16 Haziran 2007 00:00

Demirbaş: Kararımız hukuki, meşru ve demokratiktir

Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Danıştay’ın “çok dilli hizmet” kararı nedeniyle kendisini görevden almasını ‘siyasi’ olarak nitelendirdi ve “Kararımız hukukidir.

Paylaş

Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Danıştay’ın “çok dilli hizmet” kararı nedeniyle kendisini görevden almasını ‘siyasi’ olarak nitelendirdi ve “Kararımız hukukidir. Anayasa’ya, Avrupa’nın ve Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’nin gerginlik politikalarına değil, daha sağduyulu düşünmeye ihtiyacı var” dedi. Abdullah Demirbaş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve alt kademe belediye başkanları ile birlikte açıklama yaptı. Demirbaş, “Bu belediye meclis kararını alırken resmi dilimiz Türkçenin yanı sıra diğer yerel dilleri kullanmayı amaçlamıştık. Buradaki asıl amacımız halkın belediye yönetimine etkin katılımı, halkımız ile diyalogu artırabilmek ve kentlilik bilincini artırabilmek için sosyal faaliyetleri farklı dillerde yapma yönünde karar almıştık. Hukuki süreci değerlendireceğiz. Sonuna kadar da götüreceğiz, gerekirse AİHM’e götüreceğiz” diye konuştu. Demirbaş, Danıştay Başkanlar Kurulu’na itirazda bulunacaklarını da açıkladı.
Bin Umut’tan destek
‘Bin Umut’ Diyarbakır Adayları Gülten Kışanak ve Selahattin Demirtaş ile Demokratik Özgür Kadın Hareketi ve çok sayıda kişi Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ı makamında ziyaret etti. Belediye meclis üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette, geçmiş olsun dilekleri iletildi.
Baydemir: Halka sırtımı dönemem
‘
‘Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, Demirbaş’ın görevden alınmasına sert tepki göstererek, “Diyarbakır’da yaşayanlar çok iyi bilirler ki, günlük yaşamda zaten biz bu dili kullanıyoruz. Bu yaşamın bir gerçeğidir. Bu kentin insanı Kürtçe konuşuyorsa, bu kentin belediye başkanı olarak buna sırtımı dönemem, bu uygulamayı da devam ettiririm” diye konuştu.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Diyarbakırlılar sokağa çıktı
Diyarbakır’da yüzlerce kişi, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve belediye meclis üyelerinin görevden alınmasını protesto etti.
‘Çok dilli hizmet’ kararından dolayı Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınması ve Ofis’teki patlamaya ilişkin Sur Belediyesi önünde toplanan yaklaşık bin kişi yaşananları protesto etti. Açıklamaya, Belediye başkanları, bağımsız milletvekili adayları, DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, DTP il başkanı Hilmi Aydoğdu, EMEP il başkanı İhan İlbay, sendika ve kitle örgütü temsilcileri ve Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş katıldı.
‘Demokrasi mücadelesinin önüne geçemez’
Sık sık “Zimane me zimane meye” sloganı atılırken, açıklamayı Hilmi Aydoğdu yaptı. Aydoğdu, “Türkiye’nin birliğini, haklarını, kardeşliğini zedeleyecek ve geleceğimizi karartacak gelişlemere tanık olunmaktadır. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde, hiç kimsenin, ana dilini sosyal ve kamusal alanda kullanma reflekslerini geliştirdiği, başka bir dili bilmeyen insanlarıyla ana dilleriyle iletişim kurmak ve hizmet götürmek istediği için yargılandığı görülmemiştir.” dedi. Aydoğdu, patlama ile ilgili ise hiçbir saldırının halkın demokratik mücadelesinin önüne geçemeyeceğini söyleyerek, “Geçen yıl 12 Eylül’de yapılan bombalı saldırının bir devam olduğu açıktır. Bu tür eylemlerin artarak devam etmesinden kaygı duyuyoruz”diye konuştu.
Baro: Hukuka aykırı
Diyarbakır Baro Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu da, yazılı bir açıklama yaptı. Tanrıkulu, “Diyarbakır’da yaşayan yurttaşlarımıza kendi dilleri ile belediyecilik hizmetinin verilecek oluşunun kararı da belirtildiği üzere Anayasa’ya aykırı olduğunun ifade edilmesi ile de 1982 Anayasası’nın antidemokratik özelliği bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi. Tanrıkulu, halkın oyları ile seçilmiş belediye meclisinin ve başkanının her hangi bir ceza mahkemesinden verilmiş ve kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadan görevlerine son verilmesini demokrasi ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.
DTP: Karar siyasi
DTP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise, kararın Türkiye’nin de taraf olduğu uluslar arası sözleşmelere aykırı olduğu belirtilerek, milyonlarca yurttaşın ana dili olan Kürtçe’nin yok sayıldığı vurgulandı. Açıklamada, “Gerilim ortamını besleyecek bu karar, toplumsal barışımıza zarar vermektedir. Danıştay’ın kararının, Hükümetin ‘terörle içeride etkin mücadele etme’ açıklamasından hemen sonra gelmesi düşündürücüdür. Halkın oylarıyla göreve gelmiş belediye başkanının, halkın taleplerini karşılayan bir kararından dolayı mahkemece görevden alınabilmesi kabul edilemez bir uygulamadır. Sur Belediyesinin Danıştay’ın bu kararına yapacağı itirazdan sonra, Danıştay İdari Dava Kurulu’nun hukuka uygun bir karar vereceğine inanıyoruz” ifadesine yer verildi. Kurd-Der Genel Başkanı İhsan Güler de, Danıştay kararını Kürtçe’ye yönelik tahamülsüzlüğün göstergesi olarak yorumladı. (HABER MERKEZİ)
Valilik yeni görevlendirme yapacak

Danıştay’ın Görevden alma kararının kesinleşmesi halinde, Sur belediye başkanlığına Diyarbakır Valisi’nin görevlendirme yapması gerekiyor. Ardından belediye meclisinin feshi 30 gün içinde ilçe seçim kuruluna bildirilecek. Kurul durumu ilan ettikten sonraki 60. günü takip eden pazar günü seçim yapılacak.
ÖNCEKİ HABER

6 yılda 7 evladını kaybetti

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...