20 Haziran 2007 00:00

‘Bush işkence uygulamalarını biliyordu’

Irak’taki işkence skandallarının, ABD Başkanı George W. Bush’un bilgisi dahilinde yapıldığı bir kez daha teyit edildi.ABD ordusundan emekli bir general, Ebu Garip başta olmak üzere Irak’taki...

Paylaş

Irak’taki işkence skandallarının, ABD Başkanı George W. Bush’un bilgisi dahilinde yapıldığı bir kez daha teyit edildi.
ABD ordusundan emekli bir general, Ebu Garip başta olmak üzere Irak’taki birçok zindanda Amerikalı askerler tarafından yapılan sistematik işkencenin “Bush tarafından bilindiğini” ifade etti.
ABD’de yayımlanan The New Yorker gazetesinin Pulitzer ödüllü muhabiri Seymour Hersh’e konuşan emekli General Antonio Taguba, Ebu Garip’teki işkence skandalının ortaya çıkmasının ardından bu cezaevindeki işkence uygulamalarıyla bir ilgisi olmadığını iddia eden eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in ise “en büyük inkarcı” olduğunu ifade ederek “İşkence fotoğraflarına istediği zaman ulaşabilirdi” dedi.
En büyük inkarcı Rumsfeld
Eski Pentagon Şefi Donald Rumsfeld’in “kendini kurtarmak için işkence olaylarını inkar ettiğini” belirten general, “Ve daha birçok kişi kendilerini korumak için yalana sığındı” ifadelerini kullandı.
Irak’taki Ebu Garip işkence skandalları, işkenceci askerlerin çektikleri fotoğrafları kamuoyuna sızdırmalarının ardından patlak vermişti. Beyaz Saray yönetimi, olaylarla ilgili “bilgisi olmadığını” iddia ederek kendisini savunmuştu.
Emir üst kademelerden
Ebu Garip’te uygulanan işkence yöntemlerinin birçoğunun kamuoyunca bilinmediğini de belirten Taguba, olaylara birçok üst düzey askeri yetkilinin de karıştığını ifade etti. Taguba, “En iyi bildiğim, düşük rütbeli askerlerin üstlerinden emir almadan bu işleri yapmadıkları” diye konuştu.
“Birileri onlara emir veriyordu” diyen Taguba, “Ben de yüksek seviyede olası bir soruşturmadan yasal olarak bertaraf edildim” ifadelerini kullandı.
Taguba ile görüşen deneyimli muhabir Hersh ise Arap kanalı El Cezire’ye yaptığı açıklamada, emekli generalin Ortadoğu’dan sorumlu ABD’li komutan John Abizaid’i uyardığını belirterek “İşkence olayları nedeniyle kendisinin dahi sorgulanmasını istemiş” diye konuştu.
2007’nin Ocak ayında ordudan ayrılan Taguba ise “32 yıl ordu için çalıştım. Ama bu olayların ardından kendimi ilk defa mafya gibi hissettim” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray yine reddetti
Öte yandan Beyaz Saray ise Ebu Garip’teki işkence uygulamalarının, ABD Başkanı’nın bilgisi dahilinde yapıldığı suçlamalarını reddetti. Bush’un, olayı “herkes gibi kamuoyuna mal olan fotoğraflardan gördüğünü” iddia eden Beyaz Saray Sözcüsü, “Başkan, işkence olaylarını ilk kez üç sene önce televizyondaki fotoğraflardan gördüğünü söylüyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İşgalciler Irak’taki saldırılara hız verdi

SONRAKİ HABER

Fransa’da sıcak gündem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...