17 Haziran 2007 00:00

İngiltere’de ‘namus cinayetleri’ gündemde

İngiliz başsavcıları şu günlerde, ailesi tarafından öldürülen geniç bir Kürt kadının davası üzerinden, İngiltere'de meydana gelen namus cinayetleri üzerine odaklandı

Paylaş

İngiliz başsavcıları şu günlerde, ailesi tarafından öldürülen geniç bir Kürt kadının davası üzerinden, İngiltere'de meydana gelen namus cinayetleri üzerine odaklandı.
Karmaşık organize suç davaları konusunda deneyim sahibi olan savcılar bu ay bu tür davaların nasıl ele alınacağı ile ilgili olarak çalışma başlattılar. Çalışmanın amacı bu davaların mahkumiyet oranını artırmak ve kurbanlara korumaya yönelik önlemleri geliştirmek. Ayrıca tehlike altındaki kadınları önceden tesbit etmek ve onlara aile şiddetine karşı ciddiye alınıp korunduklarını hissettirmek amacıyla güvenlik güçleriyle işbirliğine gitmik de planlananlar arasında.
Banaz Mahmud cinayeti
Tüm bu girişim ve değişimler, Banaz Mahmud isimli 20 yaşında bir Kürt kızının İngiltere'de babası ve amcası tarafından öldürülmesiyle beraber ciddiyet kazanmaya başladı. Banaz, katı bir Müslüman olmayan ve kendisiyle aynı aşiretten olmayan bir erkek arkadaşı olduğu için öldürüldü.
Polise sürekli ailesinin kendisini öldürmeye çalıştığını söylüyordu. Bir keresinde babasından kaçıp emniyet merkezine gelmesine rağmen polisler tarafından ciddiye alınmamış ve kendisiyle görüşen memur tarafından melodramlı ve duygu istismarcısı olarak tanımlanmıştı. İngiltere'de işlenen namus cinayetlerinin onda biri başarılı insanlartarafından işleniyor. Yaygın olan başka bir durumsa bu cinayetlerin genellikle ailenin en genç üyeleri tarafından gerçekleştirildiği.
Banaz cinayetinin soruşturmaları ve üç ay süren duruşmalar organize suçların alanına giren gizli soruşturma teknikleri ve kilit tanıklar için özel polis koruması gibi yöntemlere dayalıydı.
Bu teknikler artık namus davalarında da kullanılıyor. İngiltere'nin yeni İç Şiddet, Suç ve Kurban Yasası'na göre birisi aile üyelerinden birini kurtarma girişiminde bulunmuyorsa mahkemeye çıkarılacak. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD Irak’ta yeni saldırı başlattı

SONRAKİ HABER

Gazze’de ayrı devlet söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...