19 Haziran 2007 00:00

Sudan’da nefes kesen göç

Bilim insanları dünyadaki en büyük vahşi hayvan göçünü keşfettiklerine inanıyorlar. Yıllardır süren iç savaş sonucu vahşi yaşamı son bulan Sudan'da antilopların ve ceylanların göçü havadan yapılan bir araştırmayla ortaya ...

Paylaş

Bilim insanları dünyadaki en büyük vahşi hayvan göçünü keşfettiklerine inanıyorlar. Yıllardır süren iç savaş sonucu vahşi yaşamı son bulan Sudan'da antilopların ve ceylanların göçü havadan yapılan bir araştırmayla ortaya çıkarıldı.
Vahşi Yaşamı Koruma Toplumu (WCS), New York'ta yaptıkları bir basın toplantısında Sudan'da çok miktarda antilopun bir arada olduğunu kaydettiler.
Serengeti'nin rakibi
Havadan yapılan gözlemle kahverengi ve orta ölçülerde beyaz kulaklı antilopların sayısının 800 bini bulduğunu fark ettiler. Aralarında Topi ve Mongola ceylanının da bulunduğu göç eden hayvanların sayısı 1.3 milyon olarak hesaplandı ki bu da bu olayın dünyanın en büyük göçü olan Afrika'daki Serengeti göçünün rakamlarına yaklaşmasına sebep oluyor.
WCS'den Michael Fay "Bu, dünyadaki memelilerin en büyük göçünü temsil ediyor olabilir. Serengeti göçü de dahil hiç bu kadar kalabalık hayvan topluluğu görmedim" dedi.
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre bu kadar vahşi hayvanı bir arada görmek Dr. Fay ve çalışma arkadaşlarını heyecanlandırdı. Çünkü kurak mevsimin etkilerinden korunmak için temmuz ve ekim aylarında yaşanan Seregenti göçü "rakipsiz" olarak görülüyordu.
150 saatlik bir uçuşun ardından yüreklerinin hopladığını anlatan Dr. Fay "Eğer bir altın arayıcısı olsaydınız ve bir altın damarına rastlasaydınız bizim kobları (guneydogu Afrika'da yaşayan turuncu-kahverengi arası küçük antiloplar) keşfimiz sizin El Dorada'yı bulmanız anlamına gelirdi" dedi. Kob sürülerinin yanı sıra 250 bin Mongola ceylanı, 160 bin topi (bir tür sığır antilopu), reedbuck antilopu ve devekuşları görüldü.
Vahşi hayvanların sağlığı hiçbir yerde pozitif değil. Bölgenin güneybatısında türlerin yüzde 90'ı çoktan kayboldu. "1981'de 60 bin bufalonun olduğunu hesapladığımız bölgede şimdi hiç bufalo göremiyoruz. 10 bin bufalonun dolaştığı alanda sadece bir grup fil gözlemlendi" diyen WCS'nin Sudan programı Yöneticisi Paul Elkan durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. (TOPLUM YAŞAM)
Petrol ayrı bir tehdit
Önemli doğa tahribatına sebep olduğu bilinen iç savaş 1982'den bu yana sürüyordu ve 2 milyon kişinin yaşamına mal oldu. Ülke defalarca Amerikan bombardımanına da hedef oldu.
Doğu Nil ve bataklığın doğal sınırıyla bir ölçüde korunurken Güneybatı bölgesi izinsiz avlanmaya maruz kalıyor. Diğer bölgelerde de zebra nüfusu ortadan kalkmış gibi görünüyor Boma Ulusal Parkı'nda daha önce sayıları 20 bin olan zebralar artık gözlem uçaklarından görünmüyor.
Doğal Yaşamı Koruma Toplumu çalışmalarını yeni keşfettikleri doğal yaşamı üzerine inşa etmek istiyor.
Güney Sudan kısmında doğal yaşama zarar veren başka bir tehdit ise petrol. Çatışmaların da bitmesinin ardından petrol şirketleri keşif çalışmalarına başladılar bile. Hem de tam antilopların göç yollarında.
ÖNCEKİ HABER

Küçüldükçe küçülüyor

SONRAKİ HABER

Ana kuzuları kazansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...