16 Haziran 2007 00:00

Diyarbakır’da patlama

Ankara Ulus ve İstanbul Bakırköy’deki patlamaların ardından Diyarbakır’ın Ofis semtinde de patlama meydana geldi. Gevran Caddesi üzerinde bulunan minibüs duraklarında meydana gelen patlamada 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Paylaş

Ankara Ulus ve İstanbul Bakırköy’deki patlamaların ardından Diyarbakır’ın Ofis semtinde de patlama meydana geldi. Gevran Caddesi üzerinde bulunan minibüs duraklarında meydana gelen patlamada 1’i ağır 7 kişi yaralandı. Kentte son bir hafta içinde üç ayrı bomba ihbarı yapıldığı ortaya çıktı.
‘Boru tipi patlayıcı’
Dün saat 07.45 sularında yaşanan şiddetli patlamada yaralananlardan bir gencin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Devlet Hastanesi ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların isimleri Servet Şengül(17), Şaban İlkören(37), Sadun Çiftçi(61), Metin Çınar(30), M.Mesut Karadoğan(33), Gülsen Kalaylı(40) olarak açıklandı. 2 yaralı daha sonra taburcu edilirken, İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Cumhuriyet Savcısı Vekili Süleyman Erden ve Jandarma Kolordu Komutanı olay yerinde inceleme yaptı. Olay yerinde bomba parçaları toplandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak da, yaptığı yazılı açıklamada, patlayıcı maddenin, sepetli bisikletin arka tekerleği üzerine konulmuş, 30-40 gazete içerisine gizlenmiş şekilde yerleştirilmiş parça tesirli boru tipi bomba olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Bakan seçim toplantısında
İçişleri Bakanı Osman Güneş ise seçim tedbirlerin ele alındığı ve bölgedeki valililer ile mülki amirlerin katıldığı toplantı sonrasında açıklama yaparak, “Olayın oluş biçimi itibarıyla, kullanılan malzeme itibarıyla, yöntem biçimi itibarıyla bir adres gösteriyor. Ama uzman ekiplerimizin çalışması tamamlansın ondan sonra daha net açıklama yaparız’’ diye konuştu.
DTPli başkanlardan ziyaret
Bu arada DTP’li belediye başkanları ve DEP eski milletvekili Hatip Dicle, yaralıları ziyaret etti. Hastanede konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Ülkemiz, kentimiz açısından bu karanlık saldırı son olur. Saldırganları, saldırganların sığındığı mantığı, saiki lanetliyorum” dedi. Üstü örtülen her saldırının yeni saldırıların zemin hazırlayıcısı olduğunu ifade eden Baydemir, “Ülkemiz bir seçim atmosferinden geçiyor. Dolayısıyla karanlık ortamı tesis etmek isteyenler maalesef tekrar iş başındadırlar. Toplum olarak kesinlikle metanetimizi koruyarak sağduyumuzu koruyarak bu tür saldırılara karşı da demokratik duruşumuzu, vakur duruşumuzu, olgun duruşumuzu ortaya koymamız gerektiğine inanıyorum. Bir kez daha hepimize geçmiş olsun” diye konuştu.
Hedeflerine ulaşamayacaklar
Diyarbakır’daki kitle örgütleri patlamayı kınayarak faillerinin bir an önce ortaya çıkarılması çağrısında bulundu. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi’nden, “Son bir hafta içinde 3 bomba ihbarı spekülasyonlarıyla aslında yapılmak istenenlerin bir ön hazırlığı oluşturulmak istenmiştir. Asılsız bomba ihbarlarıyla Diyarbakır halkının üzerinde ‘her an patlayacak bir bomba olasılığı’nın tedirginliği yaratılmıştır. Kürt halkını kimi zaman bombalarla, kimi zaman ise seçtiği başkanları görevden alarak yıldırmak isteyenler istediklerine ulaşamayacaklardır” açıklaması yapıldı.
‘Provakasyon’
MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi’nden “Türkiye’nin değişik yerlerinde patlatılan bombalar; toplumsal barışı bozmayı, insanlar arasında kutuplaşmayı hedef alan provakatif eylemlerdir” açıklaması yapılırken, Ezilenlerin Sosyalist Platformu Diyarbakır Temsilciliği de yaptığı yazılı açıklamada, Koşuyolu’nda bombayı koyanlarla Ofis’te bombayı koyanların aynı eller olduğu ifade edildi.(Diyarbakır/EVRENSEL)
Daha önce’de bomba patlamıştı

12 Eylül 2006’da yine Diyarbakır’da, Bağlar Beldesi Koşuyolu Parkı yakınlarındaki bir minibüs durağına termos içinde bırakılan bombanın patlatılması sonucu 5’i çocuk 6 kişi olay yerinde yaşamını yitirmiş, 2’si çocuk 4 kişi ise kaldırıldıkları hastanede hayatını kaybetmişti. Patlamada 7’si çocuk 10 kişi yaşamını yitirirken, 15 kişi de yaralanmıştı. Olaydan hemen sonra Türk İntikam Tugayı internet sitesinde, termos içindeki bomba düzeneğinin fotoğraflarına yer vererek saldırıyı üstlenmişti.
EMEP: Diyarbakır yeniden hedef
Emek Partisi (EMEP) Dİyarbakır’da yaşananlarla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Nedim Köroğlu imzasıyla yapılan açıklamada, “Diyarbakır ve Ofis merkezinin böylesi bir eylem için seçilmesi oldukça düşündürücüdür. Bu tür eylemlerin süreceği açıklaması yapan yetkililerin gerekli tedbirleri almak ve olayları açığa çıkarıp sorumlularını yargılama çabası göstermek yerine, seyirci kaldıklarını görmek ve bu tür patlamaları dayanak ederek saldırıları artırmaları daha da endişe vericidir. Yine başbakanın, ‘önce ülke içindekileri temizleyelim’ yönlü açıklaması ve Güvenlik Toplantısı’nda ‘içeride operasyonların sürdürülmesi’ yönlü kararın çıkması bu tür terör olaylarının, faili meçhul kalarak süreceğini göstermektedir” denildi.
Seçim provokasyonu
22 Temmuz erken genel seçimleri yaklaştıkça bölgedeki baskı, yasak ve sınırlamalarla bağımsız adayların ve onlara destek veren kitlelerin önünün provokasyonlarla alınmak istendiği kuşkuları arttırdığına dikkat çekilen açıklamada, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınması da “halkın bağımsız adaylara oy vermemeleri yönünde baskı altına alınması ve bu tür patlamalar, egemen güçlerin dört koldan bir saldırı içinde olduklarını göstermektedir. Diyarbakır’ın yeniden hedef tahtasına konulduğu yönlü endişeler daha da artmıştır” denilerek eleştirildi.
Dikkat çekici gelişmeler
EMEP Diyarbakır İl Başkanı İlhan İlbay da yazılı açıklamasında, gelişmelerin, ülkenin yeniden baskı ve şiddet ortamına sürüklenmek istendiğini gösterdiğini ifade ederek, “Yaşananlar Genelkurmay tarafından yapılan ‘Ne mutlu Türküm diyene demeyen düşmandır’ açıklamasının ve topyekûn refleks çağrılarının nerelere varabileceği konusunda da fikir vericidir” dedi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Demirbaş: Kararımız hukuki, meşru ve demokratiktir

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...