17 Haziran 2007 00:00

ABD Irak’ta yeni saldırı başlattı

Irak’taki Amerikan askerlerinin Komutanı Orgeneral David Petraeus, Bağdat çevresindeki bazı El Kaide karargahlarına yönelik büyük bir operasyon başlattıklarını açıkladı

Paylaş

Irak’taki Amerikan askerlerinin Komutanı Orgeneral David Petraeus, Bağdat çevresindeki bazı El Kaide karargahlarına yönelik büyük bir operasyon başlattıklarını açıkladı.
Irak’a ziyarette bulunan ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile dün bir araya gelen Orgeneral Petraeus, operasyonun son 24 saatte başladığını, Bağdat’ın çevresindeki bazı önemli El Kaide karargahlarının bulunduğu bölgelere askerler sevk edileceğini belirtti.
Petraeus, yaklaşık 30 bin takviye Amerikan askerinin Irak’a gelişinin tamamlanmasının bu operasyonun başlatılmasını sağladığını da ifade etti.
Gates’in ziyareti
Bu arada, geçen şubat ayında ilan edilen yeni güvenlik planının “çuvalladığına” dair yorumlar artmışken, ABD Savunma Bakanı Gates, Irak’a sürpriz bir ziyarette bulundu.
Irak hükümetinin, uzlaşmayı amaçlayan kritik yasal düzenlemeleri yapma konusunda ilerleme kaydedemediğini belirten Robert Gates, ‘’Bu konuda düş kırıklığı içerisindeyiz’’ dedi. Gates, uçakta yaptığı açıklamada, ‘’Askerlerimiz, uzlaşma sağlanması için zaman kazandırıyor ancak sağlanan ilerlemeler düş kırıklığı yaratıcı düzeyde’’ diye konuştu.
Gates, Bağdat’ta, Irak’taki Amerikan askerlerinin komutanı Orgeneral Petraus ve Korgeneral Raymond Odierno ile görüştü. Daha sonra da, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve diğer Iraklı yetkililerle bir araya geldi.
Bir cami daha bombalandı
Irak’ta bir camiye daha bombalı saldırı düzenlendi. Samarra’da Şiilere ait Askeriye camisine çarşamba günü düzenlenen saldırının ardından, dün de Basra kentinde Sünnilere ait El Aşra El Mubaşra camisine saldırı düzenlendi.
Bomba yüklü bir kamyonet cami içine sokularak patlatıldı ve yapı yerle bir oldu. Saldırganların, yıkıntıların duvarlarına Şiiler lehine sloganlar yazdıkları kaydedildi. Yakındaki evlerin de hasar gördüğü olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
Irak’ın önde gelen Şii liderlerinden Ali Sistani, Sünni camilerine yapılan saldırıları kınadı ve bu eylemlerin sona erdirilmesi çağrısı yaptı.
İşgal karşıtı Şii lider Mukteda El Sadr ise, Iraklı Şiilere, ikinci kez bombalanan Askeriye türbesinde gelecek ay toplanma çağrısında bulundu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kâbil’de NATO konvoyuna saldırı

SONRAKİ HABER

İngiltere’de ‘namus cinayetleri’ gündemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...