17 Haziran 2007 00:00

AKP’li belediyeler grev kırıcılığı yapıyor

Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler direnişe devam ederken, çevredeki AKP’li belediye başkanları direnişi kırmak için Sanovel Fabrikası’na işçi buluyor

Paylaş

Petrol-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçiler direnişe devam ederken, çevredeki AKP’li belediye başkanları direnişi kırmak için Sanovel Fabrikası’na işçi buluyor.
Sanovel işçileri, geçtiğimiz perşembe gününden beri patronun sendikadan istifa edin baskılarına karşı direnişe geçmişlerdi.
Öte yandan fabrika patronu beyaz yakalı çalışanlarla üretim yapamıyor.
Üç yıl önce Başbakan Tayip Erdoğan’ın açtığı Sanovel, çalıştırmak için işçi bulamayınca imdadına başta Çantaköy olmak üzere AKP’li belediyeler yetişmeye çalışıyor. İlanlarda işçi arayan Sanovel’e iş başvurusu için gelen işçiler direnişi görünce geri gidiyor.
AKP’li Çantaköy, Silivri, Gümüşkaya, Değirmenköy belediyeleri Sanovel’de çalışmak için işçi arıyor. Özellikle Çantaköy Belediyesi iş başvuru merkezine çevrilmek isteniyor. Bu duruma tepki gösteren işçiler Sanovel’le AKP’li belediyelerin ortak menfaatlerinin ne olduğunu soruyor.
Patronla menfaatleri ortak mı?
Direnişteki işçilerden Fırat Başyiğit, “Çevredeki AKP’li belediye başkanları Sanovel’e işçi bulmaya çalışıyor. Bunların menfaatleri ortak gibi. Fabrika Ramazan’da Çantaköy’de erzak dağıtırken, bizlere bir torba dahi vermedi. Belediyeler Sanovel’e yardım ediyorsa acaba neler alıyor? Patron zaten sınıf ayrımı yapıyor. Beyaz yakalı akademisyenlere ayrı işçilere ayrı muamele yapıyor. İşçileri düşük ücretle çalıştırıp hor görürken onların altına son model araba, bir milyar sadece mazot parası veriyor. Oysa ben bir ay çalışıyorum karşılığında 420 milyon alıyorum” diye konuştu. Doktorlara milyarlarca lira değerinde promosyon dağıtılırken kendisinin kirasını ödeyemediğini belirten Başyiğit, kalifiye işçi olarak çalıştığını söyledi.
Yılmaz Korkmaz isimli işçi ise, AKP’li belediyelerin patronların yanında yer aldığını kaydetti. AKP’nin hiçbir zaman işçilerin yanında yer almadığını dile getiren Korkmaz, sendikalı olarak işe başlayana kadar mücadelelerinin süreceğini ifade etti.
“AKP’li belediye başkanlarının işi patrona işçi bulmak değil bizim yanımızda olmaktır. Onları, Sanovel değil biz oy vererek seçtik. Diyarbakır Akyıl işçileri patronu masaya oturtmuş buna çok sevindik. Biz de en yakın zamanda patronu masaya oturtup sözleşme yapmayı ve işimize geri dönmeyi bekliyoruz” diyen Koray Akar, belediye başkanlarına ateş püskürüyor.
Halkın sağlığı ile oynanıyor
Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Tekin Akın, Çantaköy Belediyesi’nin taraflı tutumu için cuma günü başkan Tahir Sert ile görüşmek istediklerini, önce randevu veren başkanın ardından görüşmeyi iptal ettiğini kaydetti. Akın, “Belediyelerin işçi bulma çabası karşısında eğitimsiz işçilerle ilaç üretimi yapma hazırlığı karşısında Sağlık Bakanlığı’na şikayette bulunduk” diye konuştu.
İlaç sektöründe sıfır hata ile çalışılması zorunlu olduğundan kalifiyeli ve eğitimli elemanlarla çalışması gerektiğini söyleyen Eczacıbaşı eski İşyeri Temsilcisi Filiz Kaya, GNp eğitimi almayan işçilerin ilaç sektöründe çalıştırılamayacağını, eğer Sanovel GNp eğitimi almadan işçi çalıştırırsa halk sağlığını tehdit edeceğini belirtiyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Tuncay Sağıroğlu
ÖNCEKİ HABER

TGS: Sabah gazetesini şikayet edeceğiz

SONRAKİ HABER

Kâbil’de NATO konvoyuna saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...