19 Haziran 2007 00:00

Bin Umut adaylarına büyük destek

Bin Umut Bağımsız milletvekili adaylarına bölgede kitle örgütlerinin desteği sürüyor. ‘Halk oyunu biliyor’

Paylaş

Bin Umut Bağımsız milletvekili adaylarına bölgede kitle örgütlerinin desteği sürüyor.
‘Halk oyunu biliyor’
13 bağımsız adayın yarışacağı Van’da, kitle örgütleri, ‘Bin Umut’ Van bağımsız milletvekili adaylarını destekleyeceklerini ve bu konuda gerekli çalışmaları yürüteceklerini açıkladılar. Seçimlere Van’da Saim Kartal, Fatma Kurtalan ile Özdal Üçer, ‘Bin Umut’ bağımsız milletvekili adayı olarak katılacak. 10 bağımsız adayın daha seçimlerde yarışacağı Van’da kitle örgütleri ‘Bin Umut Adaylarını’ destekleme kararı aldı.
Hacıbekir Özgür Yurttaş Derneği Başkanı Tevfik Say, ‘Bin Umut Adaylarının’ halkın iradesini temsil ettiklerini söyledi. Halkın artık kime oy vereceğini, kimi Meclis’e göndereceğini bildiğini belirten Say, “Dernek olarak seçimde halkımızın tercihi olan bu adayları destekleyeceğiz. Daha önce seçilen milletvekilleri halkın çıkarından çok kendi çıkarları için çalıştılar. Halkımıza verdikleri hiçbir sözü yerine getirmediler. Rant peşinde koşan ve devletin de göz yumduğu bu insanlara halkımız gereken cevabı sandıkta verecektir. Van halkından isteğimiz bu tür insanları dışlasın” dedi.
Tüm halklar temsil edilmeli
VANGÖÇ-DER, Başkanı Giyasettin Gültepe de, Türkiye’nin demokratikleşmesi için Kürtlerin mutlaka Meclis’te temsil edilmesi gerektiğini belirterek, “Bu temelde bütün ST֒leri ve aydınları ‘Bin Umut’ bağımsız milletvekillerini desteklemeye çağırıyorum” diye konuştu.
Eğitim Sen Van Şube Başkanı Müzahit Karakuş ise, Türkiye’de yıllardır Kürt sorununun çözümü için verilen fırsatların kaçırıldığını söyledi. Kürtlerin anadillerinde eğitim hakkının engellendiğini ve bundan mahrum bırakıldığını belirten Karakuş, Türkiye’nin demokratikleşmesi için devletin halklar arasında ayrım yapmadan eşit bir şekilde yaklaşması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de bütün halkların mutlaka Meclis’te temsil edilmesi gerekir. Devlet bundan korkmamalıdır. Bunu bir zenginlik olarak görmelidir” dedi.
‘Engelleri boşa çıkaracağız’
İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş de, her konuda birbirine düşen ve anlaşamayan hükümet ile muhalefetin, Kürt iradesini Meclis’e girmemesi için ortak hareket ettiğini söyledi. Kürt halkının oyunun sandığa yansımaması için hükümet ile muhalefetin engeller çıkardığını belirten Caniş, “Bu engelleri boşa çıkarmak için biz de çalışma yürütüp, komisyonlar kuracağız. Seçim pusulasının bir örneğini halka dağıtacağız. Bu yolla halkımız kime oy vereceğini öğrenecektir. Halkın iradesinin önünde bulunan yüzde 10’luk baraj kaldırılmalıdır. Seçim bölgelerinde meydana gelen ihlaller için önlen alınmalıdır. Bölgede meydana gelen çatışmalar insanlar arasında kaygı uyandırmaktadır. Bu yüzden çatışmalar bir an önce durmalıdır ki halkın iradesi sandığa oradan da Meclis’e taşınsın” diye konuştu.
Elazığ’da tanıtım yemeği
Elazığ ‘Bin Umut Adayı’ Hasan Esen için Atapark’ta verilen ‘Halkla buluşma’ yemeğine DTP Parti Meclisi (PM) üyelerinden Zeynep Demir, Zeki Doğrul, DTP Kadın Meclisi Üyesi Serap Mutlu, Ergani Belediye Başkanı Nadir Bingöl, Elazığ DTP İl Başkanı Baki Yıldırım’ın yanı sıra EMEP, SES, İHD, Eğitim Sen’li yöneticilerin aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Burada söz alan aday Hasan Esen kendisinin yalnızca Kürtlerin değil demokrasiden, barıştan ve emekten yana olan herkesin adayı olduğunu dile getirdi. Milletvekili adayı olmasını bir görev olarak kabul ettiğini belirten Esen, seçilmesi durumunda Meclis’te, tersi durumda da yine demokrasi mücadelesinden taviz vermeyeceğini ifade etti.
Şanlıurfa’da yeni seçim bürosu
‘Bin Umut’ Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Adayı İbrahim Ayhan, Hilvan ilçesinde seçim bürosu açtı. Açılışta konuşan Ayhan, uzun, yorucu, acı ve mücadele dolu bir yoldan geldiklerini ve bu yolun ardından umutların yeşereceğini belirterek, halkın sesi, dili, iradesi ve kendisi olmaya çalışacaklarını söyledi. Şimdiye kadarki hükümetlerin temel sorun olan Kürt sorununu yok saydıklarını, ifade eden Ayhan, temel hakların da ihlal edildiğini vurguladı. Kendilerinin başta Kürt sorunu olmak üzere, yolsuzluk, yoksulluk, işsizlik ve adaletsizliği çözmeye çalışacaklarını ifade eden Ayhan, halkın gerçek temsilcileri olacaklarını belirtti.
Polisten engelleme
Aralarında Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Viranşehir Belediye Başkanı Emrullah Cin ve ‘Bin Umut’ Şanlıurfa Bağımsız Adayı İbrahim Binici’nin de bulunduğu kalabalık, açılışın ardından yine bir konvoyla Siverek ilçesine gitti. ‘Bin Umut’ Adayı İbrahim Ayhan konvoyla ilçe merkezinde tur atarak vatandaşları selamladıktan sonra DTP Siverek İlçe Örgütü’nü ziyaret etti. Burada vatandaşlara seslenmek isteyen Ayhan’ın konuşması esnasında sivil polisler, kalabalığın yolu trafiğe kapattığı gerekçesi ile konuşmanın bitirilmesini istedi. Bunun üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı. Ancak Ayhan’ın konuşmasını yarıda kesmeden tamamlaması ardından kalabalık, polisi alkışla protesto etti. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bölgede pusula netleşiyor

SONRAKİ HABER

Bölgeden seçime bakış 5

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...