18 Haziran 2007 00:00

Bodrum Film Festivali başladı

Bodrum Belediyesi öncülüğünde düzenlenen 4. Uluslararası Bodrum Film Festivali, Bodrum Kalesi’nde yapılan açılış töreniyle başladı.

Paylaş

Bodrum Belediyesi öncülüğünde düzenlenen 4. Uluslararası Bodrum Film Festivali, Bodrum Kalesi’nde yapılan açılış töreniyle başladı. Festivalin açılış töreninde konuşan yönetmen Ezel Akay, 1974 yılında Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık 50 milyon olduğunu ifade ederek, “O yıl Türkiye’de 250 milyon sinema bileti satılmış. Yani herkes ortalama 5 kez sinemaya gitmiş. 2006’da Türkiye’nin nüfusu 80 milyona ulaştı, ancak satılan bilet sayısı 35 milyon. Yani Türk halkı, 2 senede bir ancak sinemaya gidebilmiş” dedi.
‘İnanılmaz bir çeşitlilik var’
2005-2006 yılları arasında 19 Türk filminin gişeye çıktığını belirten Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu 19 film, aynı yıl Türkiye’de gösterime giren 250 sinema filmi arasında gişenin yüzde 52’sini aldı. 2006-2007 arasında ise 52 Türk filmi yapıldı. Bunlar, bir önceki yıl yapılan filmler kadar başarılı olamadı ama inanılmaz bir çeşitlilik doğdu. Ayrıca bu filmler arasında 8-10 tanesi çok çok iyi film diyebileceğimiz yapımlar. 2006’da 5 kez sinemaya gidilebilseydi 400 milyon bilet satılmış olacaktı. Potansiyelimiz, 35 milyon ile 400 milyon arasında. Bu ülkenin bir sinema seyretme geleneği var. Çok büyük bir hareketin başındayız.”
Metin Erksan’a ödül
Sinema sanatına katkılarından dolayı yönetmen Metin Erksan’a verilen “sinemada ölümsüzlük onur ödülü” Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan tarafından, Erksan’ın sağlık sorunları nedeniyle törene katılamaması nedeniyle, İstanbul
Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fuat Gezgin’e sunuldu. Uluslararası İstanbul Film Festivali eski yönetmeni Hülya Uçansu, “Onur Ödülü”, Beyrut DC yöneticisi Hania Moure “Heredot Barış Ödülü” ve Portekizli yönetmen Sofia Trincao da “Halikarnas Balıkçısı Çevre Ödülü” aldı. Törende, “Oojami” grubu da bir konser verdi.
Ceylan “retrospektif” i 21 Haziran’da sona erecek festivalin “retrospektif” bölümünde bu yıl Nuri Bilge Ceylan yer alacak ve bu kapsamda sanatçının “Koza”, “Kasaba”, “Mayıs Sıkıntısı”, “Uzak” ve “İklimler” adlı filmleri gösterilecek. Festivalde, son dönem Türk sinemasının önemli örnekleri “Anneciğim Türkler Geliyor” başlığıyla sunulacak. Küresel felaketlere dikkati çekmek amacıyla “Sırada Ne Var?” sloganıyla hazırlanan “Belgesel Panorama” bölümünde ise “Chicken Elections”, “Source”, “Before Flying Back to Earth” gibi yabancı belgesellerin yanı sıra bazı yerli belgeseller de gösterilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Karayip Korsanları rekora koşuyor

SONRAKİ HABER

Çıkarın beni bu dışarıdan?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...