15 Haziran 2007 00:00

GÜNCEL

Başbakan ile Genelkurmay Zirvesi sonrası bazı köşe yazarları ve basının bir kesimi, iyimser bir hava yaymaya başladılar.
Sınır ötesi harekatın iyi olmayacağı, sonunda bu konuda Başbakan ile...

Paylaş

Başbakan ile Genelkurmay Zirvesi sonrası bazı köşe yazarları ve basının bir kesimi, iyimser bir hava yaymaya başladılar.
Sınır ötesi harekatın iyi olmayacağı, sonunda bu konuda Başbakan ile Genelkurmay’ın anlaştığı yazıldı, çizildi. Bazı köşe yazarları ise gayet safiyane havalarda, ‘madem Başbakan ile Genelkurmay arasında sınır ötesi operasyon ve diğer konularda bir görüş farklılığı yoktu, biz bir aydır neyi tartışıyoruz’ gibi sözler sarf ettiler.
Oysa ne Başbakan ile Genelkurmay arasında bir görüş birliğine varıldı, ne de tartışmalar boşunaydı. Bir süredir Genelkurmay’ın hamle üstünlüğüne karşı Başbakan ve AKP bir hamle geliştirdi. Başbakan’ın yanından çıktıktan sonra Genelkurmay Başkanı ‘ben Başbakan’dan farklı düşünüyorum ve yapılan açıklama sadece Başbakan’ın açıklaması’ diyemezdi zaten. Aslında “terör”, güvenlik, Kürt sorunu, sınır ötesi operasyon tartışmaları ve sözde anlaşmazlıkları sürerken askerler bu konuda inisiyatiflerini kullanarak politikalarını uyguluyordu. Bu konularda hükümetin bir inisiyatifi de söz konusu değildi. Hükümet, askerlere ‘tamam haklısınız, yürüyün Kuzey Irak’a giriyoruz, bütün Kürt bölgesini de ezip geçeceğiz’ diye bir talimat verse bile durum bugünden farklı olmazdı. Askerlerin Kuzey Irak’a girmemesinin nedeni, Hükümet değil uluslararası konjonktürdür. O halde tartışmalar neden yapılıyordu? Tabii ki iç politika ve seçimlerde AKP’yi zayıflatıp CHP’yi güçlendirmek için. Bu nedenle de zirve sonrası yapılan açıklama, CHP’yi son derece rahatsız etti. Oyuncağı elinden alınmış çocuklar gibi feryat figana başladı. Ama tartışma sona ermedi. Şimdi karşı hamleyi bekleyeceğiz.
Birkaç gün sonra karşı hamleyi görürüz. Çünkü seçimlere çok az zaman kaldı ve hamle aralıkları da kısa olacak.
AKP, zirve ve sonrası açıklamaları ile yetinmeyip yeni bir çete ortaya çıkardı. Atabeyler, Sauna, Şemdinli vb. çeteleri çıkarıp gereğini yapmayan AKP, şimdi yine kontrgerilla ilişkili bir çeteyi açıkladı. AKP, ‘patlatılan bombaların kaynağı bellidir ve bize karşı patlatılıyor’ demek istiyor. Doğrudur. Ama çeteleri sadece propaganda amacıyla ucundan ortaya çıkarıyor. Çeteleri tasfiye etmeye, arkasındaki güçleri ortaya çıkarmaya gücü yetmiyor. Atabeyler Çetesi’nin elini kolunu sallaya sallaya dolaştığını biliyoruz. Yarın yirmi yedi bomba ile yakalananların yakalattığı emekli astsubay da aramızda dolaşacaktır.
Sermayenin iki fraksiyonunun kör dövüşünden, demokrasi ve özgürlükler çıkmayacaktır. Bu açıktır. Demokrasi ve özgürlükler, demokrasi güçlerinin mücadelesi ile gelişecek ve güçlenecektir.
Yapılması gereken, burjuva fraksiyonlar arasında taraf tutmak ve onlardan demokrasi beklemek değil ikisini birden teşhir edip ipliklerini pazara çıkarmaktır. Seçim süreci ve olağanüstü elverişli duruma gelmiş siyaset zemini, gerçekleri halka anlatmak için bize geniş olanaklar sunmaktadır.
Kamil Tekin Sürek
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylardan heyecanlı başlangıç

SONRAKİ HABER

Küçük ressamların sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...