18 Haziran 2007 00:00

Bölgeden seçime bakış 4

Bugüne kadar Tunceli’de iki milletvekili kazananCHP’ye büyük tepki var. Bin Umut adayının önü açık

Paylaş

Bölgenin genelinde yaşanan hava sıcaklığı Tunceli’de yerini serinliğe bırakıyor. Munzur’a bakan çay bahçelerinde oturan gençler, nehir kıyısına kadar inerek ayaklarını suya sokan çocuklar ve kadınlar, ağaç gölgelerinde sohbete dalan yaşlılar... Dersim’de olmanın tadını çıkarıyorlar.
Tunceli, nüfus bakımından bölgenin en küçük kenti olmasına karşın işsizlik ve çatışmalar nedeniyle en fazla göç veren illerin başında geliyor. 1970’lerde 165 bin olan kentin nüfusu, son sayımlara göre 94 bine kadar düşmüş. Nüfusun önemli bir bölümünü ise polis, asker ve memurlar oluşturuyor.
Köyler boşatıldı fabrikalar kapandı
Özellikle köylerin boşaltılmasıyla birlikte hayvancılık ve tarım ürünlerine dayalı kurulan fabrikalar, ya faaliyete geçmeden kapandı ya da atıl hale geldi. Süt, yem ve iplik fabrikaları kapanan bu işletmelerin başında geliyor.
1990 yılında ANAP hükümeti tarafından Organize Sanayi Bölgesi ilan edilen bölgeye, o günden sonra tek bir çivi çakılmadı. Organize Sanayi Bölgesi halen boş bir mera olarak duruyor.
AKP tarafından çıkarılan teşvik yasası da işe yaramadı. Teşvik yasasındaki “30 işçi çalıştırma” koşulu ağır gelince kimse kente yatırım yapmadı. 39 yıldır teşvikli iller arasında yer alan Tunceli’de kişi başına 3.8 YTL teşvik düşüyor.
Tunceli’de istihdam alanı olarak görülen tek yer kırsalda sınırlı da olsa yapılan tarım ve hayvancılık. Bu nedenle kentte işsizlik oranın yüzde 40’larda seyrettiği belirtiliyor. Resmi işsizlik rakamı ise yüzde 17.
Kamer Genç CHP’nin oylarını böler mi?
İşsizlik ve yoksullukla boğuşan halk, 22 Temmuz’daki seçimlerden de umutlu değil. Kentte özellikle bugüne kadar iki milletvekili çıkaran CHP’ye büyük öfke var. 1980’den itibaren üç kez milletvekili seçilen Kamer Genç’in tekrar bağımsız aday olmasının CHP’nin oylarını etkileyeceği ifade ediliyor.
CHP’ye tepkinin başka bir nedeni de daha önce iki defa milletvekili seçilen Sinan Yerlikaya’nın yeniden aday gösterilmesi. İki dönemdir Tunceli’nin “işsizlik” ve “terör” sorununu çözmeyen Yerlikaya, seçim döneminde “terörü bitirme” ve “huzur getirme”yi vaat ediyor.
Yerlikaya, ”Halk işsizliği, teröre ve yoksulluğa CHP iktidarında çare bulunacağını biliyor ve o yüzden CHP’ye büyük destek var” görüşünde.
AKP’de ‘Alevilik’ vurgusu
İktidar partisi AKP ise milletvekili adayı olarak Gençlik ve Spor İl Müdürü Haydar Doğan’ı birinci sıraya koymuş. AKP, seçimlerde “Alevilik” vurgusunu öne çıkarıyor. AKP’nin elinde olan Ovacık, Mazgirt ve Çemişgezek belediyeleri Doğan’ın çalışmalarına destek veriyor. AKP’nin de daha çok bu ilçelerden oy çıkarması bekleniyor.
Kentte, AKP’nin CHP’den daha fazla oy alacağı bile konuşuluyor.
Halkın umudu
Başta EMEP ve DTP olmak üzere ildeki kitle örgütleri, sendikalar ve meslek odalarının desteklediği bağımsız milletvekili Şerafettin Halis’e büyük ilgi var. Halis’in aday tanıtım toplantısına yaklaşık 300 kişi katıldı. EMEP, DTP ve kitle örgütlerinin kurduğu seçim komisyonu çalışmalarına başladı. İlçelerde ve mahallelerde gençlik ve kadın toplantıları düzenleniyor.
EMEP İl Başkanı Hüseyin Tunç, seçim çalışmalarında başta anti demokratik uygulamalar olmak üzere işsizlik, yoksulluk ve gençlerin yaşadığı sorunları öne çıkardıklarını ifade ediyor. Halis’e il merkezi, Pertek ve Hozat’tan oy çıkması bekleniyor.
2004 yerel seçimlerinde Güçbirliği yaparak belediye başkanlığını kazanan EMEP ve DTP, bu sefer de bağımsız milletvekili adayını meclise göndermeyi hedefliyor.
Asker ve polis oyu
Kentte daha önce MHP’ye çıkan 4 bin civarında asker ve polis oyu var. Mehmet Ağar faktörü nedeniyle bu oyların DP’ye kayması bekleniyor.
Tunceli seçimlerde iki milletvekili çıkarıyor.
Tunceli halkı seçim için ne diyor?

Kamer Akyol: Tunceliler çok karar değiştiriyor. Halbuki söz insanın namusudur.
Temmur Yerlikaya: CHP’ye oy vermiyoruz.
Ali Atlaş: Civar köyler boşatıldı. Buraya geldik. her şeyimiz gitti. İki CHP’li milletvekili seçildi. Biri bile gelmedi. Söyleyin bana ben nasıl oy vereyim onlara. Bizim gençlerin adayı (Şerafettin Halis) çıkar.
Ali Karaağaç: İki bağımsız aday çıkar. CHP belki Türkiye’de yüksek oy alır. Ama bu sefer Tunceli’den bir şey alamaz.
Cemal Sürgeç: Seçimler muğlak geçiyor. Kimin çıkacağı belli değil. DTP’nin adayı şanslı.
YARIN: Şanlıurfa
ÖNCEKİ HABER

Bin Umut adaylarını binler karşılıyor

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...