15 Haziran 2007 00:00

Kredi kartlarından 975 milyon YTL’lik soygun

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TUDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin banka kart ücretleriyle soyulmasına karşı kredi kartı kullanmayı boykot etmeye devam edeceklerini söyledi.

Paylaş

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TUDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilerin banka kart ücretleriyle soyulmasına karşı kredi kartı kullanmayı boykot etmeye devam edeceklerini söyledi.
Çetin dün Bankacılık Devlet Denetleme Kurulu (BDDK) önünde yaptığı açıklamada, bankaların, sözleşmesi olmayan, sözleşmesinde yıllık aidat ücreti yazmayan ya da maaş çekmek için zorunlu kart hamili olan tüketicilerden zorla, yıllık kart ücreti olarak para kestiğini bildirdi. Bir kartın yıllık ortalama aidatının 25-30 YTL arasında değiştiğini, kart sayısının ise 32 milyon 500 bin civarında olduğunu kaydeden Çetin, bankaların yıllık kart ücretinden haksız kazançlarının 975 milyon YTL olduğunu aktardı. Bankaların mevduat hesaplarından kestikleri yıllık işlem bedelinin 50-60 YTL arasında olduğuna ve 80 milyonun üzerinde bankalarda hesap bulunduğuna dikkat çeken Çetin, bankaların bu hesapla tüketiciden “yasadışı, zorla” aldıkları paranın 5 milyar YTL olduğunu belirtti.
Bankalardan yıllık kart ücretini az sayıda tüketicinin talep ettiğine, tüketicilerin konu hakkında bilgi sahibi olmadığına değinen Çetin, bankaların ise ısrarla soygundan vazgeçmediğini bildirdi. İktidar ve muhalefet başta olmak üzere hiçbir siyasi partinin konuya ilişkin çözüm çalışması olmadığını ifade eden Çetin, tüketicilerin sorunlarına kayıtsız kalan partilere oy verilmemesini istedi.
‘BDDK soygunu seyrediyor’
Çetin açıklamayı bağımsız ve tarafsız olması gereken bir kurum olan BDDK önünde yaptıklarını, ancak BDDK’nın da soygunu görmezden geldiğini dile getirdi. “BDDK yöneticileri bir gün bankalarda görev alabilecekleri kaygısıyla mı soyguna sessiz kalarak ortak oluyorlar” diye soran Çetin, BDDK’nın yasalardan yana olmayan tavrını kınadı. Çetin “tüketicilerin sorunlarını görmezden gelenlere ve göz yumanlara tepkimizi göstermek için buraya geldik” diyerek, tüketicileri 21-22 Haziran’da kredi kartı kullanmamaya çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

15-16 Haziran Direnişi öğretmeye devam ediyor

SONRAKİ HABER

Sur Belediye Başkanı görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa