21 Haziran 2007 00:00

İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırıyor

İsrail, Filistin’e yönelik bir yıllık uluslararası ambargo, tecrit ve baskı kampanyasının “başarı”ya ulaşmasıyla planlarının bir sonraki aşaması için düğmeye bastı.

Paylaş

İsrail, Filistin’e yönelik bir yıllık uluslararası ambargo, tecrit ve baskı kampanyasının “başarı”ya ulaşmasıyla planlarının bir sonraki aşaması için düğmeye bastı.
Batı Şeria’da “ılımlı” El Fetihlilerce kurulan hükümete, Hamas’ın iktidara gelmesinin ardından kestiği vergi gelirlerini yeniden başlatma kararı alırken, Hamas’ın kontrolündeki Gazze’ye yönelik saldırılarına da hız verdi.
Tanklar Gazze’de
Dün gece yarısı Gazze’ye Kisufim Sınır Kapısı’ndan giren İsrail tankları, Hamas’ı bahane ederek düzenledikleri saldırılarda en az 4 Filistinliyi katletti. İsrail, tecrit altındaki Gazze’ye yönelik hava saldırılarını da yeniden başlatırken, kentte ölen ya da yaralanan olup olmadığı gazetemiz yayına hazırlandığı sırada belli değildi. İsrail Batı Şeria’da da iki Filistinli militanı öldürdü, 15’ini ise tutukladı.
Abbas’a ‘destek’ sözü
Diğer yandan ABD’de önceki gün Bush ile görüşmesinde “ılımlı bir ses” ve “Filistin halkının tek gerçek lideri” olarak nitelendirdikleri Filistin Devlet Başkanı Abbas’a desteklerini dile getiren İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kabinesinin, kesilen vergi gelirlerinin yeniden Abbas’a aktarılması konusunu pazar günü onaylayacağını duyurdu. Beyaz Saray’daki görüşmenin ardından Bush ile Olmert, Filistin’deki yeni hükümete “bir şans” tanınması gerektiğini belirterek, “yardım” sözü verdi.
Bu arada Olmert’in, gelecek hafta Abbas ile bir araya geleceği de bildirildi. Üst düzey Filistinli yetkili Yaser Abdrabbo, görüşmeye muhtemelen Arap olan bir başka liderin daha katılacağını söyledi, ancak isim vermedi. Olmert’in makamından yapılan açıklamada da iki liderin bir araya geleceği doğrulandı, ancak tarih belirlenmediği ifade edildi.
AB ses verdi
Bu arada AB Dönem Başkanı Almanya’nın Savunma Bakanı Franz Josef Jung ise, Hamas’ın izole edilmesi ve Abbas’ın başarılı olması için her türlü çabanın harcanması gerektiğini söyledi. Açıklama, İsrail’in AB’den Gazze’de sıkıştırılan Hamas’ın tamamen tecrit edilmesi talebi üzerine geldi.
Öte yandan Hamas ise AB ve ABD’nin Filistinlilere şantaj yaptığını belirtti. Hamas yetkilileri, “Mali ve siyasi ambargonun bugün kaldırılması, Hamas ve Filistin halkına karşı girişilmiş bir komplodur” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

Carter: Beyaz Saray Filistinlileri bölmeyi hedefliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...