18 Haziran 2007 00:00

ABD ile İsrail ‘fırsat’ derdinde

Filistin’de iktidar kavgası, ‘yeni hükümet’ ilan edilmesiyle yeni bir boyuta taşınırken İsrail ise Gazze’deki kanlı olayları ve ardından yaşanan gelişmeleri ‘kaçırılmayacak fırsatlar’ olarak görüyor.

Paylaş

Filistin’de iktidar kavgası, ‘yeni hükümet’ ilan edilmesiyle yeni bir boyuta taşınırken İsrail ise Gazze’deki kanlı olayları ve ardından yaşanan gelişmeleri ‘kaçırılmayacak fırsatlar’ olarak görüyor.
Bu arada İsrail, Hamas’ı tecrit etmek amacıyla Gazze Şeridi’ndeki araçlara yakıt sevkıyatını da durdurdu.
Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, İsrail’in Gazze Şeridi’ni tecrit etmeyi sürdürme niyetinde olduğunu, bölgeye elektrik ve su dışında hiçbir şeyin geçmesine izin verilmemesi gerektiğini açıkladı.
Hamassız hükümet vurgusu
ABD Başkanı George W. Bush ile yarın bir araya gelmesi beklenen İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün başladığı 3 günlük ABD ziyaretinde “Hamas’ın olmadığı bir Filistin hükümetini barış görüşmeleri için meşru bir taraf” olarak kabul edecekleri mesajını verirken “Son birkaç gün içinde, uzun süredir hiç olmadığı kadar karşımıza yeni bir fırsat çıktı. Bu fırsatı değerlendirmek için sıkı bir çalışma yapmaya niyetliyiz. Hamas’sız bir Filistin hükümeti, görüşmeler için bir ortak olabilir” diye konuştu.
Diplomatik kaynaklara göre yarın Bush ile buluşacak olan Olmert, Filistin Devlet Başkanı ve El Fetih lideri Mahmud Abbas’ın desteklenmesi ve Hamas’ın sıkıştırılmasını önerecek.
Hamas’ın Batı Şeria’da yükselme olasılığının da engellenmesini konuşacak olan iki lider, uluslararası topluma da Abbas’a destek çağrısı yapacak.
Gizli tehlikeler
Öte yandan ABD ve İsrail, Filistin konusunda bu planları yaparken ABD’de yayımlanan The New York Times gazetesi ise “Abbas’ın desteklenmesi, Hamas’ın tecrit edilmesi” stratejisinin tehlikelerine dikkat çekti.
“Bu bölgeye yönelik her plan gibi bu planında gizli tehlikeleri var” diyen gazete, Batı hükümetlerinin, Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından başlattıkları ambargoyu, ABD’nin liderliğinde ve sadece Abbas’a iletilecek şekilde kaldırmayı planladıklarını belirterek “Hamas’ın bu duruma karşı eli kolu bağlı oturması ya da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın 1.5 milyonluk Gazze’yi gözden çıkarması ve bu şekilde Arap desteğini alması kesinlikle net değil. Abbas’ın, ayladır verilmeyen vergi gelirlerini sadece Batı Şerialılar için kullanması mümkün değil” dedi.
Bağımsız Filistin hayali ile iki devletli çözümün hiç bu kadar uzak olmadığını de belirten gazete, “ABD ve İsrail, şu an radikal İslamcıların, Batı destekli ılımlılara karşı zaferinin bölgeyi etkilememesi derdinde. Her ikisi de bu olayın, özellikle Mısır’daki etkilerinden korkuyor” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)
Filistin’de yeni ‘hükümet’ ilan edildi

