20 Haziran 2007 00:00

Teknik adamlara pro lisans zorunluluğu

Futbolda, 2011 yılından sonra adeta bir “Pro Lisans Diploması” depremi yaşanacak. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 2011 yılına kadar süre tanıdığı üye ülkelerde, Pro Lisans Diploması ile teknik direktörlük unvanını...

Paylaş

Futbolda, 2011 yılından sonra adeta bir “Pro Lisans Diploması” depremi yaşanacak. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 2011 yılına kadar süre tanıdığı üye ülkelerde, Pro Lisans Diploması ile teknik direktörlük unvanını elde edemeyen antrenörlere çalışma izni vermeyecek.
Söz konusu sözleşme 1998 yılında yürürlüğe girerken, ilk olarak Danimarka, Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya ve İspanya imza koydu.
UEFA’nın böyle bir girişimde bulunmasının amacının, “futbolun seviyesini yükseltmek” olduğu ifade edildi. Böylece, antrenörlerin iyi bir eğitimden geçtikten sonra futbolu daha iyi anlatabilen ve daha iyi oyuncular yetiştiren düzeye geleceği ve daha başarılı olabileceği belirtiliyor.
Pro Lisans Okulu
Ülke federasyonlarının verdiği (B) lisanstan (hazırlık diploması) sonra UEFA (B) Lisans Diploması almaya hak kazanan antrenörler, bu diplomayla birinci lige kadar bütün genç ve amatör takımlarda çalışma iznini elde edebiliyor.
Federasyonların verdiği (A) Lisans Diploması’nı elde edenler, UEFA (A) Lisans Diploması’nı almaya hak kazanıyor. Bu diploma sahipleri 5 yıl birinci veya ikinci ligde (A) takım düzeyinde çalışma imkanı bulmaları halinde Pro Lisans Okulu’na gitme hakkını elde ediyor. Bu okuldan başarıyla geçen antrenörler Pro Lisans Diploması’nı almaya hak kazanıyor ve teknik direktörlük unvanına sahip oluyor.
Sadece Fuat Çapa’da var
Türkiye’nin, Pro Lisans Diploması ile ilgili sözleşmeyi geçen yıl imzaladığı, ancak bu konuda herhangi bir kursun başlamadığı da belirtiliyor.
Pro Lisans Diplomalı tek Türk teknik direktör ise Gençlerbirliği’nin geçen günlerde sözleşme imzaladığı Fuat Çapa. Çapa dışında şu anda bu diplomaya sahip Türk teknik direktör bulunmuyor.
Türkiye’de geçen yıl ilk kez UEFA (B) Lisans Diploması verilirken, bu yıl da ilk kez UEFA (A) Lisans Diploması sahiplerini bulacak. (A) Lisansları alanlar birinci liglerde 5 yıl çalışarak, Pro Lisans Okulu’na gitmeye hak kazanacak.
Teknik direktörlük için Pro Lisans Okulu’na devam eden çalıştırıcıların aynı süre içinde takımlarda da görev almaları öngörülüyor.
Ağır yaptırımlar
Tüm üye federasyonlar, 2011 yılından sonra ülkelerinde Pro Lisansı olmayan çalıştırıcıların birinci liglerde görev aldığını belirlediği an, bu takımlara ceza verecek.
Sözleşmeyi imzalayan tüm üye ülkeler, gerekli gördüğü durumda kulüplere para, hükmen yenilgi veya maç başına geçerli cezalar uygulayabilecek.
Sürenin dolmasından sonra Pro Lisans Diploması’na sahip olmayan teknik direktörle çalışan kulüpler ve milli takımlar, UEFA organizasyonlarına katılamayacaklar.
İspanya ilk sırada
UEFA’ya üye 53 ülkede, 2006 yılında 160 bin antrenöre Pro Lisans diploması verilirken, İspanya 2108 ile bu alanda ilk sırada yer alıyor. İspanya’yı, Almanya 843, İtalya 453, Çek Cumhuriyeti 260, Hollanda 190 ve Fransa 188 ile izliyor.
Gençlerbirliği Teknik Direktörü Fuat Çapa’nın diplomasını aldığı Belçika ise 71 diploma vermiş durumda.
Bu konuda Hollanda ve Belçika, Avrupa’nın en iyi eğitim veren ülkesi olarak değerlendiriliyor. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Ç.Rizespor, Çalımbay ile yollarını ayırdı

SONRAKİ HABER

Stadyumda imza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...