18 Haziran 2007 00:00

Kavşak, 10 ölüm getirdi

İstanbul’da artan trafiği rahatlatmak iddiasıyla yapılan kavşaklar, yayaların hayatlarını zorlaştırıyor, hatta hayatlarına mal oluyor.

Paylaş

İstanbul’da artan trafiği rahatlatmak iddiasıyla yapılan kavşaklar, yayaların hayatlarını zorlaştırıyor, hatta hayatlarına mal oluyor. Yapılan kavşaklarda bulunan pek çok eksikliğe, araçların hızlarını azaltıcı ve yayaların can güvenliğini sağlayıcı önlemler alınmaması da eklenince ölümler kaçınılmaz oluyor.
Alibeyköy Atatürk Caddesi’nde yapılan kavşakta son bir yılda 10’a yakın ölümlü kaza olduğu belirtiliyor. Kavşağın yapılış biçimi ve yaşanan ölümler, trafikte yayaların değil taşıtların düşünüldüğünü de bir kez daha kanıtlıyor. Yakınlarını kaybeden aileler önlem alınmamasının ölümlere davetiye çıkarmak olduğunu belirtirken, meslek örgütleri ise çok sayıda kavşak yapılmasının ve bunların da kurallara uygun yapılmamasının hata olduğunu söylüyorlar.
Yayalar düşünülmüyor
Alibeyköy’deki kavşakta hızla gelen bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mübüne Özpolat’ın kızı Fadime Özpolat, kazanın ardında dava açmalarına karşın araç sahibinin serbest bırakıldığını söyledi. Aracın çok hızlı gittiğine dikkat çeken Özpolat, sürücülerin, kavşak yapıldıktan sonra E-5 yolundaymış gibi araba kullandıklarını söyledi. Işıklardan geçmek isteseler yollarının 20 dakika uzayacağına dikkat çeken Özpolat, “Hepimiz oradan geçiyoruz. Her an bize de bir şey olabilir” dedi. Yayaların geçiş noktası olan bir yerde kavşak yapılıp da üst geçit yapılmamasına anlam veremeyen Özpolat, “Oraya bir üst geçit şart çünkü yan tarafında okul var ve iki öğrenci karşıdan karşıya geçerken öldü” dedi. Özpolat, bir yıl boyunca çamurlu yollardan geçip, ara sokaklardan dolandıklarını fakat hiçbir yararını görmediklerini belirterek, “Kavşak özel arabalara tahsis edilmiş gibi” dedi.
‘Cinayetten farksız’
Aynı kavşakta başka bir trafik kazasında hayatını kaybeden Nefise Aslan’ın oğlu Meliksad Aslan, tam kaldırıma çıkarken arabanın annesine çarptığını belirterek, aracın çok hızlı olduğunu söyledi. Yol boş olduğu için araçların hızlı gittiklerini belirten Aslan, üst geçit gerektiğini ancak tek başına üst geçidin de sorunu çözemeyeceğini anlattı. Aslan kazaların cinayetten farklı olmadığını sözlerine ekledi. Aslan, “Kavşağın bir yararı olmadı, bir sene uğraştılar, tünel yaptılar, trafiği de rahatlatmadı” dedi.
‘Günü kurtarmaya çalışıyorlar’

Kavşaklarla ilgili neler yapılması gerektiği ve yayalar için alınması gereken önlemlere ilişkin görüştüğümüz Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Tayfun Kahraman, İstanbul’da birçok noktaya kavşak yapıldığını ve bu kavşaklarla birlikte sürücülerin seyir hızlarının arttığını söyledi. Kahraman, bunların ise, ölümlü kazalara neden olduğuna dikkat çekti. Kahraman, “Kent trafiği bu kadar hızlı işlemez. Başlı başına sistem olarak ele alınmalı” dedi.
Alibeyköy’de transit bir yol olmadığını fakat, kavşak yapılırken hiçbir zaman yayaların dikkate alınmadığını belirten Kahraman, yayaların kaldırımlardan yola çıkmak zorunda kaldıklarını, üst geçit gibi çözümler üretilmediğini kaydetti.
Üst ya da alt geçit gerekli
“Kavşak giriş ve çıkışlarında kaza ihtimali yüksektir” diyen İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Cemal Gökçe ise, giriş ve çıkışları görsel levhalarla ve ışıklarla mutlaka belli edilmesi gerektiğini, aksi halde kötü sonuçlar doğacağına dikkat çekti. Gökçe, “Trafiğin durumuna göre, yerleşim alanına göre alt ve üst geçitlerin yapılmasına karar verilmeli” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Kokunun sorumlusu belediyeler

SONRAKİ HABER

Kalecik’te şaibeli arazi satışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa