17 Haziran 2007 00:00

Uki işçisi dava açmaya hazırlanıyor

Hakları için mücadele yürüten Uki işçileri, işe iade davası açmaya hazırlanıyor. Ücretlerinin ve geriye dönük alacaklarının düzensiz ödenmesine tepki göstererek iş bırakma eylemi yapan Uki Tekstil işçileri, bu tepkiye karşılık patronun işçi atmasına karşı ortak tavır gösteriyor

Paylaş

Hakları için mücadele yürüten Uki işçileri, işe iade davası açmaya hazırlanıyor. Ücretlerinin ve geriye dönük alacaklarının düzensiz ödenmesine tepki göstererek iş bırakma eylemi yapan Uki Tekstil işçileri, bu tepkiye karşılık patronun işçi atmasına karşı ortak tavır gösteriyor. Aynı zamanda, bu süreçte sendikalarını yanlarında görmediklerini belirten Uki işçileri, bu nedenle sendikadan topluca istifa etmeyi planlıyor.
İşçileri sindirmek için ilk başta 7 işçi çıkartan Uki patronu, işçilerin tepkisinin artmasına karşılık 30 kişiyi daha işten çıkarmıştı. Patronun bu tutumuna tepki gösteren diğer işçiler de yeniden iş bırakarak işten atılan arkadaşlarına sahip çıkmıştı. Uki patronu, işçilerin bu tepkisi karşısında fabrikayı pazartesi gününe kadar tatil etti. İşten çıkartılanlar topluca işe iade davası açmak için avukata vekalet verirken, diğer işçiler de arkadaşlarını yalnız bırakmıyor. Sendikaları TEKSİF’in patrondan yana tavır takındığını belirten Uki işçileri, bu nedenle sendikalarını değiştirmek istediklerini dile getiriyor.
Verilmeyen ücret yok!
Gazetemize açıklama yapan TEKSİF Avcılar Şube Başkanı Tanrıverdi Aybirdir ise işçilerin kışkırtıldığını savundu. Fabrikada 20 yıldır örgütlü olduklarını bildiren Aybirdir, “Üyelerimizin bu zamana kadar içeride hiçbir ikramiye ve ücret alacağı yoktur sadece sosyal yardımların bazıları geciktirilmiştir. Bu konuda da yasalar gereği uyarılarımız yapılarak ödeme sözü alınmıştır” dedi.
İşçilerin “Şube başkanı kadın işçiyi tartakladı”, “küfür ve hakaret etti” sözlerinin doğru olmadığını ileri süren Aybirdir, “Hepsi yalan ve iftira. Bir kadın işçiye elim deymişse elim kırılsın” dedi. Dışarıda olan 140 işçinin 110’unun masum olduğunu, diğerleri tarafından kışkırtıldığını savunan Aybirdir, “Diğerleri belki ideolojik bağlantı içindedir” iddiasında bulundu. Bu kişilerin kendisini dışarıda bekleyen üyeleriyle görüştürmediğini söyleyen Aybirdir, patronla yaptıkları görüşmede dışarıda bekleyen işçilerin en az 100’ünün geri dönmesi konusunda anlaştıklarını bildirdi. Patronun aldığı kredileri ödeyemediğini ve 11 bankayla anlaşmazlığı bulunduğu bilgisini veren Aybirdir, “İşçi haklarından taviz verdiysek Allah bizim bin kere belamızı versin” diye konuştu.
Aybirdir, ücret ödemelerinin 20 günü geçmesi halinde iş bırakılabileceğini bunun dışında yapılan eylemlerin yasadışı olduğunu öne sürdü. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘Mersin Limanı iflas ettirilmiştir’

SONRAKİ HABER

TGS: Sabah gazetesini şikayet edeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...