14 Haziran 2007 00:00

Sezer’den polis devletine onay

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, polise çok geniş yetkiler tanıyan yasayı onayladı. Sezer, 5681 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, polise çok geniş yetkiler tanıyan yasayı onayladı. Sezer, 5681 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.
Kanuna göre, polise şu yetkiler tanındı;
  • Polis “şüpheli” gördüğü herkesi durdurarak arayabilecek. Polisin istediği kişiyi durdurması için kendi kanaati yeterli olacak.
  • Polis durdurduğu kişiye sorular sorabilecek; kimliğinin veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilecek.
  • Durdurma süresi, durdurma sebebine esas teşkil eden işlemin gerçekleştirilmesi için zorunlu süreden fazla olamayacak.
  • Polis, durdurduğu kişi üzerinde veya aracında silah veya tehlike oluşturan diğer bir eşya bulunduğu konusunda şüphelenirse, “gerekli tedbirleri” alabilecek.
  • Durdurulan kişinin üzerinde kimlik bulunmaması, sorulan sorulara yanıt vermemesi durumunda gözaltına alınabilecek.
  • Nüfusa kayıtlı olmadığı için kimliği tespit edilemeyen kişilerin nüfusa kayıtlarının temini için gerekli işlemler yapıldıktan sonra, fotoğraf ve parmak izi tespit edilerek kayda alınacak.
    Parmak izi alınması
    Yasayla, polisin, parmak izi ve fotoğraf kaydı almasına ilişkin yetkisi yeniden düzenleniyor. Buna göre, polis; her çeşit silah ruhsatı, sürücü belgesi, pasaport veya pasaport yerine geçen belge almak için başvuruda bulunan kişilerin parmak izini alacak. Alınan parmak izi, ait olduğu kişinin kimlik bilgileriyle birlikte, ne zaman ve kim tarafından alındığı belirtilerek, bu amaca özgü sisteme kaydedilerek saklanacak. Ancak parmak izinin hangi sebeple alındığı, sisteme kaydedilmeyecek. Sisteme kayıtlı olan parmak izi ve fotoğraflar, kişinin ölümünden itibaren 10 yıl; kayıt tarihinden itibaren 80 yıl geçtikten sonra sistemden silinecek.
    Zor ve silah kullanma
  • Polis, ihtarda bulunmadan zor kullanmaya yetkili olacak. “Gerekli” hallerde silah da kullanabilecek.
  • Polis, olaydaki failin, gözaltına alınan şüpheli ile aynı kişi olup olmadığının belirlenmesi bakımından zorunlu olması halinde, cumhuriyet savcısının talimatıyla teşhis yaptırabilecek. (HABER MERKEZİ)
  • ÖNCEKİ HABER

    Şemdinli davasında askeri mahkeme anlaşmazlığı

    SONRAKİ HABER

    Malki cinayeti zanlısı teslim oldu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...