Filistin’deki kaos, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın atadığı Başbakan Selam Feyyad ‘hükümet’inin yemin ederek göreve başlamasıyla yeni bir boyuta taşındı.
Yeni ‘hükümet’, Abbas’ın meclis onayı olmaksızın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin bir kararnameyi onaylamasıyla kurulurken Hamas ise bu hükümetin “yasa dışı” olduğunu ilan etti. Abbas tarafından feshedilen ulusal birlik ‘hükümet’inin Başbakanı İsmail Haniye ise Filistinliler için en doğru hükümetin birlik hükümeti olduğunu açıkladı. Hamas’ın ‘yasa dışı’ açıklamasına karşın Abbas ise Hamas’a bağlı silahlı grupları ‘yasadışı’ ilan etti.
Abbas’ın yayımladığı kararnameyle Hamas milislerinin oluşturduğu İcra Gücü ile Hamas’a bağlı diğer silahlı gruplar yasaklandı.
Bu arada ülkedeki iç çatışmalar dün de sürerken El Fetih ise kalesi Batı Şeria’daki Hamas liderlerini tutuklamaya başladı. Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ise Fetih bu tutumuna devam etmesi halinde iç çatışmaları Batı Şeria’ya da taşıma tehdidinde bulundu.
Görev süresi bir ay
Filistin’de ‘yeni hükümet’in önü, Abbas’ın, “azınlık hükümetinin, meclis onayı olmaksızın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin bir kararname yayımlamasıyla açıldı.
Kararnameye göre, yeni başbakan başkanlığındaki hükümet, bir ay süreyle görevlendirildi ve bu süre içerisinde, Meclis’in onayına gerek duyulmadı. Filistin Anayasası’na göre hükümetin, Meclis tarafından onaylanması gerekiyor. Karara göre ayrıca bir ay sonunda seçim kararı alınarak Meclis’e getirilmesi de öngörülüyor. Meclis’in kararı kabul etmemesi durumunda, yetkiler Hamas ile dialogu reddeden Abbas’a dönecek.
Önceki günkü kararnamenin ardından harekete geçen atanmış başbakan Feyyad, Abbas’a kabine listesini sundu ve Ramallah’ta yemin etti. Geçici kabinede Feyyad hariç 10 bakan bulunuyor. Diğer bakanların daha sonra belirleneceği kaydediliyor. Gazze ile Batı Şeria’da birlik çağrısı yapan Feyyad, “Vatanı oluşturan iki bileşenin organik, idari ve siyasi birliği konusunda ısrar ediyoruz” dedi.
Batı Şeria gergin
Gazze’deki mevzilerinin düşmesinin ardından Batı Şeria’da konuşlanan El Fetih gerillaları, Ramallah’ta bulunan Hamas kontrolündeki Filistin Meclisi’ni bastı. Meclis’in yanı sıra Hamas’a bağlı Eğitim Bakanlığı’na da saldıran Fetih, böylece Batı Şeria’daki kontrolünü sağlamlaştırmayı amaçlıyor. Nablus’ta da Hamas’ın kontrolündeki belediye meclisinin de El Fetih’e bağlı silahlı kişilerce basıldığı bildirildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
Hamas ise Batı Şeria’da Hamas liderlerine yönelik saldırıların durmaması halinde, El Fetihlilere aynı şekilde cevap verecekleri uyarısında bulundu. Sözcü Sami Ebu Zühri, 150 dolayında Hamas üyesi ya da yandaşının kaçırıldığını ifade etti ve “Bu suçlara son vermek için gereken tüm adımları atacağız” dedi.
Diğer yandan Gazzelilerin kenti terk etmek üzere İsrail ile sınırdaki Erez geçiş noktasına yığılmaları üzerine, Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, halka “evlerinize dönün” çağrısı yaptı.
Buna karşın birçok Gazzeli Erez’e doğru yola koyuldu. El Kassam Tugayları ise gidenlere engel olmaya çalıştı. (DIŞ HABERLER)
İsrail geniş çaplı saldırıya hazırlanıyor

Gazze’nin Hamas’ın kontrolüne geçmesini bahane eden İsrail’in yeni bir saldırı planladığı öğrenildi. İsrail birliklerinin “önleyici” sıfatıyla Gazze Şeridi’nin kuzeyine mevzilendirildi. İsrail Savunma Bakan Yardımcısı Epraim Sneh, “Gazze Şeridi’nde önleyici nitelikte faaliyetler söz konusudur” dedi.
The Sunday Times gazetesi ise haberinde, İsrail İşçi Partisi liderliğine geçen hafta seçilen ve Amir Peretz’in yerine savunma bakanlığı görevine de birkaç gün önce atanan Ehud Barak’ın, Gazze Şeridi’ne “birkaç hafta içinde Hamas’ı ezmek için saldırı düzenleyeceğini” yazdı.
Haberini İsrailli askeri kaynaklara dayandıran Times, “saldırı planlarına göre 20 bin İsrail işgal askerinin Gazze’ye gireceğini ve Hamas mevzilerini yerle bir etmeyi amaçladıklarını” yazdı.
İsrail’in, Gazze’de geçen yaz Hizbullah’a karşı giriştiği Lübnan saldırıları sırasındaki direnişten daha sert bir direnişle karşılaşacağı öngörüsünde bulunduğunu da belirten Times, Barak’a yakın kaynakların yeni savunma bakanının, “İsrail’in, Gazze’nin Hamaslaştırılmasına tahammülü yok. Sorun ne zaman ve nasıl olacağı” dediğini de belirtti. (DIŞ HABERLER)
Selam Feyyad kimdir?

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, Hamas’ın itirazlarına rağmen “Filistin Başbakanı” olarak atadığı Selam Feyyad, El Fetih ile Hamas ortaklığında kurulan ulusal birlik hükümetinin “bağımsız” Maliye Bakanı’ydı.
Batı Şeria doğumlu Feyyad, ABD eğitimli bir ekonomist. 1987-1995 yılları arasında Dünya Bankası için de çalışmış olan Feyyad, 2001 yılına kadar IMF’in Filistin’deki temsilcisiydi.
Feyyad, 2002-2005 yılları arasındaki El Fetih hükümetinde de Maliye Bakanı olarak görev almıştı. Filistinli kaynaklar, Feyyad’ın birlik hükümeti kabinesine “bağımsız” kontenjanı ile dahil olduğunu ifade ederken Abbas’a yakınlığını da vurguluyorlar. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Asıl darbeciler, seçim sonuçlarını tanımayanlardır’

SONRAKİ HABER

‘Sol’da birleşme planlandığı gibi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...