14 Haziran 2007 00:00

‘Havada’ da ulusal politika gerekli

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlediği 4. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı.

Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlediği 4. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede uçak, havacılık ve uzay mühendisliği alanlarında da ulusal politikalara ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.
Bildirgede Türkiye’nin 1930’lu yıllarda sahip olduğu uçak tasarım ve üretim kabiliyetlerinin sekteye uğratılarak 1950’li yıllarda duraklama noktasına getirildiği, 1980’li yıllardaki uçak imalatının ise montaj sanayi ile sınırlı kaldığı ve ulusal tasarım kabiliyetine katkısı olmadığı kaydedildi. Havacılık sektörünün ABD’ye bağımlı bir sektör olmaktan ileri gidemediğine değinilen bildirgede, “Sektörel teknoloji politikalarının oluşturulmaması, ülkemizi bu alanda çok geri kalan, ithal ettiği teknolojileri bile uygulamakta güçlük çeken bir duruma getirmiştir” uyarısında bulunuldu.
Bildirgede, “Uluslararası teknolojik gelişmeleri dikkate alarak ülke ve kamu yararını gözeten havacılık -uzay teknoloji ve bilim politikaları oluşturulmalı ve yaşama geçirilmelidir. Havacılık ve uzay sanayiimiz savunma sanayii ile sınırlı tutulmadan, bağımsızlık temelinde, ulusal ölçekte belirlenecek bir strateji ile planlı olarak geliştirilmelidir. Teknolojiyi yalnızca kullanan değil teknoloji üreten bir toplum olma hedefine ulaşabilmek için teknolojinin öncü kolunda çalışan uçak, havacılık ve uzay mühendislerinin aktif bir şekilde bu sürecin bir parçası olmaları gerekmektedir. Uçak havacılık ve uzay mühendislerinin eğitimlerinde havacılık ve uzay sanayi sektörünün isterleri göz önüne alınarak, üniversite, sanayi ve TMMOB birlikteliğinde tartışılıp gerekli iyileştirmeler yapılmalıdır” denildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kızılırmak da kuruyor

SONRAKİ HABER

İlk kez sinemaya gittiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...