16 Haziran 2007 00:00

37 yıl önceki direnişe selam gönderdiler

15-16 Haziran direnişinin 37. yılı, Ankara’da mücadele sözleriyle anılırken, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Paylaş

15-16 Haziran direnişinin 37. yılı, Ankara’da mücadele sözleriyle anılırken, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
15-16 Haziran direnişinin yıldönümü nedeniyle DİSK Ankara Bölge Temsilciliği tarafından Konur Sokak’ta bir fotoğraf sergisi açıldı. Öğle saatlerinde ise DİSK üyesi işçilerin de aralarında bulunduğu bir grup, alkış ve sloganlarla 37 yıl öncesine selam gönderdiler. Topluluk, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz” sloganlarını attı.
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, bu büyük işçi direnişinin, hakların ve özgürlüklerin mücadele vermeden kazanılamayacağını ve korunamayacağını gösterdiğine dikkat çekerek “Ancak mücadele hiçbir zaman durmayacaktır. Sermaye güçleri ve onların sözcüsü iktidarlar, emekçilerin kazanımlarını yok etmek için yeni yollar arıyorlar ve arayacaklardır da” dedi. AKP Hükümeti’nin sağlıktan eğitime, iş güvencesinden ücretlere kadar birçok hakka saldırdığına işaret eden Görgün, sendikalaşmanın önündeki engeller ve yasakların kaldırılmasını istedi.
DİSK’in, emekçilerin sadece ücretini değil, toplumsal rolünü de değiştirmek için sendikal yaşamda yerini aldığını dile getiren Görgün, “Kazanımlarımızın yok edilmek istenmesine karşı 15-16 Haziran’ın ışığında mücadele edeceğiz ve mutlaka Türkiye’yi demokratik, bağımsız, özgür bir ülke olarak çocuklarımıza teslim edeceğiz” dedi.
‘Başka yolumuz yok’
Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar ise dün yaptığı yazılı açıklamada, emekten ve insandan yana olanların, 15-16 Haziran ruhu ile tüm bu açık saldırılara direnmekten başka bir yolu kalmadığını vurguladı. Türkiye’de ve dünyada yaşananların anlaşılarak, ülke gündemine sahip çıkmak gerektiğine dikkat çeken Çınar, “Şimdi her şeye inat ‘eşit, özgür ve demokratik Türkiye’ mücadelesinin bayrağını yükseltme zamanıdır” dedi.
Mücadele durmayacak
DİSK, İstanbul da da dönemin tanıklarının katılımıyla bir panel düzenledi. Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde yapılan panele DİSK eski Genel Sekreteri Mehmet Atay, Maltepe Üniversitesi Öğretim üyesi Atilla Özsever, Gazeteci Şükran Soner ve DİSK Uzmanı Gaye Yılmaz katıldı. Açılış konuşmasını yapan Genel Başkan Süleyman Çelebi, 15-16 Haziran direnişinin mevcut sendikal hakların kısıtlanmasına, işçilerin örgütlenmesinin önüne baraj konulmasına karşı yapıldığını ifade etti. Yürüyüşe katılan binlerce işçinin işten atıldığını, sendikacıların sorgulardan geçirildiğini belirten Çelebi, “Ancak unutulmamalıdır ki mücadele hiçbir zaman durmayacaktır” diye konuştu.
DİSK eski Genel Sekreteri Mehmet Atay, 15-16 Haziran işçi mücadelesinin doruk noktası olduğunu, aynı zamanda 1965 ile 1971 yılları arasında demokrasinin de doruk noktasında olduğunu belirterek, “Çünkü demokrasi verilen hakların kullanılması değil, toplumun kendine çizilen çerçeveyi aşmasıdır” dedi. 15-16 Haziran’da subay olan Atilla Özsever ise 12 Eylül’ün 15-16 Haziran’ın intikamını aldığını belirterek, bundan sonraki süreçte DİSK’in de sosyalist mücadeleden sosyal demokrat mücadeleye kaydığını vurguladı. Şükran Soner, o dönemlerde özel sektörü örgütlemek isteyen sendikacıların DİSK’i kurduğunu kaydetti. Soner, 15-16 Haziran’ın en büyük kaybının işçiler arasındaki dayanışmanın yok edilmesi ve binlerce işçinin kara listeye alınması olduğunu söyledi.DİSK Uzmanı Gaye Yılmaz ise ILO toplantılarıyla ilgili bilgi verdi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

PTT çalışanı çözüm istiyor

SONRAKİ HABER

Taban ücretlerinin iyileştirilmesi isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...