20 Haziran 2007 00:00

Pirelli işçileri yasakçılara tepkili

İktidarından muhalefetine tüm siyasi partilerin seçim propagandalarına başladığı bugünlerde, Pirelli işçileri de seçimleri tartışıyor. 2000 yılından bu yana grevleri hükümetler tarafından yasaklanan Pirelli işçilerinin ...

Paylaş

İktidarından muhalefetine tüm siyasi partilerin seçim propagandalarına başladığı bugünlerde, Pirelli işçileri de seçimleri tartışıyor. 2000 yılından bu yana grevleri hükümetler tarafından yasaklanan Pirelli işçilerinin en büyük beklentisi ise yeni seçilecek iktidarın toplusözleşmelerine müdahale etmemesi. Grevlerin ertelenmesi ile toplusözleşmede pazarlık haklarının ellerinden alındığını belirten işçiler, kazanılmış haklarının bir bir gasp edildiğini ifade ediyorlar.
AKP Hükümeti tarafından grevleri ertelenen Pirelli işçileri, seçimlerden beklentilerini gazetemize anlattılar. İşten atılma kaygısıyla isimlerini vermeyen Lastik-İş Sendikası üyesi Pirelli işçileri, hükümetlerin toplusözleşmelere müdahalesi ve grev haklarının fiilen engellenmesi ile çalışma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaştığını belirttiler.
Patronlar öyle istiyor diye
Grevlerinin yasaklanarak sözleşme haklarının ortadan kaldırılmasının kabul edilemez olduğunu belirten işçiler, gerek AKP Hükümeti’nin gerekse de geçmiş hükümetlerin lastik patronlarının çıkarlarına hizmet ettiğini ifade ettiler.
Bir Pirelli işçisi şunları anlattı: “AKP’si de ondan önceki iktidarlar da IMF ve onun politikalarının devamı olan yasalarla ülkeyi yönetmeye çalıştılar. Maalesef hep patronların dediği oldu bu ülkede. İşçi ne istiyor, ne bekliyor, bunlar dikkate alınmadı. En büyük sıkıntıyı biz yaşadık. Çünkü bizim sözleşmelerimize müdahale edildi, grevlerimiz ertelendi. Niye? Patronlar öyle istiyor, patronlar arası rekabet onu gerektiriyor diye.”
Toplusözleşmelere müdahale ve grevlerin ertelenmesi ile ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşadıklarını belirten başka bir Pirelli işçisi ise “Ben 10 yıllık işçiyim. Geçen toplusözleşme hariç bütün grevlerde bu oldu ve grevlerimiz ertelendi. Şimdi bizim geçmişte sözleşmelerimiz dolara göre yapılıyordu. 25 bin dolardı bir işçinin maliyeti” dedi. 2000 yılından bu yana ücretlerde yüzde 40 oranında gerileme olduğunu belirten Pirelli işçisi, “Özellikle 2000 yılından sonra en üsttekini bulunduğu yerde koruyup en alttakini biraz yukarıya çekme gibi bir politika izlendi. Özünde bütün çalışanların ücretlerini aşağıya çekme vardı. Bu nedenle ekonomik olarak alım gücümüz düştü” dedi.
Çalışma sistemi yıpratıyor
Grevlerin ertelenmesinin sadece ücretlerde erimeye neden olmadığını belirten Pirelli işçileri, onları en çok etkileyenin çalışma koşullarının ağırlaşması olduğunu dile getirdiler. 6’ya 1 sistemi ile bir gün daha az izin yaptıklarını, iş yükünün sürekli artmasıyla yaşamlarının altüst olduğunu belirten işçiler; 2000 yılından bu yana iş kazalarında ve meslek hastalıklarında ciddi artışlar yaşandığına dikkat çektiler. Bir Pirelli işçisi, “Grevlerin ertelenmesi ile idari maddeler noktasında da birçok kaybımız oldu. 6 gün çalışıp 2 gün istirahat yaparken, yani 45 saat çalışıp 48 saat istirahat yaparken şimdi 45 saat çalışıyorsun 24 saat istirahat yapıyoruz. Lastik sektörü ağır bir işkolu ve ciddi anlamda insanlar yıpranmaya başladı” dedi.
AKP ya da CHP koşulları değiştirmez
Bu çalışma sistemi ile sosyal yaşamlarının bittiğini belirten işçiler, bu süreç sonunda boşanmaların dahi yaşandığını belirterek şöyle devam ettiler: “Kocaeli’nde en çok iş kazası olan işletmeler lastik sektörüdür. Buna neden olan da o fabrikalardaki iş yüküdür. Yani üretim anlamında esnek çalışmanın yoğunlaşmasıdır. Lastikte çalışanların yüzde 60’ı üst solunum yolları enfeksiyonu, bel ağrısı, eklem ağrısı sıkıntısı yaşıyor.”
Yıllardır oy verdikleri partilerin iktidar olduktan sonra kendilerine sırt çevirdiğini belirten Pirelli işçileri, bu seçimlerde de işçilerin yaşamını iyileştirecek politikalar izlenmeyeceğini, işçilerin bu anlamda beklentilerinin olmadığını ifade ediyorlar.
Bir Pirelli işçisi, “Şimdi işçi seçimlere nasıl bakıyor? İnsanlar çaresiz ve bir arayış içinde, AKP’nin tek başına iktidara gelmesinin nedeni de bu arayıştır. Bundan sonra AKP ya da herhangi bir başka parti özelleştirmeye karşı tutum almadıkça, çalışma yaşamını kolaylaştıran yasalar çıkarmadıkça, gelen iktidar da farklı olamayacaktır. Yine seçilenler sermayeye hizmet edecektir. AKP ya da CHP iktidara gelse, bugünkü yaşam koşulları ve ülke ekonomisinde çok bir değişiklik olmayacak” dedi.
Başka bir Pirelli işçisi ise “İşçi hiçbir şey beklemiyor. İktidarlar değiştikçe Türkiye’de Sendikalar Kanunu mu değişecek? İşçi Sağlığı, İş Güvenliği kanunları mı değişecek? 4857 sayılı İş Yasası mı değişecek? Demokratik hak ve özgürlükler mi kazanılacak? Bunlar değişmeyecek; o yüzden bir beklentimiz yok” diye konuştu.
Pirelli işçisinin beklentisinin toplumun beklentileri ile aynı olduğunu belirten başka bir Pirelli işçisi de “Toplumun beklentisi, fazla iniş çıkışların olmadığı, enflasyonun olmadığı bir ülke. Buna cevap verecek bir hükümetin ve iktidarın peşinde” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arzu Sarpkaya
ÖNCEKİ HABER

Ordunun bankası satılıyor

SONRAKİ HABER

İşgalciler Irak’taki saldırılara hız verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...