17 Haziran 2007 00:00

Bölgeden seçime bakış 3

Sıcaktan bunalan tarihi kentte AKP’ye tepki var. Ama AKP ve bağımsız adaylar dışında kimseye şans tanınmıyor

Paylaş

Kültürler beşiği Mardin, sıcak mı sıcak. Büyük caddelerde kimse ortalıkta yok. Sıcaktan kaçan Mardinliler, taştan yapılmış dar sokaklar, serin çay bahçeleri ve konaklara sığınıyor.
Havanın sıcaklığı seçimleri de etkiliyor. Gün ortasında kent merkezinden geçen seçim konvoylarına başını kaldırıp da kimse bakmıyor. Seçim toplantıları için daha çok akşam saatleri tercih ediliyor.
Mardinlilerin tek derdi sıcaklık değil tabii ki. Tarihi kent bugünlerde “eski Mardin”, “yeni Mardin” sıkıntısı yaşıyor. Mardin, Yenişehir’e doğru büyürken, şehrin merkezi de buraya doğru kayıyor. Tarihi yapıların bulunduğu eski Mardin esnafı bu durumdan oldukça endişeli. Ama yeni Mardin’de de işler iyi gitmiyor.
Kent merkezinde ellerinde silahlarla gezen polisler dikkati çekiyor. Batman ve Mardin arasındaki yolda da askerler kimlik kontrolleri yapıyor.
Operasyon tartışmaları Mardin’i nasıl vurdu?
İşsizlik ve yoksulluk her bölge kenti gibi Mardin’de de öne çıkıyor. Mardin Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri, kentte istihdam alanı olmadığını belirtirken, teşvik uygulamasının batı kentleriyle bir tutulmasının kendilerine bir fayda sağlamadığını dile getiriyorlar.
Organize sanayi bölgesinde 22 fabrika olduğunu, bunların da daha çok un ve bulgur işiyle uğraştığını dile getiren oda yetkilileri, bu işletmelerin de istihdamı çözmeye yetmediğini kaydediyorlar.
Kuzey Irak’a operasyon tartışmaları Mardin’i de olumsuz etkilemiş. Kentteki en büyük fabrikalardan biri olan ve Kuzey Irak’a çimento satan çimento fabrikasının işlerinin büyük ölçüde düştüğü dile getiriliyor.
Oda yetkilileri sınırda yapılan nakliyeciliğin de durma noktasına geldiğini belirtiyor.
AKP’nin adayı korucu
22 Temmuz’daki seçimlerde 6 milletvekili çıkaracak olan Mardin, seçimlere bu tartışmalarla giriyor. Binası polis tarafından sıkı bir şekilde korunan AKP’nin milletvekili adayları kente yeni geldi. Milletvekillerini karşılamak için oluşturulan konvoya halk ilgi göstermedi. Mevcut milletvekillerinden hiçbirini aday göstermeyen AKP, listenin birinci sırasına Süleyman Çelebi’yi koymuş. Midyat’ta korucu bir aşiretten olan Çelebi, daha önce ANAP ve DYP’de görev aldı. Çelebi aşiretinin 5-6 bin civarında oyu olduğu ifade ediliyor. AKP’nin Mardin’deki kozu da diğer kentlerde karşımıza çıkan yeşil kart, KÖYDES projesi ve sosyal yardımlar. AKP’nin Mardin’den gösterdiği kadın aday ise dördüncü sırada yer alıyor.
Bağımsız adaylar için iki bölge
Seçimlerde bağımsız adayları destekleyen DTP, hummalı bir çalışma başlatmış. DTP’nin Mardin’deki adayları DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk ve Emine Ayna.
