19 Haziran 2007 00:00

Gazze tecrit altında

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın feshettiği ulusal birlik hükümeti ve yine Abbas’ın atamasıyla kurulan yeni hükümet, Filistin’deki iktidar kavgasının daha da sarpa saracağına işaret ederken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yakıt

Paylaş

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın feshettiği ulusal birlik hükümeti ve yine Abbas’ın atamasıyla kurulan yeni hükümet, Filistin’deki iktidar kavgasının daha da sarpa saracağına işaret ederken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yakıt akışını kesmesi, Gazze’deki insani krizin daha da derinleşmesine neden oluyor.
Gazzeliler, petrol ve gıda depolamak için panik içinde marketlere koşuyor, kentteki birçok bölgede elektrik sıkıntısı var ve azalan gıda stoklarının karaborsaya düştüğü ifade ediliyor. Fiyatlar ise tavan yapmış durumda.
Gazze’de yaşananlara karşın El Fetih’in kontrolündeki Batı Şeria’da durum “görece” sakin. Nitekim AB, ABD ve İsrail, Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından başlattıkları ambargoya son vermeye hazırlanıyor. Ambargo; Filistin’deki kardeş kavgasına ve onlarca kayba çanak tutmuştu.
Gazze’deki petrol istasyonu işçileri, stokların bittiğini ifade ederek “Şu an elimizde sadece 30 ton yakıt var ve bu da yakın zamanda bitebilir. Bu, Gazze’nin karanlığa gömülmesi anlamına geliyor” diye konuştu.
Karni Kapısı’nın kapatılmasıyla Gazze’ye mal giriş çıkışlarının da askıya alındığı ifade edilirken, bazı Filistinlilerin Erez Kapısı’na geldiği, ancak İsrail’in geçişlere büyük ölçüde izin vermediği ifade ediliyor.
Hamas ise “İsrail’in sınırları daha fazla kapalı tutamayacağını” ifade ederek “Böyle devam ederse sessiz kalmayacağız” dedi.
Bu arada BM Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise Gazze Şeridi’ndeki araçlara yakıt sevkıyatını donduran İsrail’i eleştirdi.
Ambargo ikiyüzlülüğü
Gazze, Hamas’ın kontrolünde olduğu için tecride mahkum edilirken, Batı hükümetleri ve işgal rejimi, Abbas’a destek verme girişimleriyle Filistin halkı arasındaki bölünmeyi derinleştirmeye çalışıyor.
Filistin’de “ılımlı” bir hükümetin göreve gelmesinin “barış” için yeniden görüşmelere başlanmasını sağlayabileceğini ifade eden İsrail Başbakanı Olmert, Hamas’ın iktidarının ardından kesilen vergi gelirinin Abbas’a verileceğini ilan etti. Filistin’deki krizi görüşmek üzere ABD’ye giden Olmert, Batı Şeria’daki bariyerlerin kaldırılabileceğini de söyledi.
İşgal rejimine benzer bir strateji izleyen AB ise “Abbas’ın atadığı olağanüstü hükümete destek çabaları çerçevesinde Filistinlilere yönelik doğrudan yardımı yeniden başlatacağını” açıkladı.
AB’nin Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, kesin bir tarih vermedi, yardımların yeni hükümete gönderileceğini söyledi.
Ortak konsey feshedildi
Bu arada Abbas, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni de feshetti ve yerine El Fetih kadrolu yenisini kurdu. Mart’ta Filistin’de kanun ve düzenin egemen olması için El Fetih ve Hamas tarafından oluşturulan Konseyin feshedilmesiyle, Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçiren Hamas’ın zayıflatılmasının amaçlandığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)
Barguti: Mevcut durum birliğe zarar veriyor

İsrail’de ömür boyu hapis cezasını çeken El Fetih’in sevilen liderlerinden Mervan Barguti’den, Filistin Devlet Başkanı Abbas’a, Gazze Şeridi’ndeki gelişmelerin ardından OHAL ilanı ve yeni hükümet kurma kararlarına destek geldi. Mevcut durumu, Filistin birliğine ve demokratik sürece tehdit olarak değerlendiren Barguti, yeni hükümete de “tam destek” verdi. Barguti, El Fetihlilerden ise Batı Şeria’da Hamas’a karşı şiddet eylemlerine girişmemelerini de istedi. İsrailli Haaretz gazetesi ise, Abbas’ın İsrail’den El Fetih’i güçlendirmek amacıyla Barguti’nin de aralarında bulunduğu bazı Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını isteyeceğini öne sürdü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Sarkozy umduğunu bulamadı

SONRAKİ HABER

Kate Ziegler’den müthiş rekor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...