18 Haziran 2007 00:00

Tony Blair işgale gözü kapalı girmiş

İngiltere’de görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Tony Blair’in, ABD’nin Irak işgalini takip eden dönem için planı olmadığı halde işgale ortak olduğu ortaya çıktı.

Paylaş

İngiltere’de görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Tony Blair’in, ABD’nin Irak işgalini takip eden dönem için planı olmadığı halde işgale ortak olduğu ortaya çıktı.
İngiliz Channel 4 televizyon kanalında hazırlanan ve birincisi gelecek cumartesi günü yayımlanacak olan “Tony Blair’in yükselişi ve düşüşü” başlıklı belgesele göre, Washington’un işgal sonrası planı olmaması, “İngiltere Başbakanı’nı kaygılandırıyormuş ve kaygısını yakın çevresine sık sık dile getiriyormuş”.
Belgeselde, Blair’in o dönemdeki yakın çalışma arkadaşları, İngiltere Başbakanı’nın Irak ve işgal konusundaki düşüncelerini ayrıntılarıyla anlatıyor.
Blair, 27 Haziran’da görevinden ayrılıyor.
Bile bile karar verdi
“The Observer” gazetesinde, yapılan alıntılarda, Blair’in yakın çalışma arkadaşları, “İngiltere Başbakanı’nın Mart 2003’te Irak’a birlik göndermeye, ABD’nin Saddam Hüseyin devrildikten sonraki savaş sonrası dönem için uygun bir plan yapmamış olduğunu bile bile karar verdiğini” ifade ediyor.
Blair’in başarısızlık konusundaki endişelerini Beyaz Saray’a ilettiği, ABD Başkanı George Bush’un da Blair’e bir “çıkış kapısı” gösterdiği ve “Belki İngiltere’yi başka bir biçimde dahil etmenin bir yolu vardır” ifadesini kullandığı, ancak Blair’in “Hayır sizinle birlikte yürüyorum” dediği savunuluyor.
Blair’lı yıllarda bir dönem bakanlık yapmış olan Peter Mandelson da Blair’in, ABD’nin hazırlıklarının yetersiz olduğunu bildiğini ifade ederek “Biliyorsunuz, her şeyi ben yapamam. Söz konusu olan ABD’nin sorumluluğudur, bizimki değil” dediğini aktarıyor.
Muhalefet: Haklı çıktık
Belgeselin ortaya çıkan bazı bölümleri, İngiltere’de Irak işgali ve ABD ile ilişkiler tartışmalarının alevlenmesine neden olurken, muhalefet ise yapımın kendilerini haklı çıkardığını belirtiyor. Liberal Demokrat Parti lideri Sir Menzies Campbell, “Başbakan’ın Irak’ta savaş sonrası için hazırlıkların yetersiz olduğunu bilmesi mahvedici bir itham” derken belgeselde, o dönemde Blair’in diplomatik danışmanlığını yapan Sir David Manning ise Blair’in işgal sonrası dönemi meselesini savaş başlamadan aylar önce gündeme getirdiğini, hatta kendisini Mart 2002’de ABD’ye göreve gönderdiğini ifade ediyor.
Ancak Manning, “O dönemde ABD’nin bunları düşünmediğini söyleyemeyiz ama soruların yeterince masaya yatırılmadığı kanısındayım” diyor. (DIŞ HABERLER)
Sarkozy: Blair AB’nin başkanı olsun

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Tony Blair’ın AB’nin ilk “tam zamanlı” başkanı olmasını önerdi. Financial Times, Sarkozy’nin bu düşüncesini gelecek haftaki zirve öncesinde AB liderleriyle tartıştığını da yazdı.
Görevi bırakmaya hazırlanan Blair’in ise bu iş için niyetli olmadığı söyleniyor.
Avrupa Birliği, her üye ülkenin 6 aylık sürelerle başkanlık yaptığı şu anki sistemin yerine daimi başkanlık sistemini kurmayı planlıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Sol’da birleşme planlandığı gibi

SONRAKİ HABER

Magusa festivaline Wax Poetic’li açılış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...