20 Haziran 2007 00:00

‘Kullanım süresi uzatılmasın İncirlik derhal kapatılsın’

ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanım süresi 23 Haziran 2007’de doluyor. Sürenin uzatılması için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğunu ve bunun her yıl alınan rutin bir karar olduğu bildiriliyor.

Paylaş

ABD’nin İncirlik Üssü’nü kullanım süresi 23 Haziran 2007’de doluyor. Sürenin uzatılması için Bakanlar Kurulu kararına ihtiyaç olduğunu ve bunun her yıl alınan rutin bir karar olduğu bildiriliyor.
Üssün kullanım süresinin uzatılmasına ilişkin kararname taslağı, Dışişleri Bakanlığı tarafından hükümete gönderilirken, siyasi partiler, kitle örgütleri, vatandaşlar ve sendikalar İncirlik Üssü’nün kapatılmasını istiyorlar.
Ülke topraklarının, havaalanlarının, üslerin ve limanların ABD’nin hizmetine sunulmasına karşı çıkan Adanalılar, “Türkiye ve dünya kendi geleceği için bu üslerden kurtulmalıdır” diyor.
Adana’ya kazandırılsın
1 Mart Tezkeresi’ne hayır oyu verdiği gerekçesiyle milletvekili adayı olarak gösterilmeyen AKP Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, İncirlik Üssü’nü ABD’nin kullanma hakkının uzatılması kararına karşı olduğunu kaydetti. İncirlik Üssü’nün ABD Üssü olarak kullanımına son verilmesi gerektiğini ifade eden Çalışkan, “AKP bizleri bu dönem listelerine almadı. Bu nedenledir ki İncirlik Üssü’nün uzatılma konusunda da AKP’nin nasıl bir tutum alacağını bilmiyorum. İncirlik Üssü’nün kapatılması ve yerinin tarım arazisi olarak Adana’ya kazandırılması gerekiyor. ABD’nin dünyayı yönetme hegemonyasından ve emperyalist amaçlarından kaynaklı olarak sadece Türkiye’de değil tüm dünyada üsleri bulunmaktadır. Türkiye ve dünya kendi geleceği için bu üslerden kurtulmalıdır. ABD üslerinin kapatılması için BM’ye büyük görevler düşmektedir” şeklinde konuştu.
İncirlik Üssü’nün 50 yıldır, ABD emperyalizminin, bölgedeki ülkeleri baskı altında tutmasının en büyük aracı olduğunu dile getiren EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı, ABD’nin, bütün bölgeye müdahalelerinde sürekli saldırı ve lojistik destek için İncirlik Üssü’nü kullanmak istediğini kaydetti. Türkiye ve Ortadoğu’ya barışın ve refahın gelmesi için ABD ve diğer emperyalist güçlere karşı bölgedeki halkların birlik ve kardeşliğinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Aracı, “Ülke toprakları, havaalanları, üsleri ve limanları ABD’nin hizmetine sunulamaz. Emperyalistlerin ülkede kullandığı üsler kapatılsın. Sürekli tedirginlik içinde yaşamamak için, komşu halklara düşman haline gelmemek için, barış ve kardeşlik içinde yaşamak için ülkemiz emekçileri ve bölge halkları olarak güçlerimizi birleştirelim. İncirlik’in ABD’nin çıkarları için kullanılmasına izin vermeyelim, bunun için izin süresini uzatmak değil İncirlik Üssü’nü kapatmak gerekiyor” diye konuştu.
Türkiye’deki bütün üslerin sökülmesi gerektiğini vurgulayan Genel-İş Adana 2 No’lu Şube Sekreteri Cebrail Dağhan, “Irak’a bomba yağdıran, İran ve Suriye gibi komşu ülkeleri tehdit eden Amerika’nın ileri karakolu olan bu üssün kapatılmasını istiyoruz” diye konuştu. İncirlik Üssü’nde bulunduğu söylenen atom bombaları ve nükleer başlıklarının Türkiye’de ve Adana’da yaşayan halk için tehdit oluşturduğunu ifade eden Dağhan, İncirlik’in kapatılması gerektiğini belirterek, üssün yerine sosyal tesis yapılmasını talep etti.
İHD Adana Şube Sekreteri Mustafa Bağçiçek, İncirlik Üssü’nün bugüne kadar halklara kan, gözyaşı ve katliamdan başka bir şey vermediğini dile getirdi. İncirlik Üssü’nün tasfiye edilmesi gerektiğini aktaran Bağçiçek, halkların, Türkiye’deki siyasetçilerin İncirlik ile ilgili tutumunu dikkate alması gerektiğini ifade etti. Bugüne kadar iktidarın savaş ve şiddet iktidarı olduğunu belirten Bağçiçek, İncirlik Üssü’nü seçimin gündem olduğu bugünlerde gizlice iktidar tarafından kullanımının uzatılabileceğine dikkat çekerek, tüm duyarlı kesimleri İncirlik Üssü’nün görev süresinin uzatılmasına karşı mücadele etmeye çağırdı. (Adana/EVRENSEL)
“Oyum ‘İncirlik’i kapatacağım’ diyene”

Yabancıların ülke topraklarında diledikleri gibi davranmalarına karşı olan işsiz Selçuk Sarı, “Bana kalsa çıksın gitsinler. Yabancının bulunmasının memleketimizde gereği yoktur. Ancak devletin kafasına paslı çivi saplanmış, halkını dinlemez” dedi. Son hükümetin ve ondan önceki hükümetlerin ülkeyi satmaya hevesli olduğunu söyleyen Sarı, “Bu yüzden dışarıya bağımlı hale geldik. İncirlik Üssü’nün kapatılmasını istiyorum” diye konuştu.
Hayatını elişi örgülerini satarak kazanan Hatice Öziş, İncirlik Üssü gibi Amerikan üslerinin kapatılması gerektiğini belirterek, “Bu üsler masum insanların öldürülmesine sebep oluyor” dedi. Seçim dönemleri oy istemeye geldiklerini hatırlatan Öziş, “Oy istemeyi biliyorlar ama, İncirlik Üssü’nü kapatmak isteyen hiç kimse yok. Bir parti İncirlik’in kapatılmasını isterse oyumu ona verirdim” şeklinde konuştu.
Erman Koçak / M.Talip Aytimur
ÖNCEKİ HABER

Tatilde su koyvermeyin

SONRAKİ HABER

Çocuklar için fotoğraf semineri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...