20 Haziran 2007 00:00

Sendikayı yetkili hale getirmeye çalışmalıyız

Ben DANDY Sakız Fabrikası’nda çalışmaktayım. Bizler aylardır sendikalı olabilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Gazetemiz aracılığıyla da takip ettiğiniz gibi bir ara fabrikamızda direniş vardı.

Paylaş

Ben DANDY Sakız Fabrikası’nda çalışmaktayım. Bizler aylardır sendikalı olabilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Gazetemiz aracılığıyla da takip ettiğiniz gibi bir ara fabrikamızda direniş vardı. 8 arkadaşımız sendikaya üye olduğu için işten atılmış ve her gün kapının önünde işlerine geri dönmeyi beklemişlerdi. Bizler de bu arkadaşlarımızın tekrar işbaşı yapmaları ve sendikaya üye olmamamız için yapılan baskıları geri püskürtmek için 79 gün süren direniş boyunca hemen hemen her gün protesto yürüyüşleri yaptık. Evet kazandık. 8 arkadaşım işbaşı yaptı ve sendika içeri girip çıkabiliyordu yetkisini almamış olsa da. Aslında yaptığımız protesto yürüyüşlerinin işverenimiz üstünde bir yaptırımı yoktu ama biz birlik olmuştuk. Birlik olduğumuzda her şeyi yapabileceğimizi işverenimiz de biliyordu.
Şimdilerde ise sendikamız geri kalanı bize bırakın, biz profesyonelce halledeceğiz diyerek bakanlıktan yetki alabilmek için gerekli olan üye sayısını yakalamaya çalışıyor. Bir dönemdir fabrikanın satışı da gündemdeydi ve bu da geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. Çok büyük bir İngiliz şirketine 450 milyon dolar gibi dudak uçuklatan fiyata satıldı. Bizim emeklerimiz sayesinde trilyonları kazanan patronumuz, bize ise 403 YTL‘yi reva görüyor. Fabrikada üretim son sürat devam ediyor. Adam yetmezliğinden fazla mesailer alabildiğine fazlalaştı. Hatta hafta içi 12 saat çalışan arkadaşlar şefin odasına çağrılarak birde pazar günü mesaiye gelmeleri isteniyor. Çoğunun gelmek istememesine rağmen, “2 haftada bir pazarımız var bu günü de çocuklarımıza, ailemize ayırmak istiyoruz” demelerine rağmen şefin söyledikleri karşısında ikna oluyorlar. Şef ne mi söylüyor “Bakın arkadaşlar fabrika satıldı, son zamanlarda disiplinsiz çalışmaya başladınız. Hafta içi 4 saatlik mesailere kalmıyorsunuz, hepinizin ihtiyacı var, yeni şirket geldiğinde mesai olmayacak, zamanınız varken mesai yapın. Hepiniz fabrikanın satışıyla ilgili panoya asılan yazıyı okumuşsunuzdur. Yeni patron “DOĞRU İŞE DOĞRU İNSAN” ve çalışmalarınızı geçmişte olduğu gibi aynı kararlılıkla sürdüreceğiniz inancındayız diyor. Yani burada sepetlenecek ilk kişi ben de olabilirim adam da alınır üç vardiyaya dönersek bir daha 1 saat mesai yüzü göremezsiniz” diyerek herkesi ikna ediyor.
Evet ben de panoya asılan bu yazıyı en ince ayrıntısına kadar okudum. Anladığım şey ise yeni gelecek şirketin fabrikada değişiklikler yapacağı. Ama tedirginlikle düşünüyorum bu değişiklikler bizleri nasıl etkileyecek, birçoğumuz işten mi çıkarılacak. Ama böyle olacaksa neden işe yeni sözleşmeli işçiler alınıyor. Belki de sözleşmesi biten işçiler işten çıkarılacak. Ama bizler boşuna mücadele etmedik ve etmiyoruz, BİRLİK olduğumuzda birçok şeyi değiştirdiğimizi yaşadık ve gördük. Şimdi her zamankinden daha fazla birlik olmaya ihtiyacımız var. En başta da sendikayı yetkili hale getirmek zorundayız.
Dandy’den bir işçi (Bağcılar/İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Bağımsız adaylar konuşuyor 13

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...