17 Haziran 2007 00:00

DTP’li belediye başkanlarından görevden almaya tepki

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınmasına tepki gösteren DTP’li 54 belediye başkanı, “Gerek günlük yaşamımızda gerekse kimi hizmetlerimizde hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye’nin zenginliği olan Kürtçeyi kullanmaya devam edeceğiz

Paylaş

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın görevden alınmasına tepki gösteren DTP’li 54 belediye başkanı, “Gerek günlük yaşamımızda gerekse kimi hizmetlerimizde hiç kimsenin şüphesi olmasın ki Türkiye’nin zenginliği olan Kürtçeyi kullanmaya devam edeceğiz. Eğer Kürtçe kullanmak suç ise, biz bu suça her gün iştirak ediyoruz ve iştirak etmeye devam edeceğiz” dediler.
DTP’li 54 belediye başkanı Demirbaş’ın görevden alınması ve Sur Belediye Meclisi’nin feshine tepki göstererek Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen belediye başkanları, Sur Belediyesi’ne kadar yürüyüş düzenlediler. Sur Belediyesi önünde toplanan kalabalık tarafından karşılanan Belediye başkanları adına açıklamayı Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir, “DTP’ye üye olan belediye başkanları olarak Türkiye’nin resmi dili olan Türkçeyi değiştirmek ve yerine Kürtçeyi koymak gibi bir niyetimiz yoktur. Ancak, bir bireyi, grubu yada halkı anadilinden, anadilini kullanma hakkından vazgeçmeye zorlamak, anadilini kullandığı için müeyyidelendirmek hiç biteme insani değerle bağdaşmamaktadır” dedi.
DTP’li bütün belediye başkanları hakkında Kürtçeyi kullanmalarından dolayı soruşturma ve davalar açıldığının altını çizen Baydemir, “Nüfusun büyük çoğunluğunun anadili Kürtçe olan yerleşim birimlerinin belediye başkanları yeni yıl veya bayram tebrik kartlarında, çevre temizliği ve sağlık broşürlerinde, web sitelerinde Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra Kürtçe kullandıkları için yargılanıyorlar. Türkçe devletin resmi dilidir, ancak bu ülkede Türk ve Kürt kardeşçe, birlikte yaşayacaksak Kürtçeyi de Türkiye’nin bir zenginliği ve dili olarak kabul etmek gerekir. Bunu yok saymak, bunu soruşturmak, bunu cezalandırmak ayrımcılıktır” diye kaydetti.
KESK’ten kınama
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu, belediye başkanının görevden alınmasını ve belediye meclisinin fesh edilmesini doğru bulmadıklarını açıkladı. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de, Eğitim Sen Şube Başkanlığı da yapmış olan Demirbaş’ın görevden alınmasının, çoğulcu demokrasi, çok kültürlülük gölge düşürdüğü kaydetti.
TUHAD-DER ve Mazlumder de Demirbaş’a destek ziyaretinde bulundu. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

20 günde 4 bin 500 kişi yardım istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...