21 Haziran 2007 00:00

Tekerekoğlu işçilerinin isyanı

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 800 civarında işçinin çalıştığı Tekerekoğlu Tekstil Fabrikası’nda işçiler, aylardır ücretlerini düzenli alamıyorlar. İçeride birikmiş 4 aylık ücretleri olan işçiler...

Paylaş

Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve 800 civarında işçinin çalıştığı Tekerekoğlu Tekstil Fabrikası’nda işçiler, aylardır ücretlerini düzenli alamıyorlar. İçeride birikmiş 4 aylık ücretleri olan işçiler, geçen hafta bu sorun yüzünden Başpınar’daki fabrika önünden şehir merkezine kadar yürüyüş yapmışlardı.
“Ücretlerimiz zaten asgari ücret, bununla bile geçinmek imkansızken bu ücreti bile düzenli ödemiyorlar” diyen işçiler, Antep’te dindarlığıyla da meşhur olan fabrikanın sahibi Tekerekoğlu ailesi için “Bunlar gavurdan beter, vicdan yok bunlarda” diyerek tepkilerini dile getirdiler.
1 yıldan fazla bir süredir burada çalışan genç bir işçi şunları anlatıyor: “İçeride 4 aylığımız var. Avans istediğimizde yok diyorlar. Acil bir ihtiyacı olan işçilere bile para verilmiyor. Ben girdiğimden beri aynı sorun yaşanıyor. Bir arkadaşın evine icra kağıdı gelmişti. Para istediğinde müdür ona ‘İcra kağıdını getir öyle vereyim’ diyor. Sanki hayrına para verecekmiş gibi. Yani resmen köle muamelesi yapılıyor bize.”
Çocuğunu kaybeden işçi
Görüştüğümüz işçilerden, 7 aydır burada çalıştığını söyleyen başka biri ise aylıklar verilmediği için işçiler olarak, kendi aralarında konuştuklarını; bölüm bölüm iş bırakıp tepkilerini gösterme kararı aldıklarını söylüyor. Gece vardiyasının işi bıraktığını, gündüz vardiyasının da işbaşı yapmadan fabrika önünde toplandığını anlatan işçi, o gün orada, ücretlerin ödenmemesi yüzünden doğum yapacak olan eşini zamanında hastaneye götüremeyen ve en sonunda hastaneye giderken yolda çocuklarını kaybeden bir işçinin yaşadığı acı dramı da öğrendiklerini anlatıyor. Bu işçi, eşini hastaneye götürebilmek için günlerce para istemiş ama vermemişler. Üstelik bütün işçiler gibi içeride birikmiş 4 aylığı var. Sonra hastaneye giderken çocuğunu kaybetmiş. Patronlardan Arif Tekerekoğlu’nun, çocuğunu bu yüzden kaybeden işçinin tepkisine “Ne yapayım, sende gel beni öldür” diye cevap verdiğini söyleyen işçi, “Bunlar vicdansız, insanlıkla alakaları kalmamış” diyor.
Bayan işçileri seminer odasına kapattılar
Yaptıkları eylemi anlatan işçiler, “Arif Tekerekoğlu’yla konuştuk. Aylıklarımızı ver öyle işe başlayalım, artık dayanacak gücümüz kalmadı dedik. O da ‘Ancak bir aylık verebilirim. İşine gelen çalışsın, işine gelmeyen çalışmasın’ dedi. Bayan işçileri dışarı bırakmadılar. Onları seminer odasına kapattılar. Onlara siz katılmayın dediler. Geceden çıkan bayanları da güvenlik görevlileri eşliğinde servislere bindirdiler. Ama buna rağmen bize katılan bayan işçiler de oldu. Patron talebimizi kabul etmeyince yürüyüşe geçtik ve şehir merkezine kadar yürüyüş yaptık” dediler. Yeni giren işçilere işe başlamadan önce çıkış kağıdı imzalatıldığını söyleyen işçiler, “Bu kağıda kendi el yazımızla, kendi isteğimizle işten çıktığımızı ve hiçbir hak talep etmediğimizi yazıp imzalıyoruz. Eğer imzalamazsak işe almıyorlar. Biz de çaresizlikten imzalamak zorunda kalıyoruz” diyorlar. (Gaziantep/EVRENSEL)
Mehmet Türkmen
ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediye Hizmet-İş’i örgütlüyor

SONRAKİ HABER

Harb-İş üyeleri hükümeti uyardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...