20 Haziran 2007 00:00

Filistin’deki bölünme körükleniyor

Filistin’de Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından, bu ülkeye uluslararası ambargo başlatarak, iç çatışmalara çanak tutan Batı hükümetleri ile İsrail, şimdi de Hamas’ın kontrolündeki Gazze’yi tecrit edip, Batı Şeria’da Filistin ...

Paylaş

Filistin’de Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından, bu ülkeye uluslararası ambargo başlatarak, iç çatışmalara çanak tutan Batı hükümetleri ile İsrail, şimdi de Hamas’ın kontrolündeki Gazze’yi tecrit edip, Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın atamasıyla kurulan yeni hükümete ise destek vererek, Filistin’deki bölünmenin daha da derinleşmesini amaçlıyor.
AB ve ABD, Batı Şeria’da “ılımlı” El Fetih üyeleriyle yeni bir hükümetin kurulması üzerine bir seneyi aşkındır durdurulan yardımları yeniden başlatma kararı alırken, İsrail’in de kısa vadede vergi gelirlerini aynı zamanda El Fetih lideri olan Abbas’ın başkanlığındaki Filistin Ulusal Yönetimi’ne aktarmaya başlaması bekleniyor.
Washington, geçici Filistin hükümetini desteklediğini dün resmen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın ağzından duyururken, AB ise yeni yönetimle ilişkilerini “normalleştireceğini” ilan etti.
Abbas’a destek, Hamas’ı tecrit
Bu arada İsrail Başbakanı Ehud Olmert ise, ülkesinin Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne “geniş çaplı bir operasyon düzenleyeceği” haberlerinin gölgesinde dün ABD Başkanı George W. Bush ile görüştü.
Olmert’e yakın kaynaklar, Bush ile Beyaz Saray’da bir araya gelen İsrail Başbakanı’nın, ABD Başkanı’na “Abbas’a destek verelim, Hamas’ı ise (uluslararası) toplum dışı bırakılım” dediğini belirtti. Olmert’in, Bush ile bir araya gelmesinden kısa bir süre önce İsrailli kaynaklar, “Hamas’ı toplum dışına iterek, uluslararası toplum oyununa katılmasına engel olacağız” ifadelerini kullandı.
Nitekim bu amaçla İsrail’in, AB ülkeleriyle de görüştüğü ve destek beklediği ifade edildi. İsrail’in, AB’den de “Hamas’ı tecrit, yeni hükümete destek” stratejisini izlemesini istediği belirtildi.
Bu amaçla İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de 21-22 Haziran’da yapılacak AB Zirvesi’nde Filistin konusunu gündeme getireceğini ifade etti.
İran: Yeni hükümet antidemokratik
Bu arada Hamas’a ise İran yönetiminden destek geldi. İran, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın yeni hükümet atamasını “antidemokratik” olarak değerlendirirken, İsmail Haniye başkanlığındaki Hamas hükümetini desteklediğini açıkladı. Dışişleri Bakan Vekili Mehdi Mustafavi, seçimle gelen bir hükümet iş başındayken yeni bir hükümet kurulmasının “demokrasiye açık bir şekilde aykırı olduğunu” söyledi.
“Bu girişim, Filistin’deki siyasi gerginliği daha da artıracak” diyen bakanlık vekili Mehdi Mustafavi, Filistin’deki gruplardan birlik olmalarını ve İsmail Haniye hükümetini desteklemelerini istedi. (DIŞ HABERLER)

Erez’de bekleyen Filistinlilere ateş açıldı

İsrail’in, Hamas’ın kontrolüne geçmesinin ardından geçiş kapılarına kapattığı Gazze’nin Erez Kapısı’nda çıkmak için bekleyen Filistinlilere ateş açıldı. Yaylım ateşi açılması sonucu 1 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Ölen kişinin, bir süre önce öldürülen El Fetih’in El Aksa Şehitleri Tugayı Kuzey Gazze liderlerinden Semih Medhun’un amcasının oğlu Cihad Medhun olduğu öğrenildi. Olayın kimden kaynaklandığı konusunda çelişkili haberler geldi. Bazı kaynaklar, Filistinliler arasında karşılıklı çatışma olduğunu iddia ederken, bazıları ise Filistinlilerin İsrail askerlerinin açtığı ateşte öldüğünü bildirdi. İsrail askerleri, Erez’de bekleyen yüzlerce metre uzunluğundaki kuyruktaki Filistinlileri “susturmak” için ateş açıyordu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Fransa’da sıcak gündem

SONRAKİ HABER

Trabzonspor hazırlıklara bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa