14 Haziran 2007 00:00

İlk kez sinemaya gittiler

12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle Adana’daki işçi çocuklar sinemaya götürüldü. Çoğu ilk kez sinemaya gittiğini söyleyen çocuklar, “Çocuklar işe değil okula gitmeli” dediler.

Paylaş

12 Haziran Uluslararası Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü nedeniyle Adana’daki işçi çocuklar sinemaya götürüldü. Çoğu ilk kez sinemaya gittiğini söyleyen çocuklar, “Çocuklar işe değil okula gitmeli” dediler.
Karataş’ta ILO ve İlköğretim Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışması ile eğitime kazandırılan ve Teyfik-Ayser Canpolat Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nda okuyan işçi çocuklar, İnisiyatif Kültür Merkezi’nde “Araba” adlı filmi izlediler.
Sürekli yer değiştirdikleri için eğitimle ilişkileri kesilen ve aileleri ile birlikte tarlada çalışan çocuklar, şimdilik eğitimlerine devam etseler de yaz tatillerinde yine tarlada veya farklı işlerde çalışmak zorunda kalacaklar.
Tatilde çalışacaklar
Tatilde babası ile birlikte çalışacağını söyleyen Mehmet Akdemir, ağaç suluyor ve ağaçların diplerine gübre atıyor. Ayda kazandığı 400 YTL’yi ise babasına verdiğini anlatıyor. Henüz bu yıl okulla tanışan Cevriye Karagöz ise ailesi ile birlikte pamuk toplamaya gittiğini söylüyor. Karagöz, yatılı okuduğu için olsa gerek Adana’da yaşayan ailesini de çok özlediğini söylüyor.
Mustafa Yakışıklı ise sanayi işçisi. Okula başlamadan Yüreğir Küçük Sanayii’nde oto tamir işinde çalışmaya başlamış. Çocukların, 18 yaşına geldiklerinde kendi istekleri ile işe girmeleri gerektiğini dile getiren Yakışıklı, çocukların çalıştırılmasına karşı olduğunu söylüyor. Okul tatil olduktan sonra Konya’ya pancar çapalamaya ailesi ile birlikte gidecek olan Murat Akdemir ise derslerinde çok başarılı. Elektronik mühendisi olmak istiyor. Çalışan çocukların derslerinde başarılı olmadığını anlatan Murat, “Çalışmak çocuklara göre değil, büyüklere göre” diyor. (Adana/EVRENSEL)
Gülsüm Mansur
ÖNCEKİ HABER

‘Havada’ da ulusal politika gerekli

SONRAKİ HABER

Çocuklar oyun ve okul istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...