19 Haziran 2007 00:00
Sınırın ötesinden diyalog çağrısı
Federal Kürdistan Bölgesinin Duhok kentinde yaşayan aydınlar, siyasi parti ve kurum temsilcileri, Türkiyenin Federal Kürdistan Bölgesine yönelik olası operasyonuna tepki göstererek Türkiyeye diyalog çağrısı yaptı.
Duhok Üniversitesi Öğretim Üyesi M. Kemuran Berwari, Türkiyenin saldırılarının PKK ile hiçbir ilgisi yok. Türkiyenin bu saldırılarının temelinde, Kuzey ve Güney arasındaki ilişkileri engelleme arzusu yatıyor. Türkiye, demokratik ölçülere uygun davranmıyor. Siyasetini Avrupa Birliği ölçülerine göre yürütebilirse, bu sorunların birçoğundan kurtulur. Seçimlerin bu saldırılara etkisi çok büyük. dedi.
YNKnin Duhok Temsilcisi Salar Doskî sınır ötesi operasyona tepki göstererek Bu sorunun çözümü asla silahla olmaz. Bize göre PKK sorunu siyasi bir sorundur ve barışçıl yollardan diyalogla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kürdistan sınırına top atışı yapmak Türkiyenin sorununu çözmez diye konuştu.
Türkiyenin sınıra asker yığmasından rahatsız olduklarını ifade eden Duhok Vali Yardımcısı Reşîd Kuremarkî, Irak, şu an uluslararası bir sistem tarafından korunuyor. Tehdit ve silah dönemi geçti. Bugün diyalog zamanıdır. PKK bugün gelmedi. 1980lerden beri buradadır. Kanımca Türkiyenin bu tehditleri seçim amaçlıdır yorumunu yaptı.
Kürdistan İslam Birliği Temsilcisi Seyîd Alî Ebo da düşüncelerini Tüm sorunların diyalog yoluyla çözülmesi taraftarı olduğumuzu belirtmek isteriz. Bu konudaki tavrımız, Kürdistan Parlamentosunun ve başkanının tavrıyla aynıdır sözleriyle dile getirdi. Duhok Meclisi Üyesi Hacî Îbrahîm de Türkiye Kürt sorununu demokratik yollardan çözsün. değerlendirmesinde bulundu.
Kürdistan Yazarlar Birliği Duhok Şube Başkanı Hesen Silêvanî, Türkiye, PKKyi bahane ederek Kürdistan Bölgesine girmeye çalışıyor. Fakat Kürtler buna karşı gittikçe bir birlik oluşturuyor kendi içerisinde. Bu birlik ve beraberliğin geliştirilmesi gerek derken, Newroz Üniversitesi Öğretim Üyesi Bedel Abdulbaqî Berwarî PKK sorununun askeri yollardan çözülmesi mümkün değil diye konuştu. KDP Toplum Genel Merkezi Sorumlusu Îbrahîm Mustafa, Türkiye önce kuzeydeki Kürtlerin haklarını versin, sonra Türkmenlerin haklarından söz etsin dedi. Federal Kürdistan Parlamentosu Üyesi Pîr Xidir Silêman da Kürtler amaçlarına ulaşmak için çok mücadele etti. Bu mücadele sürecek de. Komşularımız artık zamanın tehdit zamanı olmadığını bilsin. Kimsenin tehditlerinden korkmuyoruz. Bu nedenle de Kürtlere yönelik tehdit, artık para etmez diye konuştu.(Duhok/DİHA)
Evrensel'i Takip Et