14 Haziran 2007 00:00

Kızılırmak da kuruyor

Samsun’un Bafra ilçesinden Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en büyük nehirlerinden olan Kızılırmak’ta küresel ısınmanın belirtileri ortaya çıktı. Kızılırmak’ın denize döküldüğü bölgelerde dev adacıkların oluşması, ‘yaz ...

Paylaş

Samsun’un Bafra ilçesinden Karadeniz’e dökülen ve Türkiye’nin en büyük nehirlerinden olan Kızılırmak’ta küresel ısınmanın belirtileri ortaya çıktı. Kızılırmak’ın denize döküldüğü bölgelerde dev adacıkların oluşması, ‘yaz mevsiminde yaşanacak kuraklığın önemli sinyalleri’ olarak değerlendirildi. Samsun İl Çevre ve Orman Müdür Vekili Ömer Albayrak, “Vatandaşlarımızla topyekün olarak mücadele vermeliyiz’’ dedi.
Nehir yatağından suyun az akması, yeterli yağışların olmaması, hava sıcaklığının artması sonucu, üzerinde teknelerle dolaşılarak balık avı yapılan Kızılırmak’ın artık eski halini aratır duruma gelmesi, acil önlemler alınmasını zorunlu kılıyor.
Yaşanılacak kuraklıktan 56 bin hektar alanı kaplayan 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri arasında bulunan Kızılırmak Deltası’nın da etkileneceğine dikkat çeken Ömer Albayrak, bu durumun küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Küresel ısınma sadece bizi değil, dünyayı tehlikeye düşüren bir durum. Kuraklığa karşı Kızılırmak’la ilgili net bir çalışmamız yok. Yaklaşık 140 kuş türünün barındığı deltanın da bundan etkileneceğini düşünürsek, suyun gelecekte hem balıkçılık, hem tarım hem de delta için ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlarız.’’ (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Kazandere zehir saçıyor

SONRAKİ HABER

‘Havada’ da ulusal politika gerekli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...