18 Haziran 2007 00:00

Ana kuzuları kazansın

Sınav stresi dün sınava giren herkesi sardı. İstanbul Alibeyköy Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda sınava giren öğrenciler kadar aileler de çocukları ile aynı dakikalarda benzersiz bir stres yaşadılar.

Paylaş

Sınav stresi dün sınava giren herkesi sardı. İstanbul Alibeyköy Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda sınava giren öğrenciler kadar aileler de çocukları ile aynı dakikalarda benzersiz bir stres yaşadılar. Kimi dışarıda dua ederken, kimileri ise örgü örüp gazete okuyarak vakit geçirmeye çalıştı. Yaşanan bu üç saatlik stresin kızını, oğlunu, torununu, gelinini bekleyenlerde de her geçen sürede heyecanları daha da artırdığı gözleniyordu.
Sınavdan çıkan öğrenciler ise her şey bittikten sonra soruların geçen yıla göre kolay olduğunun açıklamasına tepki gösterdiler.
Kazanmalarını dilediler
İki oğlunun sınava girdiğini belirten Anne Neriman Tuncel, küçük oğlunun ilk defa girdiği için heyecanlı, büyüğünün ise tecrübeli olduğu için sakin olduğunu söyledi. Baba Mustafa Tuncel ise ÖSS’nin kaldırılmasını istediğini ve oğluna güvendiğini dile getirdi.
İki çocuğu sınavda olan Yasemin Buran da artık alıştıklarını ve en büyük dileklerinin oğlunun kazanması olduğunu söyledi.
Dualar edildi
Dua okuyan ve okul bahçesinde sınavın bitmesini bekleyen Anne Nazan Buldu, ÖSS’yle bütün bir hayatı üç saate sığdırmanın saçma olduğunu belirterek “İnsan bilinçlendikçe ÖSS’nin çok gereksiz olduğunu görüyor. Hem de çok şart değil böyle bir sınav ve zaten sadece bizim ülkemizde böyle bir sınav oluyor. Anlayacağınız, bizim ülkemizde her şey zor” dedi.
Emeklerinin karşılığını almak istediklerini ifade eden Baba Nurettin Aydın, sınava gireceği okulu zor bulduklarını ve heyecanla, buldukları bir gölgenin altında çocuklarını bekleyeceklerini söyledi. Anne Güler Aydın ise “O kadar emek veriyorlar fakat yaşadıkları stresten kaybediyorlar” dedi.
Babalar gününde ‘başarı’ hediye
Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen Mehmet Doğan, “Kazansın da 24 saat bile bekleriz. Gazetecilik bölümü okudu. Babalar Günü’nde benim için en büyük hediye, onun sınavdan başarılı çıkması olacak. Tek istediğim çocuklarımın geleceklerinin güzel olması. Umarım tüm ana kuzuları kazanır” dedi. Sınavdan iki saat önce sınav yerinde olan Talat Özer, yollar kalabalık olur diye erkenden yollara düşmüş. Kızının öğretmen olmak istediğini belirten Özer, “Bugün başarı bekliyorum çocuğumdan. Babalar Günü’nde en büyük hediye, kızımın şu anki üniversite sınavında başarılı olmasıdır” dedi.
‘Çabalarım boşa mı gitti?’
Sınavdan çıkan öğrencilerden Tunç Alp, sınava ilk kez girdiğini belirtti. İki gündür sınav korkusundan uyuyamadığını söyleyen Tunç, “Lise birinci sınıftan beri bu sınava hazırlanıyorum, oysa sınavım çok kötü geçti, bütün emeklerim boşa gitti” diyerek üzüntüsünü ifade etti. Sınavın kaldırılması gerektiğini vurgulayan Tunç, bir kez daha bu sınava girmek istemediğini ifade etti.
Mehmet Altıntaş, ikinci kez ÖSS’ye girdiğini söyledi. ÖSS’nin artık kaldırılması gerektiğini ifade eden Altıntaş, “Sorular geçen yıla oranla kolaydı, ancak çelişkili cevaplar vardı” dedi.
Sınava giren öğrencilerden Ali Sevinç, sınava bu sene ile beraber üçüncü kez girdiğini ve bu sınav sisteminin kaldırılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Emrah Yaprak ise “İki senedir sınava giriyorum. 2 senedir dershaneye gidiyorum. Yeni sistemin daha kolay olmasını bekliyordum” dedi.
Güngören İzzet Ünver Lisesi’nin bahçesine araç parkına izin verilmesi sınav yerindeki velilerin tepkisini toplarken Asım Ceber, “Bu araçlar okul bahçesine sokulmamalı, çaldıkları korna tüm yıl sınava hazırlanan çocukların dikkatini dağıtıyor. Bu sınavda dakikalar bile çok önemli” diye konuştu.
Kaynanadan ÖSS desteği
Anne baba, abi abla sınavın bitmesini beklerken bir de karşımıza parkta oturup dua ederek gelinini bekleyen bir kaynana çıkıyor. Halise Özdemir. Gelini Zeynep’in sınava gireceğini iki gün önce öğrenmiş ve tek bırakmayıp onu sınava götürmüş. Özdemir, “Gelinimi çok seviyorum çünkü tek oğlumun eşi. Eşi Polonya’ya gitti, ondan dolayı ben geldim. Gelinim sınava girerken çok heyecanlıydı. Okumak isterse, kocası da bir şey demezse ben karışmam” dedi.
Karpuz yiyerek geldi
Oğlunun sınavdan çıkmasını heyecanla bekleyen Mustafa Buran, gazetede okuduğu bir haber üzerine heyecanını yenmek için akşamdan karpuz yediklerini belirtti. ÖSS’nin mantığını beğenmediğini söyleyen Buran, sistemi yapanların bile beğenmediği sınavı, kendilerinin beğenmesinin beklenmesinin doğru olmadığını ifade etti.
(İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman - Özgür Cengizbay
ÖNCEKİ HABER

Sudan’da nefes kesen göç

SONRAKİ HABER

Yurttan ÖSS manzaraları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...