17 Haziran 2007 00:00

Diyarbakır’daki engel yokluk

Diyarbakırlı gençler, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin yanı sıra çatışmaların ve yasakların gölgesi altında sınava girecekler.

Paylaş

Diyarbakırlı gençler, eğitimdeki fırsat eşitsizliğinin yanı sıra çatışmaların ve yasakların gölgesi altında sınava girecekler.
Adaylardan 19 yaşındaki Yusuf Yakut, ÖSS’de bu yıl üçüncü kez şansını deneyecek. Okulda aldıkları eğitimin yetersiz olduğunu, bu nedenle dershaneye giderek aradaki eksiği gidermeye çalıştıklarını belirten Yakut, “Devlet okullarında sınıflar çok kalabalık, öğretmen açığı had safhada. Bu durumda bizden nasıl başarı beklenebilir ki” diye konuşuyor.
20 yaşındaki Celal Durak da, Yakut gibi bu yıl üçüncü kez sınava girecek. Durak en çok, ÖSS’de her yıl yapılan değişikliklerden şikayetçi oluyor.
22 yaşındaki Ahmet Ateş, iki yıldır sınava hazırlanıyor. Ekonomik nedenlerle liseden mezun olduktan sonra ilk iki yıl ÖSS’ye hazırlanamamış. Lise müfredatı dışındaki konulardan soru sorulmasının başarılarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Ateş, anadil sorununa da değinerek, “Kürtçe konuştuğumuz için soruları anlamakta ve yorumlamakta zorluk yaşıyoruz” diyor.
Başarı zor
Eğitim Sen Diyarbakır Şube Sekreteri Hasan Güngör ise geçen yıl Diyarbakır’ın ÖSS başarı ortalamasında 65’inci olduğunu hatırlatarak, durumun her geçen yıl daha da kötüye gittiğine işaret etti. Güngör, bu durumun nedenlerini ise şöyle gerekçelendirdi: “Diyarbakır 90’larda aldığı göçle yoğun bir yoksulluk yaşadı. Aileler ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Ve çocuklarını çalıştırıyorlar. Çocuk böyle olunca eğitimden tamamen kopuyor. ÖSS’deki başarı ekonomik sorunlarla birebir bağlantılı. Bir de dil sorunu yaşanıyor. Bu nedenle gençler soruları anlama ve algılamakta güçlük çekiyor. Sınıflardaki öğrenci sayısının 60-70 olması ve sürekli eğitimcilerin değişmesi başarıyı etkileyen önemli sorunlardan. Tüm bu koşullar altında başarıyı yakalamak da oldukça zor.” (Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

08.45’te sınav yerinde olun

SONRAKİ HABER

Anadil sorunu çözülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...