18 Haziran 2007 00:00

Kokunun sorumlusu belediyeler

Yıllardan beri önüne geçilemeyen Haliç’teki kötü kokular, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeniden hissedilmeye başladı. Kokuyla birlikte artan sivrisinekler ise bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkartıyor.

Paylaş

Yıllardan beri önüne geçilemeyen Haliç’teki kötü kokular, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeniden hissedilmeye başladı. Kokuyla birlikte artan sivrisinekler ise bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkartıyor. Alibeyköy Deresi’nin Haliç’le bağlantı noktasında ikamet eden vatandaşlar, duruma tepki göstererek Büyükşehir ve Eyüp belediyeleri yetkililerini sorumlu tutuyor.
Yıllar önce Alibeyköy Deresi’nin Haliç’le bağlantılı olduğu noktaya kadar vapur ve kayıkların yanaştığını anlatan mahalle sakinleri, şimdilerde bir kişinin bile dereye yaklaşmak istemediğini söylüyorlar.
53 yaşındaki Müzisyen Süleyman Sümbül, lodos olduğu zaman ya da hiç rüzgar olmadığında kokunun daha da ağırlaştığını belirtti. Sümbül, “Burası Haliç’in bağlantısı olduğu için burada koku yoğun. Arıtma sistemi var. Suya sürekli oksijen veriyorlar ama yeterli olmuyor. 28 yıldır buradayım. Burada ne kokular vardı önceden, bu ne ki? Kanalizasyonların hepsi buraya akıyordu. Çalışmalar yapıldı, kanalizasyonlar kesildi. 10 sene öncesinde Karadeniz’den buraya kanal bağlayıp Haliç’in temizlenmesi gibi bir proje vardı. Şimdi o proje ne durumda bilmiyorum” diye konuştu.
Bir türlü çözüm getiremediler
1973 senesinde Alibeyköy’e gelen Mustafa Sarı’ya ise mahalle kahvesinde rastlıyoruz. Kokunun giderilmesi için belediyelerin bir türlü çözüm getiremediklerini kaydeden Sarı, şöyle konuştu: “Kolektörler yapılacaktı ama hâlâ yapılmadı. Dere hâlâ pis akıyor. Belirli bir süre sonra kokuya alışıyorsun ister istemez. Yıllar önce temiz olan dere, şimdi çok pis. Bunun sorumlusu da hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi hem de Eyüp Belediyesi’dir. Ne yaptıklarından haberdar değiliz. Takım tutar gibi parti tuttuğumuz için bunun sorumlusu bir o kadar da biziz aslında. Çalışmayan adamları destekliyoruz. Önceden buralara kadar vapur yanaşırken şimdi insanlar zor yanaşıyor.”
Sağlıksız nesiller yetişti
Kastamonu’dan 39 yıl önce Alibeyköy’e geldiğini ve o dönemler hem çevredeki fabrikaların atıkları, hem de doğalgazın olmaması nedeniyle sağlıksız nesillerin yetiştiğini ifade eden 55 yaşındaki serbest meslek sahibi Hasan Gürsoy ise bölgeye gelen yabancıların, ağızlarını ve burunlarını kapatarak durabildiklerini ifade etti.
Mahalle halkının eczacısı Erol Gemici ise koku nedeniyle vatandaşlarda bazı alerjik reaksiyonların oluştuğunu vurguladı. Bu kadar yıl geçmesine rağmen kokunun hâlâ giderilememesinin acı bir yara olduğunu belirten Gemici, “Ha diyince de temizlenmiyor. Galiba biraz daha zamana ihtiyaçları var. Şu ana kadar evlerin ve işyerlerinin kanalizasyonlarının akması engellendi. Benim bildiğim, bazı dönemlerde kepçelerle içindeki çamuru temizliyorlar. Ancak komple temizleyemedikleri için koku halen devam ediyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Nihat Karadağ
ÖNCEKİ HABER

Aday listeleri ve düşündürdükleri

SONRAKİ HABER

Kavşak, 10 ölüm getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...