18 Haziran 2007 00:00

Ya bu mayınlar ne olacak?

Askeri bölgelerde döşenmiş ve temizlenmeyen mayınlar nedeniyle sakat kalan ya da yaşamını yetiren onlarca sivil vatandaş ne medyanın ne de devletin gündemine girmiyor.

Paylaş

Askeri bölgelerde döşenmiş ve temizlenmeyen mayınlar nedeniyle sakat kalan ya da yaşamını yetiren onlarca sivil vatandaş ne medyanın ne de devletin gündemine girmiyor. Tunceli’nin Pülümür ilçesinde mayına basan ve ayağını kaybeden Düzali Toğluk da bunlardan biri. Boşaltılmış bir karakolun yakınında meydana gelen olayla ilgili Tğuluk’un avukatı suç duyurusunda bulundu.
Eski karakol
Kırmızı Köprü köyü Balpayam mezrası yakınlarındaki boş arazide 9 Haziran günü mantar toplarken mayına basan Düzeli Toğluk’un sağ ayağı parçalandı. Yaşadığı olayı DİHA’ya anlatan Toğluk, olay yerinde en azından bölgenin mayınlı olduğuna dair bir levhanın olması gerektiğini söyledi. Tunceli Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren Toğluk, daha önce birçok kez aynı bölgeye gittiğini ve oranın mayınlı olduğunu bilmediğini de belirtti. Toğluk, mantar toplarken askeri arama noktasından geçtiğini ama uyarılmadığını ifade ederek “O gün oğlumla beraber mantar toplamaya gitmiştik. Orada 15 yıl önce boşaltılmış bir karakol var. Tabii ben önceleri hep oranın eski bir okul olduğunu düşünüyordum. Mayınlı olabileceği aklımın ucundan bile geçmedi. O yıkıntının etrafında iken birden mayın patladı. Hemen üzerimdekileri yırtıp kanayan bacağımı sardım ve o halimle caddeye kadar yürüdüm” diye konuştu.
Yaralı halde sorguya alındı
Yaralı halde hastane hastane dolaştırıldığını ve hastanelerde sorgulandığını kaydeden Toğluk, “Kırmızı Köprü’de 15 dakika boyunca askerler beni tutup ifademi aldılar, sonra Pülümür Sağlık Ocağı’na, oradan da Erzincan’a sevk ettiler. Burada bir saat boyunca o halimle sorguladılar. Erzurum’a gönderdiler. Orada tedavi oldum. Neredeyse Trabzon’a göndereceklerdi. Şimdi de buradayım. Olay sonrası köylüler bana oranın mayınlı bir arazi olduğunu ve o bölgenin de boşaltılmış bir karakol olduğunu söylediler. Orada bir uyarı levhası bile yok. Oraya o kadar insan gidiyor, hayvan gidiyor. Temizlenmez mi orası, ya da uyarı olmaz mı?” diye konuştu.
Patlama askeri alanda
Olayın askeri bir bölgede meydana geldiğini, bu nedenle patlamadan askerlerin sorumlu olduğunu ifade eden Toğluk’un avukatı Hüseyin Aygün, “Olay bölgesi eski bir askeri karakol. Ve oraya birçok insan gidip geliyor. Oranın mayınlardan temizlenmesi gerekiyor ya da en azından bir uyarı levhasının olması gerekiyor. Ama hiçbir uyarı yok ve alan da temizlenmemiş. Dolayısıyla bu durumdan askeri yetkililer sorumludur ve zaten biz de sorumluların tespiti ve cezalandırılması için Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Bir ayda dört kişi
Türkiye’nin mayınların temizlenmesine dönük Ottowa Sözleşmesi’ne imza attığını da hatırlatan Aygün, “Bir ay içerisinde 3 kişi sadece Tunceli’de mayına basmak suretiyle sakat kaldı ve bir kişi öldü. Türkiye BM’ye, 2014 yılına kadar sayısını 746 olarak beyan ettiği mayınları temizleyeceğini bildirmiş ama hiçbir çalışma yok” diye kaydetti. (Tunceli/DİHA)
Rüştü Demirkaya
ÖNCEKİ HABER

W.Post: Sınır ötesi ABD’yi zora sokar

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...