20 Haziran 2007 00:00

Cumhurbaşkanı seçmek yeni Meclis’e kaldı

Cumhurbaşkanını beş yıllık süre için halkın seçmesini, cumhurbaşkanının üst üste iki kez aday olabilmesini, milletvekili seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini ve Meclis’te seçimler dahil toplantı yeter sayısının ...

Paylaş

Cumhurbaşkanını beş yıllık süre için halkın seçmesini, cumhurbaşkanının üst üste iki kez aday olabilmesini, milletvekili seçimlerinin 5 yıldan 4 yıla indirilmesini ve Meclis’te seçimler dahil toplantı yeter sayısının 184 olmasını getiren Anayasa Değişiklik Yasası gündemi meşgul etmeyi sürdürüyor.
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Anayasa değişiklik paketinin iptali istemli başvurusunu, raportörün hazırlayacağı raporun ardından, belirlenecek bir tarihte, CHP’nin açtığı dava ile birleştirerek görüşecek. Başvurularda tüm maddelerde 367 şartı olması gerektiği belirtilerek, 367 şartının ihlal edildiği ifade edildi.
Gelişmeler üzerine AKP, Anayasa değişikliği paketi dosyasını kapattı. Anayasa değişikliği ile ilgili açılan iptal davaları, AKP içinde “Bizden bu kadar, bundan sonrası yeni Meclis’in işi” eğilimini öne çıkardı. AKP’nin mahkemenin kararı ne olursa olsun Meclis’i yeniden toplamayacağı ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Sezer’in, 120 günlük referandum süresini 45 güne indiren yasa değişikliğini Meclis’e iade etmesi de değişiklik dosyasının rafa kaldırılmasına neden oldu.
Öfkeye dönüştü
AKP içinde, Cumhurbaşkanı Sezer’e yönelik eleştiriler de öfkeye dönüştü. Sezer’in, siyasi kararlar aldığı eleştirilerinde bulunan AKP’liler, Anayasa Mahkemesi’nin lehte karar vermeyeceğini düşünüyor. AKP’nin seçim çalışmasında, ‘cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananları ve cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik değişikliklerin engellenmesini’ halka şikayet edeceği belirtiliyor.
CHP’den ikinci dava
CHP, “Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması” yönünde Anayasa’da değişiklik yapan 5678 sayılı Kanun’un şekil yönünden iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dün bir dava daha açtı. CHP, daha önce Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen aynı yöndeki 5660 sayılı Kanun’u ise “Eylemli bir içtüzük düzenlemesi” olduğu gerekçesiyle iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı.
Sezer kalacak
Cumhurbaşkanı Sezer yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar görevine devam edecek. Yeni Meclis’in de Köşk seçimini başaramaması halinde Sezer, uzun bir süre daha görevi başında kalacak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Bilim insanlarından Tüzel’e tam destek

SONRAKİ HABER

Önce zam sonra oy

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...