patlamasının ardından asker ve korucular tarafından kendilerine baskı yapıldığını ifade eden köylü, mayın patlamasından kimin sorumlu olduğunun açığa çıkmadığı sürece baskıların devam edeceğini belirtti.
10 km dışına çıkış yok
Köyün 10 kilometre dışına çıkamadıklarını, çıktıkları takdirde asker ve korucular tarafından ateş açıldığını öne süren Andaç köylüsü, ot toplayamadıkları için geçimlerini sağlayamadıklarını ifade ederek “Köylüler, göç etmek için bir hazırlık içindedir” dedi.
Köye 10 kilodan fazla eşya sokmak yasak
DTP Uludere İlçe Başkanı Abdulkerim Altun ise bölgede bir sıkıyönetim yaşandığına ve her geçen gün baskıların arttığına dikkat çekerek, İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi kitle örgütlerinin bölgeye gelerek inceleme yapması çağrısında bulundu. Altun, “Andaç köyünde bulunan vatandaşlar, evlerine 10 kilogramdan fazla şeker götüremiyor. Aldıkları şeker 10 kiloyu geçti mi, faturası olmazsa askerler ve koruyucular tarafından el konuluyor” dedi. Altun, Genelkurmay Başkanı Anıt’ın açıklamalarının ardından bu tür baskıların arttığına vurgu yaptı.
Seçim baskısı
Seçim süreciyle birlikte korucu başları ve ağalar tarafından köylülere baskı yapıldığını ifade eden Altun, “Korucu başları, halkı tehdit ederek kimsenin bağımsız adaylara oy vermemesini söylüyorlar. Bağımsız adaylara oy vermeleri halinde olacaklardan oy verenlerin sorumlu olacağını belirtiyorlar. Köy halkı yoğun bir baskı altında. Geçim kaynakları, hayvancılık ve tarım olan köylüler, bu baskılardan dolayı işlerini yapamıyorlar” dedi. (Şırnak/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Kaymakam ‘aydın’ adını ‘bölücü’ buldu

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...