18 Haziran 2007 00:00

‘Temsil sorunu yeni Meclis’te de yaşanacak’

Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi (YÖN-ARA) tarafından, Doç. Dr. Metin Özuğurlu yönetiminde 16 ilde yaptırılan seçmen eğilimleri araştırması, yeni oluşacak parlamentonun da temsil sorunu yaşayacağını ortaya koydu.

Paylaş

Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi (YÖN-ARA) tarafından, Doç. Dr. Metin Özuğurlu yönetiminde 16 ilde yaptırılan seçmen eğilimleri araştırması, yeni oluşacak parlamentonun da temsil sorunu yaşayacağını ortaya koydu.
YÖN-ARA’nın Seçmen Eğilimleri Araştırması, dün Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı ile duyuruldu. YÖN-ARA Merkezi Başkanı Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, yüzde 10 seçim barajını “korkunç bir şey” olarak nitelendirerek, Türkiye’deki en önemli problemin ve diğer problemlerin kaynağının baraj olduğunu söyledi.
Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak da araştırmalarının sonuçlarının, yine temsil sorunu yaşayacak bir parlamentoyu gösterdiğini söyledi. Araştırmalarının, politik gündemlere göre seçmen eğilimlerinin nasıl değiştiğini gösterdiğini ifade eden Çolak, buna göre de bağımsızlar dışında iki partinin parlamentoya girdiği, üçüncü partinin zorladığı bir durumun ortaya çıktığını ve parlamentonun yüzde 40’lar düzeyinde temsil sorunu yaşayacağını söyledi. Çolak, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar yüksek baraj yok” diyerek seçim barajı ile birlikte Siyasi Partiler Yasası’nın da değişmesi gerektiğini ifade etti.
Ankara Üniversitesi SBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Özuğurlu yönetiminde, 16 üniversiteden 17 öğretim üyesinin katılımı ile ve 16 bölgede 1626 kişi ile yüz yüze görüşme sonucu oluşturulan anket ve raporu da YÖN-ARA Başkan Yardımcısı Kamil Karatepe aktardı. Karatepe; İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır, Edirne, Sivas, Hatay, Bolu, Muğla, Mersin, Antalya, Malatya, Samsun, Bursa, Van ve Isparta illerinde yapılan anketin güvenirlik düzeyinin yüzde 95’lerde olduğunu söyledi.
AKP’de çözülme var
Ankette, mart ayında yüzde 27’ler düzeyindeki “kararsız” seçmenin bu ankette yüzde 13.1’e indiğini, oy kullanmayı düşünmeyen kesimin ise yüzde 9.1’den yüzde 3.3’e indiğini belirten Karatepe, bunu, cumhuriyet mitinglerinin dolaysız sonuçlarından biri olarak gösterdi. AKP’de 3 puanlık artış görüldüğünü, ancak 2002 seçimlerinde CHP ile AKP arasında 15 puanlık, yerel seçimlerde ise 22 puana çıkan oy farkının, iki ay önceki araştırmalarına göre 5 puana kadar gerilemesinin, CHP’deki bir yükselişten ziyade AKP’deki bir çözülmenin sonucu olduğunu vurgulayan Karatepe, eski AKP seçmeni içinde yüzde 12.8’in kararsız, yüzde 1.9’un oy vermeyi düşünmeyen, yüzde 10 kadar bir grubun da MHP ve DP saflarına yöneldiğini gördüklerini söyledi.
Ankette, Genelkurmay’ın 27 Nisan tarihli açıklamasını da üç yargı belirtir cümle ile sorguladıklarını belirten Karatepe, “demokrasinin yara aldığı” yargısına kısmen ya da tamamen katılan AKP seçmeninin oranı yüzde 59.3 iken, CHP seçmeninin yüzde 54.6’lık bir oran ile bu yargıya katıldığı sonucuna işaret etti. Açıklamanın, “AKP’yi mağdur duruma düşürüp güçlenmesine katkı yaptığı” yargısını da AKP seçmeninin yüzde 59, CHP’li seçmenin ise yüzde 42.7 oranında paylaştığını kaydeden Karatepe, iki seçmenin ayrıldıkları noktanın ise açıklamanın “cumhuriyet mitinglerine gölge düşürdüğü” yargısı olduğunu anlattı.
“Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini” destekleyenlerin oranı yüzde 67.2, “hayır” diyenlerin yüzde 24, fikir beyan etmeyenlerin oranını ise yüzde 10. “Başkanlık ya da yarı başkanlık sistemini destekliyor musunuz” sorusuna olumlu yanıt yüzde 21.7’de kalırken, yüzde 44.6’lık kesim “karşı olduğunu” belirtti. Karatepe, bunun cumhurbaşkanını halkın seçmesi konusundaki bilgisizliği ortaya koyduğunu söyledi. Karatepe, “Seçmen, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ile başkanlık ya da yarı başkanlık sistemi arasındaki bağlantıyı kuramamakta” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Uras seçim kampanyasına başladı

SONRAKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...