15 Haziran 2007 00:00

Sağlığında hiç korumadılar öldükten sonra şov yaptılar

Genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde vurularak öldürülen Hrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılamak ve adli yargıyı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla Şişli Adliyesi’nde görülen davalar düşerken; sağlığında her duruşmada tartaklanan Dink’i korumayan polis, bu kez duruşmanın görüldüğü Şişli Adliyesi ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı.

Paylaş

Genel yayın yönetmeni olduğu Agos gazetesi önünde vurularak öldürülen Hrant Dink hakkında “Türklüğü aşağılamak ve adli yargıyı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla Şişli Adliyesi’nde görülen davalar düşerken; sağlığında her duruşmada tartaklanan Dink’i korumayan polis, bu kez duruşmanın görüldüğü Şişli Adliyesi ve çevresinde adeta kuş uçurtmadı. Polisin bu tutumu, “Kime karşı şov yapılıyor” sorusunu gündeme getirdi.
Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Agos gazetesi çalışanları hakkındaki açılan üç ayrı dava görüldü. Mahkemede ilk önce, Hrant Dink’in ceza aldığı ve Yargıtay’dan dönen Türklüğü aşağılama davası görüldü. Dink’in ölümünün ardından, davanın tek sanığı olan Agos Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Karin Karakaşlı duruşmaya katılmadı. Esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, yeniden yargılama sonucunda sanıklardan Karakaşlı’nın üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığının görüldüğünü belirtti. Mahkeme yargıcı Metin Aydın, Basın Yasası’nın 11. maddesi uyarınca Karakaşlı’nın beraatine hükmetti.
Sanıklar beraat etti
Agos Gazetesi Yazarı Aydın Engin, Yazı İşleri Müdürü Ararat Dink ve imtiyaz sahibi Serkis Seropyan hakkındaki “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçundan açılan dava da karara bağlandı. Yargıç, yapılan yargılamaya göre suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek sanıkların beraatine karar verdi. Aydın Engin’in “Yargıya Dokunmak Gerek” başlıklı yazısının, mahkeme heyetine hakaret niteliğinde olduğunu belirten yargıç, bu nedenle cumhuriyet savcısına suç duyurusunda bulunulmasına da hükmetti.
Dink’in oğlu ifade verdi
Mahkemede, Dink’in, Agos’un 21 Temmuz 2006 tarihli sayısında yayımlanan “301’e karşı 1 oy” başlıklı yazısı nedeniyle TCK’nın 301. maddesi uyarınca açılan davanın ilk duruşması da yapıldı. Dink’in Reuters’e verdiği demeçlerinden alıntı yaptığı yazısında suç unsuru olduğu iddiasıyla açılan davanın duruşmasına, sanıklar Ararat Dink ve Serkis Seropyan katıldı. Dink’in oğlu Ararat Dink, savunmasında, babasının Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmadan alıntı yaparak, babasının bu dava ile ilgili görüşlerinin yer aldığı yazıyı okudu.
Tarihi bir olayı soykırım olarak tanımlamanın Türklüğe hakaret olarak algılanmasını ilkel, saçma ve tehlikeli bulduğunu belirten oğul Dink, açılan davaların hukuki olmadığını, babasının hedef gösterilmesine neden olduğunu söyledi.
Sanık avukatlarından Yücel Sayman da 301. maddenin değişmesini umduğunu belirterek, “En azından ortaya çıkan olaylar açısından uygulaması değişir. Dink, ‘bu bir soykırımdır’ diyerek fikrini beyan etmiştir. Kastı ırka değil, geçmişte meydana gelen olaylarla ilgili düşünce açıklamasıdır” diye konuştu.
Savcı ceza istedi
Cumhuriyet savcısı, Dink’in “Elbette bu bir soykırımdır. Çünkü kendini tanımlıyor...4 bin yıldır bu topraklarda yaşayan bir halkın ortadan kaldırıldığını görüyorsunuz” sözlerinin yayımlanarak, tarihi gerçeklerle bağdaşmayan, ispatlanmamış bir soykırım meselesi ile birlikte Türklük tarafından bir halkın yok edildiğinin ima edildiğini savundu. Bu şekilde Türklüğün aşağılandığını belirten savcı, TCK’nın 301. maddesine göre sanıkların 6 aydan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verilerek ertelendi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Marmara’dan kötü haberler var

SONRAKİ HABER

Geri dönüşümcü ‘iyi çocuk’!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...