17 Haziran 2007 00:00

‘Halk iradesini gerçek kılacağız’

Emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak adayları olarak İzmir’de seçime girecek olan bağımsız milletvekili adayları seçim çalışmalarını yapacak güçlerle ilk toplantılarını gerçekleştirdi

Paylaş

Emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak adayları olarak İzmir’de seçime girecek olan bağımsız milletvekili adayları seçim çalışmalarını yapacak güçlerle ilk toplantılarını gerçekleştirdi. Ada Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı öncesi İzmir 1. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel ve 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Rollas, basına açıklamalarda bulundu.
DTP, EMEP ve SDP il başkanlarının da katıldığı toplantıda konuşan Abdullah Levent Tüzel, seçim süreciyle birlikte bayrağı, dini duyguları istismar edenlerin, bu ülkenin evlatlarının hayatlarının kaybetmelerinden de yararlanmak isteyerek oya dönüştürmeye çalıştığını söyledi. Seçim ortamına müdahalenin sadece bir takım açıklamalarla değil, provokatif bir takım eylemlerle de yapılmaya çalışıldığını ifade eden Tüzel, Diyarbakır’ın Ofis semtinde patlayan bombanın bunun bir örneği olduğunu dile getirdi. Danıştay’a yapılan saldırı, Dink cinayeti, Trabzon’daki olaylar ve Malatya’daki katliam gibi olayların birbiri ile bağlantılarının olduğunun görüldüğüne dikkat çeken Tüzel, “Burada İzmir halkı ile paylaşacağımız çok önemli bir sonuç var; bir tarafta Kuvvacı laikler, sanki bir tarafta da dinci-şeriatçı kesimler. Ama bakıyorsunuz bunların ipleri bir yerde. İpleri karanlık güç odakları diye izah edilen bir takım gizli örgütlenmeler, devlet içerisinde yuvalanan içinde emekli generallerinin de adının geçtiği bir takım özel harp organizasyonlarına kadar uzanıyor” diye konuştu. İçinde bulunulan ortamın sadece şiddet ve terör değil aynı zamanda baskı ortamı olduğunu kaydeden Tüzel, demokrasiden, hukuktan bahseden devlet yetkililerinin Kürtçeyi belediye çalışmalarında anlatmak için kullanan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı’nın görevden alındığını aktardı.
ÖSS kaldırılsın
Türkiye de başta Anayasa olmak üzere yasaların son derece antidemokratik hükümler taşıdığını gösterdiğini belirten, Danıştay’ın kararının ülke gerçeklerini görmemek anlamına geldiğine işaret eden Tüzel, özellikle seçim döneminde alınan bu kararın Kürt halkına egemen siyasetin devlet anlayışının yaklaşımını gösterdiğini söyledi. Tüzel, “Demokrasinin ve bin umudun adayları olarak bizlerin bütün çabası halk iradesini gerçek kılmaktır. Artık birbirinden farkı kalmamış partiler programlarının Türkiye’nin dağ gibi birikmiş sorunlarını çözmeye muktedir olmadığını, zaten böyle bir niyetlerin de bulunmadığını da söyleyeceğiz. Çözüm ve seçenek olarak Türkiye’ye sözümüz; demokrasinin tesisi, kardeşliğin, barışın ve halk iradesinin meclise yansıması şeklinde olacak” diye konuştu.
Eğitim sistemindeki adaletsizlik, antidemokratiklik gibi nedenlerden dolayı bağımsız adaylar olarak bu sınavların kaldırılmasını istediklerini belirten Tüzel, eğitim sisteminin baştan aşağı değişmeye muhtaç olduğunu söyledi.
CHP rant siyaseti yapıyor
İzmir 2. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Mustafa Rollas ise konuşmasında ülkede şu an için iki farklı parti bulunduğunu, bunların devletin partileri ile halkın partileri olduğunu söyledi. Rollas, CHP’nin geldiği noktada MHP’yi kat be kat geride bıraktığını belirtti.
CHP’nin İzmir’de Uğur Mumcu’nun eşini milletvekili adayı göstererek rant siyaseti güttüğünü söyleyen Rollas, “Darbe çığırtkanlığı yapan Kemal Anadol’da İzmir’de aday oldu. Bunları seçim sürecinde teşhir edeceğiz” dedi. Bugünden itibaren halen cezaevinde bulunan DTP İzmir İl Başkanı Mustafa Mehdi Aslan lehine seçimden çekileceğini belirten Rollas, “Adaylıktan çekilmem çalışmalardan çekilmem anlamına gelmiyor. Aslan’ı temsilen seçim çalışmalarını yine birlikte yürüteceğiz” diye konuştu.
Toplantının basına kapalı bölümünde ise İzmir 1. ve 2. bölgelerde yapılacak seçim çalışmaları ile ilgili örgütsel konular tartışıldı. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Bakanlar Kurulu’nda görev alabilirim

SONRAKİ HABER

MERCEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...