Daha çok ilçelerden oy bekleyen DTP, Mardin’i iki bölgeye ayırmış. Kızıltepe, Derik ve Mazıdağı ilçelerinden Ahmet Türk için oy isteyen DTP, Nusaybin, Dargeçit, Midyat, Ömerli, Yeşilli ve kent merkezinden kadın aday Emine Ayna için oy kullanma çağrısı yapıyor.
2002 seçimlerinde 89 bin oy alan DTP, bu seçimlerde 100 bin oy hedefliyor.
DTP İl Başkanı Cemal Veske, her adayı 50 bin oyla Meclis’e göndereceklerini söylüyor. Kürt sorununun çözümü ve barış için oy istediklerini anlatan Veske, 23 Temmuz sabahında Mardin’de şöyle bir tablonun çıkacağına inanıyor; “1. Bağımsızlar, 2. AKP, 3. DP, 4. CHP.”
‘Halk adaylarını işaretleyecek’
Bağımsız adaylardan Emine Ayna, bölgede okuma yazma oranındaki düşüklüğün kendilerini etkilemeyeceğini vurguluyor. Ayna şu örneği veriyor: “91 seçimlerinde SHP’yle seçime girdiğimizde tercihli adaylar vardı. Bu halk bu tercihli adaylar arasından Mardin’den Mehmet Sincar’ı bulup çıkardı. Leyla Zana’yı işaretleyip çıkardı. Bu seçimlerde de kendi adaylarını çıkaracaktır.”
Emine Ayna, sıralamadaki yerlerinin iyi kavranması için özel bir çalışma yapacaklarını da sözlerine ekliyor.
Mardin’de CHP’nin de bir aday çıkarması bekleniyor.
2002 seçim sonuçları
DEHAP89 bin 113 oyyüzde 39.58
AKP34 bin 746 oyyüzde 15.43
CHP26 bin 151 oyyüzde 11.62
ANAP19 bin 853 oyyüzde 8.82
DYP18 bin 509 oyyüzde 8.22
Halk ne diyor?
Mehmet Tepişken (Esnaf): Esnafın durumu çok vahim. Boş boş oturuyoruz işte. Buraya kimse önem vermiyor. Esnaf gelip geçeni seyrediyor. Seçimde 3 AKP, 3 de bağımsız çıkar.
Mahmut Yertürk (Nakliyeci): Bence AKP ve bağımsızlar çıkar. AKP’den hiç memnun değiliz. İşsizlik çok büyük sorun. Nakliyecilik yapıyorum. Arabamı bağlamışım beş aydır oturuyorum. O adam (Kemal Unakıtan) geldiğinden beri para kazanıyorum.
Antep’te kafalar karışık
Vural Nasuhbeyoğlu / Mehmet Türkmen
Olağanüstü koşullarda geçen seçim süreci Gaziantep’te de halkın kafasını karıştırmış durumda. Eskiden CHP’li olanlar şimdi MHP olibilir diyor, AKP’liler CHP diyebiliyor.
Kentte seçim nabzını tutmak için gittiğimiz Çıksorut Mahallesi’nde Diyar Kıraathanesindeki emekçilerin de durumu farklı değil.
‘Kötünün iyisine vereceğim’
Bir çay içtikten sonra başlıyor sohbet. Coşkun Sarı mobilya ustası. 5 yıldır rahatsızlığından dolayı çalışamıyor. Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz sorumuza “O Allah’la benim aramda...” diyor ve ekliyor “Sürünüyoruz, babamın evinde kalıyorum işte öyle...” Önceki seçimde Ecevit’e oy verdimğini söyleyen Sarı “Ecevit dürüst olduğu için oy verdim. AKP, buradan 7 milletvekili çıkardı, sadece 2’si Antepli. ABD’nin Irak’a attığı bombaları AKP Antep’in sanayisine attı. Bugün dokumada, tekstilde çalışanlar işsizlikten sokakta çorap satıyorlar” diye konuşuyor. Önümüzdeki seçim için ise “Aklımdan iki parti geçiyor ya CHP ya MHP diyen Sarı “MHP’ye milli değerler için CHP’ye ise işçi kesimine faydası olur diye oy vermeyi düşünüyorum. Kötünün içinde iyiyi arıyorum” diyor.
