18 Haziran 2007 00:00

Milano, Paris, New York SOLDA SIFIR

"Ada'ya Moda'ya; bağa, taşa tarlaya; güneşe, yıldızlara, gökkuşağına; TV'de, sinemalarda ve dizilerde; her zaman, her yerde görebileceğiniz" ürüne ev sahipliği yapan Salı Pazarı, günün her vakti bir insan selinin aktığı dere yatağı gibidir.

Paylaş

"Ada'ya Moda'ya; bağa, taşa tarlaya; güneşe, yıldızlara, gökkuşağına; TV'de, sinemalarda ve dizilerde; her zaman, her yerde görebileceğiniz" ürüne ev sahipliği yapan Salı Pazarı, günün her vakti bir insan selinin aktığı dere yatağı gibidir. Kadıköy'de kurulan bu pazar, eline birkaç kuruş geçirenlerin de cafcaflı mağazalardan sıkılanların da uğrak yeri. Biz de evlerimizden çok uzaklarda belirlenen "yaz modasının" halk pazarına izdüşümünü görmek için daldık bu selin arasına.
Kalabalığın hikmeti
Kalabalığın sebebini, daha girişte ilk tezgahta gösteriyor pazar size: 3 tanesi 5 YTL'ye bluzlar, 1 kot alana 1 tanesi bedava kampanyasıyla yan yana. Kartal'dan ablasını, kızını alarak aile boyu pazara gelen Cemile Güleç, pazarın başında azarlıyor kızını "Yeter artık paramız bitti" diye. Gelirken ne kadar bütçe ayırdığını soruyoruz. Bir tekstil fabrikasında yemek yapan Güleç, 50 YTL ile gelmiş pazara. Eşofman, küpe bir iki tane de şort almış, alınacaklar da var daha. Herkes geziyor, rengarenk kıyafetleri karıştırıyor, kararsız kalıyor, satın alıyor. Öyle elleri kolları dolu birilerini görmek çok mümkün olmasa da herkes kendine göre 3-5 parça bir şeyler alıyor. Elazığ'dan İstanbul'daki akrabalarını ziyaret için gelen Nilgün Gültaş epeyce bir alışveriş yapmış. 100 YTL'yi geçmiş harcadığı para ama memnun. Eşine, oğluna, akrabalarına, kendine derken 10 parçayı bulmuş aldıkları.
Rockçı da popçu takılan da...
‘Bazı kredi kartları geçerlidir’ yazısını görüyor, bazı 1 YTL için yapılan ateşli pazarlıklara tanık oluyoruz. Salı Pazarı’nın sırrını, bir mobilya mağazasında mağaza sorumlusu olarak çalışan Çiğdem Yavuz, iki cümleyle özetleyiveriyor bize: "Herkes kafasına göre takılıyor burada. Rock takılan da pop takılan da buluyor kendine göre bir şey."
Salı Pazarı, hem moda olan kıyafetleri barındırıyor ona göre, hem de kendisi bir moda yaratıyor. Eğer gezip dolaşmaktan yorgun düşerseniz, 4.5 YTL bir gözleme yiyip ve ayran içerek sıcak havada hem serinleyebilir hem de açlığınızı giderebilirsiniz Salı Pazarı’nın dar sokağına kurulan portatif kafede.
Esnafın seçim modası
Müşteriyi tezgaha çekmeyi bilen Salı Pazarı esnafının modası seçimler. Mayo, bikini gibi deniz kıyafetleri satan Kaan Delikanlıoğlu, “Satış nasıl” sorumuza "Satış bitiş" diye cevap veriyor kısaca ve satışların geçen seneye göre yüzde 50 düştüğünü anlatıyor. 18 YTL'lik ürünü 10 YTL'ye sattıklarını söyleyen bebek kıyafeti satıcısı "pazarın gülü, pazarın markacısı" Hasan Çayır, "Fiyatlar pahalı, indir bu hükümeti aşağıya" diye sesleniyor müşterilerine. Pembe bir bebek elbisesinin kumaş kalitesini, dikişini gösteriyor bize: “Etiket fiyatı 22 YTL'dir bizde 14 YTL.”
“Kızlar yiyin kocalarınızın parasını, acımayın elin oğluna” diyerek müşterilerine öğüt veren pazar esnafının sesine "Güzellere bedava" nidası karışıyor. Eh gidip ürünü bedava istemek de sizin kendinize güveninize kalıyor.
Bütçeye uyan da var bütçeyi aşan da...

Mayo-bikini: 15-35 arası.
Ayakkabı: 15-30 arası. 60'a kadar çıkan modelleri de görebilirsiniz.
Çorap: 50 kuruştan başlıyor.
Çanta: 3 YTL'den 30 YTL'ye kadar var.
Tokalar: Torbası 50 kuruşa.
Mutfak gereçleri: Plastikler, ne alırsan 1 YTL diye başlıyor.
Abiye kıyafetler: 25 YTL
Kotlar: 5 YTL’den başlıyor. Bir alana bir bedava kampanyası da var.
Güneş gözlükleri: 10 YTL
Bluzlar, badiler: Tam bir tekstil cenneti olan Salı Pazarı’nda 1 YTL'den başlıyor penye fiyatları. Mağazalarda onlarca YTL fiyat konulan ürünler, burada 20 YTL'ye.
Yatak örtüleri: 100 YTL'den başlıyor bir yatak örtüsü.
(İstanbul/EVRENSEL)
Özge Kuru
ÖNCEKİ HABER

Paylaşımın eserleri...

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...