15 Haziran 2007 00:00

‘Bağımsızlara oy vermeyin’ baskısı

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin, Diyarbakır merkeze bağlı ve Karacadağ eteklerinde bulunan bazı köylere giderek “DTP’li bağımsız adaylara oy vermeyin.

Paylaş

Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin, Diyarbakır merkeze bağlı ve Karacadağ eteklerinde bulunan bazı köylere giderek “DTP’li bağımsız adaylara oy vermeyin. Sizin için iyi olmaz” şeklinde tehditlerde bulunduğu ileri sürüldü. Bin Umut Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, bu tür tehditlerin ‘boş ve kuru’ olduğunu söyleyerek, gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.
Önemli iddia
Bin Umut Bağımsız adaylarının seçim çalışmaları sürerken Diyarbakır’da askerlerin, bazı köylere giderek DTP’li bağımsız adaylara oy verilmemesi yönünde tehditlerde bulunduğu ileri sürüldü. Edinilen bilgilere göre Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerin, Karacadağ eteklerinde bulunan Gökçeoba, Kaldırım, Hatipoğlu, Yeni Özerli, Kırkkoyun, Harmanardı, Cumhuriyet ve Övündüler köyleri ile bağlı mezralarına giderek, burada köylüler ve köy muhtarlarına “DTP’li adaylara oy vermeyin. Oylarınızı verecekseniz MHP’ye verin” şeklinde tehdit ve telkinlerde bulunduğu ileri sürüldü.
Adını vermek istemeyen bir köy muhtarı, “Bizden bağımsız adaylara oy vermememizi istediler. Bazı uyarılardan sonra ‘Siz geçen seçimde DEHAP’a oy vermeyeceğiz, demiştiniz. Ama sandıkta DEHAP’a oy çıktı. Eğer bu defa oy çıkarsa sizin için hiç iyi olmayacak’ şeklinde tehditlerde bulundular. Bizden MHP’ye oy vermemizi istediler” dedi.
‘Boş ve kuru tehditler’
Bin Umut Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Adayı Selahattin Demirtaş, seçim çalışmaları kapsamında bütün merkez köylere en az üç defa gitme planlarının olduğunu belirterek “Dolayısıyla tehdit alan köylülerle de görüşeceğiz. Gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız. Seçmenlerimizin yanındayız. Halkımız bu tür tehditlere de kanmamalıdır” dedi. Geçmiş seçimlerde de halka bu tür baskılar yapıldığını ifade eden Demirtaş, “Bunlar boş ve kuru tehditlerdir. Kırsal bölgelerde halkımız her halükarda oylarını verecektir. Halkımızın bu tür tehditleri ciddiye almaması lazım. Merkez köylere ve diğer köylere bizim belediyelerimiz ve seçilecek milletvekilleri hizmet götürecektir. Dolayısıyla kimse hizmeti kesemez. Biz bu konuda sürekli girişimlerde de bulunacağız. Tehdit alan köylülerimiz bize başvursunlar” diye konuştu.
2002’de de yaşandı
Türkiye 22 Temmuz’da yapılacak genel seçimlere hazırlanırken, 3 Kasım 2002 seçimleri ile 28 Mart Yerel Yönetimler Seçimleri’nde de askerlerin kırsal alanlardaki köylere giderek ‘DEHAP’a oy vermeyin’ şeklinde baskı ve tehditlerde bulunduğu iddiaları gündeme gelmiş ve bazı insan hakları kuruluşlarının seçim raporlarında bu baskılar yer almıştı. (Diyarbakır/EVRENSEL)
Diyarbakır’lı seçmene sürpriz

İki dönemdir Diyarbakır’da oy kullanan Hanife Salman, oy verme yeri İstanbul çıkınca şaşkınlığa uğradı. Yanlışlığın düzeltmesini isteyen Salman, “Çocuklarıma bakamazken, ben nasıl bir oy için İstanbul’a gideceğim. En kısa sürede bu eksiklik giderilsin” dedi.(Diyarbakır/DİHA)
Hikmet Erden
ÖNCEKİ HABER

Herkes üzerine düşeni yapmalı

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...