‘Oyum bağımsıza’
Mustafa Kaplan esnaf. “DEHAP’lıyım ama yerel seçimlerde Celal Doğan’a oy verdim. O zaman Asım Güzelbey, patron adayıydı ona karşı Celal Doğan’a oy verdim” diye de nedenini açıklıyor. Kaplan 2007 seçimlerinde Gaziantep’ten bağımsız milletvekili adayı olan Vakkas Dalkılıç’a oy verecek. Gençler ve çocuklar arasında şiddet ve uyuşturucunun kol gezdiğini, Kürt sorununun kronikleşen bir sorun olduğunu belirten Kaplan “Kim ne derse desin on binlerce insanın ölümü var. Bu sorun çözülmeli“ diyor. Söze giren Coşkun Sarı da sınır ötesi operasyona karşı olduğunu söyleyerek “bizim aramızda sorun yok” diye ekliyor.
Yine de AKP
Cuma Yıldırım ise inşaat kalıpçısı, sigortası yok, yeşil kartı var. 3 Kasım seçimlerinde AKP’ye oy veren Yıldırım daha önce CHP’ye oy veriyormuş. Yıldırım, diğer partilerin gidişatını beğenmediği, AKP’yi bir kurtuluş olarak gördüğü için oy verdiğini anlatıyor. AKP, “IMF ile iş yapmasa, ABD’ye destek olmasa keşke“ diyen Yıldırım özelleştirmelere de karşı. Yine de “AKP bir şeyler yapmak istiyor ama bunu cumhurbaşkanı, CHP ve TSK engelliyor. CHP eğriye eğri doğruya doğru deseydi ben dönerdim ama CHP eğriye de doğruya da eğri diyor.
Mehmet Kılıç ara işlerde çalışıyor. Konu sınır ötesinden devam ediyor, “Ben her gün TV’yi açıp şehitleri, gözü yaşlı anaları görmek istemiyorum” diyor. Önceki seçimde Fazilet Partisi’ne oy veren Kılıç, “En azından Müslüman bir partiye oy verdim” diyerek şimdi de Saadet Partisi’ne oy vereceğini belirtiyor. Başörtüsü bizim namusumuzdur diyen AKP’nin bu sorunu çözemediğini anlatan Kılıç “Bugün Cumhurbaşkanlığı taşkalası olmasaydı AKP çiftçinin işçinin karşısına nasıl çıkacaktı?” diye de sormadan edemiyor. “Türk Kürt davasını Meclis’te bizim seçtiğimiz adamlar çıkarıyor, halkta böyle bir sorun yok diyen” Memik Akar, başörtüsü meselesini de Erdoğan çıkarıyor düşüncesinde. CHP’li olan Akar, 3 Kasım seçimlerinde partisine kahretmiş ve oyunu AKP’ye vermiş. “AKP belki daha iyi olur diye verdim oyumu ama vekil olarak seçtiklerimiz dini siyasete alet ettiler. Bu hükümet Antep’in çevresindeki tüm illere teşvik verdi. Şimdi Antep’li işçi ekmek bile bulamıyor, dürümü millet borca alıyor” diyen Akar, bu seçimlerde oyunu tekrar CHP’ye vereceğini belirtiyor.
2002 seçim sonuçları
AKP193 bin 995 oyyüzde40.04
CHP93 bin 33 oyyüzde 9.20
DEHAP38 bin 737 oyyüzde 8.00
GP34 bin 839 oyyüzde 7.19
MHP33 bin 617 oyyüzde 6.94
DYP30 bin 781 oyyüzde 6.35
YARIN: Tunceli
Hazırlayan: Şahin Bayar
ÖNCEKİ HABER

SADEDE GELELİM

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliği Resmi Gazete’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...