21 Haziran 2007 00:00

JİN û JîN

KA-DER Genel Başkanı Hülya Gülbahar bir demecinde, “bıyıklı kadınlar” kampanyasını değerlendirerek “Kadın adayları yüzde 16 gibi bir oranda ilk üç sıraya koydular kadınları. Yüzde 45 oranında son üç sıraya koydular.

Paylaş

KA-DER Genel Başkanı Hülya Gülbahar bir demecinde, “bıyıklı kadınlar” kampanyasını değerlendirerek “Kadın adayları yüzde 16 gibi bir oranda ilk üç sıraya koydular kadınları. Yüzde 45 oranında son üç sıraya koydular. Yine cevabımızı almış olduk. Bu kampanya, çok önemli bir olguyu ortaya koydu. Kadınlar politika yapmak istemiyor argümanını ileri sürenlerin elinden aldı. 3 binin üzerinde aday adayı her partiden kadınlar rekor sayıda aday adaylığı başvurusunda bulundu. Siyaset yapmaya hazır olduklarını bütün partilere ve topluma göstermiş oldular” diyor.
KA-DER’in partilerin aday listeleri açıklandıktan sonra verdiği bilgiler ve yaptığı yorumu, kendi yorumumuzu katmadan aktaralım:
“Tüzüklerinde kadın kotası olan CHP ve Anavatan Partisi, tüzüklerindeki kadın oranlarından çok daha düşük oranlarda kadın Milletvekili adayı gösterdiler.
Siyasi partiler, kadın hareketinden gelen veya kadın hareketiyle birlikte çalışan kadınları dışlamışlardır. Türkiye’nin birçok seçim bölgesinden birçok farklı partiden aday adayı olan kadın hareketinden kadınlara siyasi parti liderleri anlaşılmaz bir şekilde aday listelerinde yer vermediler. Bu da açıkça gösteriyor ki, siyasi parti liderleri ve yönetimleri, taban desteğine sahip ve kendi gündemleriyle Meclis’e girmek isteyen kadın aday değil, parti meclis kararlarının dışına çıkmayacak ve parti politikalarını her şeyin önünde tutacak, kadın bakış açısına sahip olmayan, tepeden inme kadınları Meclis’e taşımakta ısrarlılar. Kadınların vitrin süsü olduğu anlayışına sahip oldukları, siyasi parti liderleri tarafından bir kez daha kanıtlandı.
Listelerine en fazla kadın aday koyan siyasi partiler sırasıyla şunlar:
“Genç Parti-119 kadın-% 21.64, Anavatan–88 kadın-% 16, AK Parti–62 kadın-% 11.27, CHP ve DP–55 kadın-% 10, MHP–35 kadın-% 6.36”
Siyasi partiler yine erkek egemen yapılarını ve kararlarını korumuşlar ve kadın aday adaylarının sadece % 13.42’sini aday listelerine koymuşlardır.
  • CHP’ye başvuran kadın aday adaylarının%22.36’sı,
  • MHP’e başvuran kadın aday adaylarının % 13.94’ü,
  • AK Parti’ye başvuran kadın aday adaylarının %13.66’sı,
  • Anavatan’a başvuran kadın aday adaylarının %12.63’ü,
  • Genç Parti’ye başvuran kadın aday adaylarının % 12.14’ü,
  • DP’ye başvuran kadın aday adaylarının % 12.01’i son aday listelerinde yer buldu.
    81 seçim bölgesinde, 6 partinin birinci sıraya yazdığı toplam kadın sayısı sadece 21’dir. Birinci sırada yer alan erkekler, kadınların tam 22 katıdır ve kadın sayısının erkek sayısına oranı yüzde 4.5’tur.
    İlk 3 sıraya yazılmış kadın sayısı ise 6 partinin toplamında sadece 93’tür.”
    KA-DER, “Bin Umut kadın bağımsız adaylarına ilişkin bilgileri vermemiş. Biz ekleyelim: Batman’dan 1 (Ayla Akad Ata), İstanbul 3. Bölge’den 1 (Sebahat Tuncel), Van’dan 1(Fatma Kurtulan), Iğdır’dan 1 (Pervin Buldan), Diyarbakır’dan 2 (Aysel Tuğluk ve Gülten Kışanak), Şırnak’tan 1 (Sevahir Bayındır), Mardin’den 1 (Emine Ayna), Yalova’dan 1 (Mine Aygören Tutal) olmak üzere toplam 9 kadın aday gösterilmiş. 57 aday içinde 9’u kadın.
    Diğer bütün sorunlar bir tarafa, sadece kadın temsil düzeyindeki eşitsizliğin aşılması bakımından, Bin Umut bağımsız adaylarının, çok oy alan düzen partilerinden birkaç adım önde olduğu açık…
    Yıldız İmrek Koluaçık
  • ÖNCEKİ HABER

    Üçlü yalanlama

    SONRAKİ HABER

    Almanya’daki Maraşlılar Pazarcık’a sahip çıktı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...