19 Haziran 2007 00:00

Bölgeden seçime bakış 5

Şanlıurfa’da seçimler partilerden çok aşiretler arasında geçiyor. Her aşiretin bir adayı var

Paylaş

Bölgenin en büyük kentlerinden biri olan Şanlıurfa, diğer bölge illerine göre seçimi daha sıcak yaşıyor. Bütün partiler seçim bürolarını açmış. Adayların boy boy fotoğraflarını bina duvarlarında ve bilbordlarda görmek mümkün. Hemen hemen her gün kent merkezi ve ilçelerde konvoy geçidi düzenleniyor. Adaylar adeta birbirine karşı gövde gösterisi yapıyor.
Bölgedeki feodal yapı Şanlıurfa’da daha belirgin hissediliyor. Şeyhanlı, İzol, Karakeçili, Milli, Bucak ve Özyürek Ailesi kentteki belli başlı aşiretler. Her aşiretin mutlaka bir adayı var.
Örneğin AKP’nin birinci sıra adayı Sabahattin Cevheri, Şeyhanlı; ikinci sıra adayı Mustafa İzol ise İzol aşiretine mensup.
Aşiret sloganları
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Şanlıurfa’da düzenlediği mitingde de aşiretçilik kendisini dışa vurdu. Mitinge gelenler aşiretleri lehine sloganlar atarak alana girdiler. Milletvekili tanıtımında da her aşiret kendi adayını alkışladı. Kentte aşiret yarışı öne çıkınca, yoksulluk, işsizlik ve halkın diğer sorunları geri planda kalıyor. Adayların da zaten sorunlara yönelik eğilimleri yok.
Şanlıurfa’da güçlü aşiretleri yanına alan AKP’nin 11 milletvekili çıkaran kentte en az 7 milletvekili çıkarması bekleniyor.
Bin Umut Adayları
Şanlıurfa’da öne çıkan başka bir nokta ise DTP’nin desteklediği bağımsız adaylar. İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici DTP’nin bağımsız adayları. Şanlıurfa’yı iki bölgeye bölen DTP, şehir merkezi, Siverek, Viranşehir ve Hilvan’dan İbrahim Ayhan; Suruç, Ceylanpınar. Birecik, Halfeti ve Bozova’da da İbrahim Binici için oy istiyor. 2002 seçimlerinde 83 bin oy alan DTP, her aday için 40 binden fazla oy hedefliyor.
DTP Merkez İlçe Başkanı Muzaffer Demir, çalışmalarında toplumsal barış talebini öne çıkardıklarını ifade ediyor. Kentteki işsizlik ve yoksulluğun yaşanan çatışmaların bir sonucu olduğunu kaydeden Demir, bu nedenle barışın mutlaka sağlanması gerektiğini kaydediyor.
DTP’nin bağımsız adayları dışında seçilmesi beklenen bir bağımsız aday daha var: Seyfi Eyüpoğlu. Şeyhanlı aşiretinden olan Eyüpoğlu’nun 20 bin oyu olduğu belirtiliyor. Aşiretin diğer adayları AKP’den ön sıradan oldukları için Eyüpoğlu’nun seçilmesi için de aşiretin faaliyet yürüttüğü dile getiriliyor.
Şanlıurfa’da CHP ve MHP’nin de bir milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor.
2002 seçim sonuçları

AKP : 99.331yüzde 22.9
DEHAP:83.600yüzde 19.28
DYP : 71.507yüzde 16.49
ANAP :44.407yüzde 10.24
CHP :42.946yüzde 9.9
MHP : 34.442yüzde 7.94

Hangi aşiret kimi destekliyor?
  • Şeyhanlı Aşireti: AKP’yi destekliyor. 25-30 bin arasında oyu var
  • İzol Aşireti: AKP’yi destekliyor. 10 bin oyu var.
  • Karakeçili Aşireti: CHP’den 3. sıra adayı var. 20 bin civarında oyu var.
  • Milli Aşireti: DTP’yi destekliyor. 40 bin civarında seçmene sahip.
  • Özyürek: AKP’yi destekliyor. 15 bin civarında oyu var.
    YARIN: Van
  • ÖNCEKİ HABER

    Bin Umut adaylarına büyük destek

    SONRAKİ HABER

    Ata Sanayi işçileri adayları çağırıyor

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa