20 Haziran 2007 00:00

Fransa’da sıcak gündem

Pazar günü yapılan genel seçimlerden istediği sonucu alamayan Fransa cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kabinede zorunlu değişikliğe giderken, merkez sağ karşısında yarışı geride tamamlayan Sosyalist Parti’de ise “iç hesaplaşma” başladı.

Paylaş

Fransa’da pazar günü yapılan genel seçimlerin ikinci turunun ardından istediği sonucu alamayan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kabinede zorunlu değişikliğe giderken, merkez sağ karşısında yarışı geride tamamlayan Sosyalist Parti’de ise “iç hesaplaşma” başladı.
Sarkozy’nin atadığı Fillon hükümeti ilk yarasını, ilk firesini “süper bakan” lakaplı Alain Juppe’nin, milletvekili seçilememesi üzerine istifa etmesiyle almıştı.
Sosyalist Parti’deki çatlak ise cumhurbaşkanlığı yarışının adayı Segelone Royal’in, eşi ve parti Genel Sekreteri Francois Hollande’den ayrılacağını açıklamasıyla derinleşmişti.
Kabinede zorunlu değişiklik
Kabine değişikliği çerçevesinde, Tarım Bakanı Christine Lagarde’ın Maliye Bakanılığı’na atanacağı bildirildi. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Lagarde’ın yerine geçtiği Maliye Bakanı Jean-Louis Borloo’nun da seçimi kaybeden Alain Juppe’nin yerine enerji ve çevreden sorumlu devlet bakanı olacağı belirtildi. Borloo, bu bakanlıkla fiili başbakan yardımcısı da oluyor.
Yeni tarım bakanının ise eski dışişleri bakanı Michel Barnier olacağı da belirtildi. Sarkozy’nin sürpriz bir biçimde, Bernard Laporte’u spor bakanlığına atadığı da ifade edildi.
Genel seçimlerin ikinci turunda kamuoyu yoklamalarına göre 577 sandalyeli meclise ezici çoğunlukla girmesi beklenen iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) 345 milletvekili çıkarmıştı. UMP’nin önceki dönemde 359 milletvekili vardı.
‘Gerekli mesaj verilmedi’
Sosyalist Parti’nin önde gelen isimlerinden Dominique Strauss-Kahn ise, cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin kaybedilmesinde, Segolene Royal-François Hollande çifti arasındaki ailevi sorunların etkili olduğunu savundu.
Fransa’da bir dönem maliye ve ekonomi bakanlığı yapan Dominique Strauss-Kahn, Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Royal ve Parti Genel Sekreteri Hollande arasındaki ailevi sorularının partiyi “olumsuz” etkilediğini söyledi.
Sosyalist Parti’nin seçmenine gerekli mesajı veremediğini kaydeden Dominique Strauss-Kahn, parti yönetiminde mutlaka köklü değişikliğe gidilmesini ve Hollande’ın artık yönetimde olmaması gerektiğini söyledi.
Genel seçimlerde Halk Hareketi Birliği 323 milletvekili çıkartarak mecliste çoğunluğa sahip olmuştu.
Sosyalist Parti de tahminlerin aksine beklenilenden daha fazla başarı göstererek 206 sandalyeye sahip olmuştu.
Seçimde ayrıca, “Yeni Merkez” adlı UMP’ye destek veren siyasi oluşum 22, Cumhurbaşkanı yarışı adayı Bayrou liderliğindeki merkez sağcı Demokrasi Hareketi 4, Yeşil Parti 4, Komünist Parti ise 18 milletvekili çıkarmıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

‘Bush işkence uygulamalarını biliyordu’

SONRAKİ HABER

Filistin’deki bölünme körükleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa