18 Haziran 2007 00:00

Bolivarcı bilgisayarlar satışta

Venezüella kendi ürettiği bilgisayarların kullanımına başlayacak. Linux ücretsiz işletim sistemi ile çalışacak bilgisayarların 4 ayrı modeli bulunuyor.

Paylaş

Venezüella kendi ürettiği bilgisayarların kullanımına başlayacak. Linux ücretsiz işletim sistemi ile çalışacak bilgisayarların 4 ayrı modeli bulunuyor. Önce hükümet işleri için ve devlet şirketleri tarafından kullanılması planlanan bilgisayarlar, daha sonra Venezüella ve tüm Latin Amerika'da satışa sunulacak. Venezuelanalysis.com'un haberine göre Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, Falcon'da yeni bilgisayarları tanıttıktan sonra bunları bir okula bağışladı. Bolivarcı bilgisayarlar, Venezüella Endüstri Bakanlığı ve Çinli şirket Lang Chao ortaklığındaki Venezüella Teknoloji Endüstrisi tarafından üretildi.
Chavez, "Aynı değerdeki bir bilgisayarın bedeli 930 ABD doları, bizim bilgisayarımız ise 690 dolar. Neredeyse yüzde 40 indirimli" diye tanıttığı bilgisayarın tek özelliğinin bu olmadığını kaydetti: "Ayrıca ücretsiz işletim sistemi ile kullanılıyor ve diğerlerinin garantisi sadece 1 yılken bu bilgisayarların garanti süresi 3 yıl."
Teknolojik bağımsızlık
Venezüella hükümeti, ülkenin kendi bilgisayarlarını üretmesini teknolojik bağımsızlık yönünde önemli bir adım olarak değerlendiriyor. Yıllık 150 bin makine üretme kapasitesine sahip fabrikada, 3 değişik masaüstü modeli ve bir de taşınabilir bilgisayar modeli üretiliyor. Fiyatlar ise 40 dolardan 1.400 dolara kadar değişiyor.
Masaüstü bilgisayarlar 1.5 GHz ile 3.0 GHz Intel Pentium IV işlemciye sahipken, taşınabilir bilgisayarlarda 2.0 GHz Intel Core 2 Duo işlemci kullanılıyor. Linux işletim sistemi kullanılan bilgisayarlar Windows'a da uyumlu. (TOPLUM YAŞAM)
ÖNCEKİ HABER

YAŞAMA KÜLTÜRÜ

SONRAKİ HABER

Paylaşımın eserleri...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...