21 Haziran 2007 00:00

Bu kez gündüz bildirisi

Genelkurmay, ABD’deki Hudson Enstitüsü’nde yapılan ve Türkiye ile ilgili felaket senaryosunun konuşulduğu toplantıya yönelik eleştirilere suskunluğunu bozdu.

Paylaş

Genelkurmay, ABD’deki Hudson Enstitüsü’nde yapılan ve Türkiye ile ilgili felaket senaryosunun konuşulduğu toplantıya yönelik eleştirilere suskunluğunu bozdu. Açıklamada, isim verilmeden TBMM Başkanı Arınç’ın ABD’deki senaryolarla TSK’yı ilişkilendirmesinin ibretle izlendiği belirtildi.
Son dönemlerde gece yarısına yakın saatlerde internet sitesine koyduğu ve “e-muhtıra” diye de adlandırılan açıklamalarıyla dikkati çeken Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesine bu kez gündüz saatlerinde koyduğu açıklamada, şöyle dedi: “13 Haziran 2007 tarihinde ABD’de, bir düşünce kuruluşunda yapılan bir çalışmada ortaya konulduğu iddia edilen bir senaryo, ülkemizde geniş şekilde tartışılmakta, toplantıda TSK personelinin de bulunmuş olması öne çıkarılarak senaryonun TSK ile ilişkilendirilmeye çalışıldığı, ibretle ve üzüntüyle izlenmektedir. Genelkurmay Başkanlığı’nca, bu tartışmaların boyutlarını ayrıntılı olarak saptamak ve yaratılan bu ortamın arkasındaki aktörlerin gerçek yüzlerini ve niyetlerini ortaya çıkarmak maksadıyla, özellikle başlangıçta bir açıklama yapılmamış, beklenilmiş ve olayın yeteri kadar tartışıldığı sonucuna varılarak bir açıklama yapılmasına karar verilmiştir. Konu ayrıntıları ile araştırılmış ve aşağıdaki sonuçlara varılmıştır:
1. 04 Haziran 2001 tarihinde kurulmuş olan Genelkurmay Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi (SAREM) Başkanı, diğer ülkelerdeki benzerlerinin yaptığı gibi bazı düşünce kuruluşlarının yapısı ve çalışma yöntemleriyle ilgili bilgi alışverişinde bulunmak amaçlı olarak, çok daha önceden planlı bir ziyaret çerçevesinde 11-16 Haziran 2007 tarihleri arasında ABD’de bulunmuştur. Bu ülkedeki beş ayrı düşünce kuruluşunu ziyaret kapsamında, anılan düşünce kuruluşu da ziyaret edilmiştir. Ancak bu ziyaret, kesinlikle yapılan toplantı ile ilgili değildir. Önemli bir gazetenin ABD muhabirliğini yapan ve bu konuda yeterli tecrübesi olması gereken bir muhabirin bu olayı saptırır tarzda haberler yapması, TV kanallarında yanlış yorumlarda bulunması maksatlı bir girişim olarak görülmüştür. ABD’yi ziyaret eden SAREM Heyeti, diğer düşünce kuruluşlarına yaptığı planlı ziyaretler nedeniyle, anılan kuruluşa öğle yemeğine yakın bir zamanda gidebilmişler ve söz konusu toplantının yemekten önceki son kısmına çok kısa süreli olarak katılabilmişlerdir. Bu süre içinde, habere konu senaryo ile ilgili hiçbir konuşma olmamış ve ziyaretçi durumunda olan SAREM üyeleri hiçbir yorumda bulunmamışlardır...
SAREM Heyeti’nin ABD’ye yapacağı ziyaret kapsamında diğer düşünce kuruluşlarıyla olduğu gibi bu kuruluşla da temas kurularak genel anlamda ziyaret programı üzerinde mutabakat sağlanmış, ancak hiçbir şekilde söz konusu toplantı için, senaryoyu da içeren bir davet alınmamıştır.
Ayrıca anılan toplantıda bir Kürt grubun liderinin oğlunun da bulunması tamamen bir tesadüf olup, SAREM Heyeti’nin bu kişiyle hiçbir şekilde teması olmamıştır.
2. Washington Silahlı Kuvvetler Ataşesi, yapılan toplantıya şifahi bir şekilde davet edilmiştir. Ataşeliğe toplantı öncesi senaryo ile hiçbir bilgi ve belge verilmemiştir. Ataşe bu toplantıya, Genelkurmay Başkanlığı’nın izni ile katılmıştır. Bu katılım, ataşelerin doğal görevlerinden biridir ve toplantı sonuçları Genelkurmay ’a raporla bildirilmiştir.
3. Toplantının asıl tartışılacak kısmı olan; “Irak’a Yapılacak Müdahaleye Muhtemel Tepkiler” konulu çalışma iki saat süre ile devam etmiş, bu süre boyunca askeri ataşemiz, Türkiye’nin Irak’a yönelik bilinen görüşleri dışında hiçbir ifade kullanmamıştır. Toplantıyı gündeme taşıyan basın mensubu tarafından iddia edilen; “Türkiye’ye teslim edilmesi düşünülen teröristlerle ilgili haber” tamamen hayal ürünü olup, yalanı yalanla örtme ve hedef saptırarak kurumları karalama amacını taşımaktadır. Bu konu, söz konusu gazetecinin açıklık getirmesi gereken bir husus olarak görülmektedir.
4. Yukarıda özetlenen gelişmeler, Hudson Düşünce Kuruluşu yetkilileri tarafından yapılan müteaddit açıklamalarla da doğrulanmıştır. Ancak toplantıda ele alınan asıl konunun değil de söz konusu hayali senaryonun geniş şekilde tartışılması, bu olayın bazı odaklar tarafından bilinçli olarak tırmandırıldığı izlenimini vermektedir. TSK tarafından da kabul edilmesi mümkün olmayacak böyle bir senaryodan yola çıkılarak yapılan açıklama ve yorumların hangi amaca hizmet ettiği, üzerinde düşünülmesi gereken bir husus olarak değerlendirilmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.” (Ankara/EVRENSEL)

Arınç, TSK’ya ‘açıkla’ demişti

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Genelkurmay’dan, Türkiye üzerine senaryoların konuşulduğu Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıya 2 askeri yetkilinin katılıp katılmadığını açıklamasını istemişti. Arınç şunları söylemişti: “Hudson Enstitüsü’ndeki toplantıda hepimizi üzen yakıştırmalar var. Böylesine kötü yakıştırmalarla senaryolar üretmek ne kadar yanlış ve yakışıksızsa, bu toplantıya katılmak, toplantı sonunda itiraz etmemek ve toplantıyı Türkiye’de bağlı bulunduğu kurumlara bildirmemek de yanlış ve yakışıksızdır. Genelkurmay’dan, askeri 2 kişinin toplantıya katılıp katılmadığı konusunda bilgilendirme bekliyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

“Birbirimize ihtiyacımız var”

SONRAKİ HABER

TABLO

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...