16 Haziran 2007 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

ABD’de her şehit gününde Amerikalı medya efendileri; kırmızı, beyaz, mavi bayrakları ve savaş filmlerini düzinelerce kanaldan bağırtıyorlar. Gazeteler ise sayfalarında aşırı duygusal, yüce mezarlık görüntülerine yer veriyor.

Paylaş

ABD’de her şehit gününde Amerikalı medya efendileri; kırmızı, beyaz, mavi bayrakları ve savaş filmlerini düzinelerce kanaldan bağırtıyorlar. Gazeteler ise sayfalarında aşırı duygusal, yüce mezarlık görüntülerine yer veriyor.
Savaş; insanoğlunun en sefil çabası, milliyetçilik dininin kutsal bir ayini haline geliyor. Bu taşkın anda sonsuza dek kaybedilenler, savaş nedenleri ve ulusal histerinin motivasyonları, militarizme hizmet ediyor. Yüceltilenler ise görev, boyun eğme ve üzerine kafa yorulmayan, sorgulanmayan vatanseverlik oluyor.
Bana öyle geliyor ki bu tip düşünceler, nazi Almanya’sında doğru olurdu. Ve birkaç tane Amerikalıdan çok daha fazlası Almanlar için iyi bir şeyler yapabilirdi. Düşünün; lideriniz, onların liderini sevmediği için saldırıyor, bombalıyor ve işgal ediyor. Ya da lideriniz, onların ülkesinin, kendisinin sevmediği silahlara sahip olduğunu iddia ediyor. Veya... Veya... (Boşlukları doldurun işte.)
Tabii ki bizim düşünmemize gerek yok. Ve eğer bunlar, ABD’de değil de bir başka ülkede olsaydı; ABD medyası, diğer lideri diktatör, despot veya Führer ilan etmezdi de ne yapardı? Fakat Führer ince alay terimi değildir. Bu, III. Reich Fuehrer-Reichskanzler’i (ya da Lider-Şansölye) Adolph Hitler’in odası üzerine ihsan edilmiş bir başlıktı.
Irak bugün, milyonların bilinmezliklerle dolu sürgüne mahkum olduğu ve mülteci olmanın aşağılanmasını yaşadığı, dağılmış, parçalanmış bir ülke. Kukla hükümeti, ABD yönetiminin parmakları ucunda iç savaş ilan etmekte.
Bunların hepsi, imparatorluğun Ortadoğu’nun kalbinde demokrasi tesis etme şeklindeki çılgın hayallerinin ürünü. (Petrolü ve diğer kaynakları daha rahat satabilmek için kuşkusuz.)
Shakespeare’in “Henry V” oyununda, İngiliz ordusu içerisinde savaş öncesinde gürleme ve mızmızlanma vardır. Bir asker diğerine şöyle seslenir: “Eğer bu adamlar yeteri kadar iyi ölmezlerse, bu, onları ölüme sürükleyen Kral için kara bir mesele olur.”
Bunu, Irak’a salak bir slogan (‘Teröre Karşı Savaş’) etrafında öldürmeleri ya da iyi ölmeleri için gönderilen erkek ve kadınların durumuyla karşılaştırın. Ardından da ölüme sürükleyen petrol prensleri üzerine düşünün.
Mutlu anma günleri.
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

Hem referanduma hem mahkemeye

SONRAKİ HABER

Afgan bakan ABD’nin iddialarını yalanladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...